26 декември 2010 г.

Борисов готви шут за Миро Ирландския

0 коментара
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов е „пътник“. Той ще бъде отстранен от правителството в първите месеци на следващата година. Това твърдят източници от парламентарната група на ГЕРБ и Министерски съвет. В момента премиерът Бойко Борисов търси нов земеделски министър, който трябва да замени провалилия се Найденов.

Като основни причини за отстраняването му се посочват скандалите с бившата шефка на фонд „Земеделие“ Калина Илиева и корупционните схеми на Найденов в министерството. Оказа се, че Илиева е управлявала фонда с фалшива диплома, което предизвика международен скандал. Министърът се опита да прехвърли вината за назначението й върху Борисов с довода, че по закон премиерът назначава изпълнителния директор на институцията. Освен това в медии, на които земеделското министерство даде пари за реклама на Програмата за развитие на селските райони, бе лансирана версията, че Илиева е назначена за шеф на фонда благодарение на приятелските отношения на премиера с бащата на Калинка – бившият шеф на столичната пожарна Иван Илиев. 

На гърба на Мирослав Найденов тежи като воденичен камък и гафът с лобистки наложения стандарт „Стара планина”. След продължително подслушване на телефоните на министъра, премиерът и службите стигнали до извода, че стандартът е направен в „услуга“ на Димитър Зоров – собственик на марката „Пършевица“ и близък приятел и бизнес партньор на Найденов. Земеделският министър носи и персонална отговорност за оклеветяването на три големи български фирми, в чиито месни продукти уж била открита соя. 

От опозицията твърдят, че Мирослав Найденов е разработил схема по модела „пари срещу покровителство”. Министърът предложил 200 000 лв. рушвет на шефа на фонд "Земеделие" Светослав Симеонов. Министърът бил посредник на фирми от млекопреработвателния бранш, които искали да им бъде изплатено ДДС от фонда.

0 коментара:

Публикуване на коментар