29 декември 2012 г.

BTV и „Булсатком“ спорят за над 1 млн. лв.

0 коментара
„Булсатком“ дължи над 1 млн. лв. на bTV Media Group. “Шефовете на „Булсатком“ лъжат, че сателитният оператор на телевизионни програми няма неразплатени сметки”, твърди пресаташето на телевизията Константина Маркова. 

Преди Коледа bTV Media Group изключи сигнала на седемте си програми към мрежата на оператора с мотив, че фирмата му дължи пари за 2012 г. и че няма да подписва договор за 2013 г. В идентично писмо до медиите същото направи и TV 7. В отговор управителят на „Булсатком“ Петър Петров съобщи, че дружеството няма задължения към bTV. Фирмата организира пресконференция на която съобщи, че между двете телевизии има споразумение за кражба на техни клиенти и прехвърлянето им към „Виваком“, където съсобственик е босът на Корпоративна търговска банка и TV7 Цветан Василев, пише mignews.info.

В първия работен ден след Коледа от bTV съобщиха, че не са получавали никакви пари от оператора след избухването на скандала и че последното плащане на „Булсатком“ към тях е отпреди няколко месеца. BTV отказва да уточни за каква сума става въпрос. Според хора от сектора спорът е за над един милион лева.

Вчера бе последният срок, в който двете телевизии трябва да се договорят с „Булсатком“ за продължаване на договора за 2013 г. Ако това не стане, от 1 януари двете bTV и TV7ще изчезнат от обсега на дистанционното за абонатите на сателитния доставчик.

21 декември 2012 г.

“Капитал” си плати дълговете към „Алфа банк“

0 коментара
Медийната група „Икономедиа“ погаси всичките си дългове към „Алфа банк“. Това се казва в съобщение на Съвета на акционерите на компанията. Парите са били преведени по сметките на трезора днес, пише mignews.info

„Причината за това решение, независимо от безспорния юридически факт, че задълженията не са предсрочно изискуеми, е че с некоректните си и незаконни опити да установи контрол над “Икономедиа”, банката започна да нанася сериозни вреди на бизнеса на компанията и да застрашава независимостта на медиите. В момента “Икономедиа” няма банкови, както и каквито е да е други финансови задължения, освен към своите акционери“, се казва още в съобщението на издателската група.  Акционерите Иво Прокопиев и Теодор Захов благодарят на всички читатели, колеги, партньори и приятели за подкрепата.

На 29 ноември тази година стана ясно, че „Алфа банк“ е поискала „Икономедиа“ заради просрочен кредит от 431 931 евро, които трябвало да бъдат погасени през септември 2012 г. Това не се случило и затова банката пристъпи към изпълнение на особения залог, учреден в нейна полза. Според документите в Търговския регистър компанията бе заложена заради кредит от 9, 35 млн. евро, като са ипотекирани материални активи и марката „Капитал“.  “Алфа банк“ дори предложи Пламен Божинов за управител на „Икономедиа“. Собствениците на медийната група Иво Прокопиев (51% дял) и Теодор Захов (49%) отговориха, че са върнали заемите си.  С определение от 3 декември състав на Софийския градски съд спря влизането на банката в издателската компания.

20 декември 2012 г.

Гръмнатият Божилов бил шофьор на Пашата

0 коментара
49-годишният Петър Божилов, който на 16 декември беше убит в гръб при съмнителни обстоятелства в местността „Елата“ на 5 км от софийското село Плана, е бивш шофьор на Румен Николов – Пашата. 

Той е назначен на ръководен пост в Министерство на физическото възпитание и спорта с протекциите на ексшефа си, който е бивш съдружник на премиера Бойко Борисов и все още поддържа топли отношения с него. Откакто Свилен Нейков е спортен министър, 14-15 бивши гребци заеха сладки постове в търговските дружества на ведомството, през които минават милиони левове. Източници от ведомството твърдят, че Божилов е бил истинският шеф на спорта, който взимал управленските решения във ведомството, пише mignews.info.

Бившият гребец Петър Божилов, с прякор Пешо Поялника, е завършил ВИФ „Георги Димитров”. През ноември 2009 г. Свилен Нейков го назначава за шеф на „Национални спортни бази” ЕАД. Поялника е натоварен да отговаря за Националния стадион “Васил Левски”, зала “Арена Армеец”, базата “Белмекен”, “Спортпалас” във Варна и още няколко големи спортни обекта. В последната година Божилов работи активно да се деактува теренът около националния стадион “Васил Левски” в Борисовата градина, който е държавен, и да мине под негово управление, за да може да се превърне в платен паркинг.

Проверка в Търговски регистър установи, че Божилов е участвал в търговски дружества като “Електра 999″, където е бил съдружник със Златомир Иванов-Баретата. Работил е и в отдел “Кредитиране” в Банката за земеделски кредит и във фирма за търговия на едро. Със застреляния през 1995 г. Пламен Михайлов-Кимбата са били съотборници в една лодка като състезатели на ЦСКА и стават шампиони през август 1995 г.