26 март 2012 г.

Златев свалил Трайчо Трайков, последно го ядосал за едни 63 млн.лв.

0 коментара
Докато България се опитва да се справя с кризата като затяга коланите, министерствата намаляват разходите сипо всички направления,много работещи остават на улицата, дори радиото спира ефирните си излъчвания, за да не харчи пари за предаватели, има едно островче на благоденствието, за което държавният апарат дава мило и драго – “ЛУКойл Нефтохим”.

Превърнала се отдавна в свещена крава, управляваната от дългата ръка на Москва рафинерия обича да се разпищолва и да ползва страната ни като дойна крава. Тя не признава кризисно поведение, защото обикновено каквото е събрал бюджетът на България – все е за нея. Ако министърът на финансите Симеон Дянков казва, че България няма пари за излишни разходи, не му вярвайте.

В края на миналата година Дянков е развързал бюджета така, че цели 63 милиона лева са били налети в касите на рафинерията. Разбира се, съвсем тайно. Прессъобщения по темата не са разпращани, нито пък някой правителствен чиновник е давал изявление. Точно в последните месеци на 2011 година, когато цените на петрола на световните борси удариха тавана, а покрай тях и стойностите на бензина и дизела, властта у нас изведнъж се е присетила, че трябва да запълни държавния резерв с горива.

Такива продукти се предлагат къде ли не, но когато правителството на ГЕРБ чуе думата “гориво”, винаги се сеща за приятеля на Бойко Борисов - олигарха Валентин Златев, и ненаситния му джоб. Затова и държавата ни е сключила договор не с друг, а с “ЛУКойл България”.

За да не стават грешки, трябва да се уточни, че това не е бургаската рафинерия “Нефтохим”. “ЛУКойл България” е фирмата, която управлява част от едноименните бензиностанции и чийто генерален директор еднолично е Златев. У нас е пълно с бензиностанции, при това с клонове на най-известни световни вериги като “Шел” и ОМВ, но в такива случаи те са извън играта. Защото е много важно България да се грижи за просперитета на Златев и богаташката му фамилия.

Официално правителствената пресслужба обясни, че обновяването на запасите от горива било необходимо, “за да гарантира наличието на качествена суровина, която да се използва в случай на затруднения при доставките и при други кризисни ситуации”.По принцип тези резерви се съхраняват от Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси”.

Обикновено, когато се налага запасите да се обновят или допълнят, правителството възлага това на председателя на агенцията. Справка на “Медиапул” показва, че преди три месеца „ЛУКойл България” е доставила за държавния резерв 9615 тона дизел, клас “Е”, за което Златев е прибрал 28 милиона лева.

Това обаче е само единият от трите договора, които държавата е сключила с неговата фирма за доставка на горива. Заедно с останалите два, фамилия Златеви е гушнала общо 63 млн. лева.
От Закона за държавния бюджет за 2011 г. става ясно, че Агенцията е разполагала със 73 млн. лева за осигуряване на горивни запаси, което означава, че около 85 % от тези пари са отишли в джоба на “ЛУКойл България”, и то в самия край на годината.


Контрактите са подписани в рамките на един месец – между 16 ноември и 15 декември 2011 г.
Но дори и това не е най-нахалното. Оказва се, че фирмата на Златев е продала на държавата дизела и бензина на цени, много по-високи от цените на едро, обявени на сайта на бургаската рафинерия “ЛУКойл Нефтохим”. Логично е в такива моменти държавата чисто и просто да събере повече оферти и да направи покупки от този, който предложи най-ниска цена. Това проформа е направено – има търг, спечелен от фирмата на Златев. Как точно тя е била определена, не става ясно.

Всъщност, най-логично е, когато на територията на България има цяла работеща рафинерия, покупките да се направят директно от нея, за да се избегне надценката, която всеки посредник поставя. Защото в случая Златев и неговата “ЛУКойл България” са точно такъв посредник между “Нефтохим” и държавата.

Ясно е кому ще послужи надценката, която българските данъкоплатци са платили. При най-общи изчисления, надценката на Златев се равнява на милиони. Те ще отидат там, където олигархът обикновено засилва авантата, която от години прибира от нашата бедна страна – за още сланини по тялото си и за инвестиции във веригата си от хотели.

Като се знае, че агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” е на подчинение на Министерския съвет, е разбираемо защо тя така се опитва да се хареса на Бойко Борисов с договори, които да радват приятелите му.

Попитан от ТВ СКАТ за скандала с доставените горива, премиерът Борисов отговори в негов популистки стил, че щял да разпореди прокурорска проверка и в случай че се докаже, че „ЛУКойл България“ е продала бензина и дизела на цени по-високи от цените на едро, да й се потърси съответната съдебна отговорност. Подобни обещания Борисов е давал и преди. Той прекрасно знае, че те служат само за замазване на общественото мнение, докато всички забравят за скандала.

Цялата тази история с милионите, налети на Златев, съвпадна по време с изгонването на министър Трайчо Трайков и с обвинението, което Комисията за защита на конкуренцията отправи към четири вериги бензиностанции у нас за организиране на картел при ценообразуването. „ЛУКойл България“, разбира се е първа в списъка, където са още „Ромпетрол България“, „Нафтекс Петрол“ и „ОМВ България“. В срок от 30 дни те трябва да опровергаят обвиненията, иначе са застрашени от финансови глоби.

Що се отнася до Трайков, Борисов едва ли не го обвини, че защитавал руските интереси, затова и се наложило да го изрита от кабинета. Трайков бе обвинен, че не направил нищо за диверсификацията на енергийните доставки от Русия, с което почти обслужил интересите на огромната държава. Както обикновено обаче, премиерът едно казва, а истината е съвсем друга.

Икономическият министър от около една година бе в трън в очите на олигарха Златев, който публично му се озъби. Двамата се спречкаха, понеже Трайков обвини “ЛУКойл”, че цените на горивата у нас са изкуствено завишени. Тогава Борисов се включи в спора на страната на приятеля си Златев, казвайки че вади “жълт картон” за своя министър. Бе въпрос на време провинилият се пред олигарха член на правителството да бъде махнат от кабинета.

Че подмяната на Трайков е в интерес на Русия, говори и фактът, че преди няколко месеца неговият заместник Марий Косев също бе отстранен с неясни мотиви, а на практика, понеже оповести публично, че по време на преговорите с руснаците за АЕЦ “Белене” в Москва е присъствал Валентин Златев, който е участвал в преговорите от страната на Русия.

По онова време Златев даваше мило и драго да се настани по средата на финансовите потоци за бъдещата електроцентрала, но номерът му не мина. Мястото на отстранения заместник-министър тогава зае депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който сега сяда в министерското кресло на Трайчо Трайков. За Добрев се говори, че се ползва с огромната симпатия на Златев, така че за ненаситния му джоб тепърва предстоят щастливи дни.

0 коментара:

Публикуване на коментар