30 март 2013 г.

Бизнесмени на бунт срещу ДПС – шефове

0 коментара
Бизнесмени тръгват на война с председатели на няколко областни организации на ДПС в страната. Те ги обвиняват, че са създали собствени обръчи от фирми, които „печелят“ всички обществени поръчки в общините, чието кметове са излъчени от движението. По този начин областните шефове успели да монополизират както политическата, така и икономическата власт в Търговище, Кърджали и дори Силистра. Всички строителни фирми, които не са от обкръжението им, остават без работа и са обречени на фалит, пише mignews.info.

Най-тежко е положението в Кърджали, където само за последната календарна година строителна фирма, близка до областния лидер и кмет на Джебел Бахри Юмер, успява да „спечели“ около 30 млн. лв., установи проверка в регистрите на Агенцията за обществени поръчки. Развихрянето на тези очевидно корупционни практики се дължи на факта, че Юмер злоупотребява със служебното си и партийно положение и кара подчинените му кметове да дават всички общински търгове на една – единствена фирма. Това поведение на областния председател на ДПС е довело до брожение и масово недоволство сред останалите строителни фирми, които са извадени от бизнеса принудително. Поставени в безизходица, 15 бизнесмени са поискали спешна среща с двамата шефове на ДПС – почетния председател Ахмед Доган и лидера Лютви Местан. На нея те щели да обяснят корупционните практики на Юмер, довели до създаването на обръч от негови фирми, които засмукват всички обществени средства на 7-те общини в региона. Те ще бъдат приети от лидерите на движението в средата на април, твърдят още източниците ни от движението. Кметове, ексдепутати и бизнесмени квалифицират поведението на Бахри Юмер като „търговия с влияние“, което попада под ударите на Наказателния кодекс.

Финансови скандали тресат структурата на ДПС в Търговище. Там областният председател Хамди Илязов се е договорил с бизнесмена Веселин Пенев да бъде на второ място в листата за парламентарния вот на мястото на Ердоан Ахмедов. Илиязов, който е бивш продавач на кебапчета и е наричан от съгражданите си Хари Потър, има огромни дългове. Той дължи около 1 млн. лв. на Веселин Пенев, който на парламентарния вот през 2009 г. бе на неизбираемото 5-то място. Договорката била Пенев да влезе в парламента, срещу което дълговете на Илязов щели да бъдат опростени. Вероятният водач на листата на ДПС в Търговище ще бъде Тунчер Кърджалиев.

Драма тресат и структурата в Силистра. Там за гушите са се хванали Рамадан Аталай и Гюнай Сефер. Аталай настоявал да бъде водач на листата и за да успее да измести съперника си е впрегнали политическото си и икономическо лоби в партията. Двамата ексдепутати са в открит конфликт и водят „компроматна война“, а шефовете им – Ахмед Доган и Лютви Места се чудят как да ги помирят. Междувременно тази седмица стана ясно, че в Кубрат набира сили грандиозен корупционен скандал. Повод за него е търгът за воден цикъл, който е на стойност близо 30 млн. лв. Бизнесмени от града на Лили Иванова твърдят, че победител ще бъде консорциумът ДЗЗД „Водна инфраструктура – Кубрат“, която включва 4 фирми. Те са „Пътно строителство“ АД – Добрич, „Монимекс“ ЕООД – София, „Понсстройинженеринг“ и „Аква конструкшън“ ЕООД. Зад предизвестения победител стои лично депутатът от ДПС Аталай Рамадан, който командвал общината. Твърди се, че той е наредил на кмета Ремзи Юсеинов ДЗЗД „Водна инфраструктура – Кубрат“ да спечели, независимо че не е представила най-добрата оферта.

0 коментара:

Публикуване на коментар