29 май 2011 г.

Борисов управлява и охранява държавата

0 коментара
Бившата фирма на премиера пази крупни държавни фирми и обекти

Крупни държавни и частни обекти пази бившата охранителната фирма на премиера на България Бойко Борисов. "Ипон" има сключени договори с важни за националата сигурност предприятия, цели курорти, спортни зали и съоръжения, мобилни оператори и банки. Така на практика се оказва, че лидерът на ГЕРБ и министър - председател управлява държавата и я охранява чрез частната охранителна фирма, на която беше собственик до 2001 г., когато беше назначен за главен секретар на МВР в правителството на НДСВ.

Според сайта на фирмата, "Ипон - 1" ООД се грижи за сигурността на крупни промишлени предприятия от национално значение, като нефтопровода и всички пласментно-снабдителни бази на "Лукойл - Нефтохим Бургас АД; "Големите Български мелници"; завод "Камбана"; Свободна безмитна зона - Бургас; "Елхим - Искра" в Пазарджик; "Химмаш" в Хасково; Винзаводите и резиденции на "Домейн Бойар"; завода за преработка на растителни масла "Прима М" във Велико Търново; фармацевтичната компания на Огнян Донев "Софарма"; "Бентонит"; "Монек Юг" и "Трас Инженеринг" в Кърджали; "Булгартабак - София"; "Деспред" и "Ливел".

Прочутата охранителна фирма пази и "специални сгради" като "Интерпред Световен Търговски Център", спортните сгради и зали - "София", "Фестивална", "Универсиада", спортен комплекс "Славия-1913" и др. "Ипон 1" ООД има сключен комплексен договор за охраната на три големи български курорта - "Златни пясъци", "Слънчев бряг" и "Пампорово". Според сайта на фирмата, охранителни на "Ипон" осигуряват и сигурността на хотелския комплекс "Империя" в Сливен, който е собственост на футболната легенда и кмет на града Йордан Лечков.

Фирмата охранява и други важни за българската икономика обекти като "MobilTel"; Общинска банка; Национална банка на Гърция; редица финансово-брокерски къщи, "Helian Commodities",  "Pretty Shop"; "Lacoste"; "Helian Commodities"; BOSS; Lacoste, VAYK, Pretty Shop и други.

Гардове от бившата фирма на Бойко Борисов са осигурили охрана на държавни, дипломатически, правителствени, неправителствени лица и институции, четем още в сайта на "Ипон 1" ООД.  Сред тях са бившият лидер на коминустическа България Тодор Живков; експремиера на Русия Николай Рижков, бившия шеф на Международния Олимпийски комитет Хуан Антонио Самаранч, бившия цар и министър - председател Симеон ІІ и семейството му, Иван Славков, както и много други представители на международния спорт и шоу бизнес.

Хора от "Ипон" са били лична охрана на шефовете на редица финансови институции и са пазели техните резиденции. Ексфирмата на премиера извършва въоръжена охрана на офиси на фирми и вериги магазини. Организирала е и охраната на важни форуми, като Софийския форум на Европейската банка за възстановяване и развитие, мероприятия на спортни организации, годишни конгреси на БФС, федеразцията по ски, по карате, борба и др.

Фирма "Ипон 1"ООД е създадена от Бойко Борисов през 1991 г. Членува в Международната асоциация на личните охранители със седалище в САЩ. Ръководният й състав е от бивши служители на МВР, заемали високи и отговорни ръководни длъжности в специализираните му подразделения. "ИПОН-1" притежава собствено бойно нарезно оръжие и боеприпаси, както и собствена независима радиочестота.

През 2001 г. Борисов е назначен за главен секретар на МВР в кабинета на Симеон Сакскобургготски. Тогава той прехвърля собствеността си на свои близки, сред които и приятелката му в живота и бизнеса Цветелина Бориславова.

В момента управител на "Ипон 1" е Надка Петрова Маринова. Тя е съдружник във фирмата със 76 дяла, сочи справка в Търговския регистър. До 2008 г. останалите акции се държат от нежната половинка на Бойко Борисов - Цветелина Бориславова Карагьозова. На 20-ти юни 2008 г. Бориславова продава своите 24 дяла на Радослав Венциславов Иванов, показват още оригиналните документи от Търговския регистър. Пет дни по-късно е проведено общо събрание на фирмата, на което се пирема новият съдружник и се подписва нов дружествен договор. Капиталът на дружеството е 5 000 лв.

През 1999 г. Борисов създава идентична фирма - "Ипон-Агенция за сигурност и охрана". В нея отново фигурира Надка Петрова Маринова като съдружник и управител. Основният капитал се притежава от дружеството "Биум 99"ЕООД, което е собственост на съседа на Борисов от Банкя - Момчил Йорданов Харалампиев.

0 коментара:

Публикуване на коментар