13 септември 2012 г.

Мръсни игри в ДПС

0 коментара
Битките за позиция в кандидат-депутатските листи на ДПС са започнали, но не с началото на този септември, а още миналата пролет. Тогава бяха вътрешнопартийните избори за кметските номинации. Беше крайно важно всеки настоящ депутат да се обозначи кого от претендентите подкрепя, за да знае, че ще получи заслужено рамо по-късно, при пресявките за парламентарната листа.

ДПС се разцепи и строшеното повече не може да се залепи. И всичко се прави мръснишки, подмолно, задкулисно, единствено с кариеристични мотиви. Това коментират с уговорки за дискретност в „кухнята” на ДПС в Кърджали – организацията, считана за бастион на Ахмед Доган.  Не че казват нещо ново и сензационно. То е познатото старо. Изумителното е, че изобщо си позволяват да разкриват потайностите на изтерзаните си партийни душици.

Така от признанията им става ясно, че вече първите 3 места в листата за догодина са заети. На първото щял да кацне Доган, след него да се подреди заместникът му Лютви Местан. Доган – заради срама от загубата на традиционните депесарски общини като Дулово, Главиница и т.н., а и заради пламналите конфликти в подопечния му бастион. Местан – заради позора от провалите в Стара Загора, където повече не можел да стъпи.

А третото място било нарочено за алианската квота и щяло да бъде окупирано от външен за Кърджали човек – депутатът Рамадан Аталай, който не смеел да се покаже пред избирателите си в Хасково след поредното поражение на вота миналата година.
Да, напоследък хората от този ислямски клон сериозно са се раздвижили и все по-категорично заявяват политически претенции и амбиции. Което сред сунитите всява тих ужас и опасения от евентуално напрежение не само в партийните редици.

Още повече, че община Кърджали се сдоби със „служебно” назначен зам.-кмет по общинската собственост и стопанските дейности именно от тази религиозна общност. Служебно, защото от централата на ДПС пристигна ултимативен факс с подписа на шефа на организационния отдел Рушен Риза. В него бе разпоредено настоящият зам.- да бъде отстранен и да бъде назначен Юсеин Ахмед. И сега цялата администрация смята, че Ахмед е седнал на този пост не защото е много добър познавач на материята, а само защото е фаворит на въпросната общност.

Този гамбит обаче съвсем не е първият и няма да бъде последен. С политическо решение на новоизбраното общинско ръководство на ДПС от 13 август трябваше да бъдат отстранени четирима шефове на дирекции и отдели от кметската администрация.
Сред тях най-високият пост е зает от българката Кера Станчева, останалите са етнически турци. И понеже Станчева е висока летва, срокът за отсвирването й е най-дълъг – до 31 октомври. Другите трябваше да освободят кабинетите си до края на август, но и това не стана.

Кметът Хасан Азис се тресе и не може да предприеме нищо, а и двама от нарочените за жертви на „приятелския огън” са със статут на държавни служители. Той и още шестима членове на местното политбюро са гласували против това абсурдно решение. Вероятно само толкова са хората в ДПС, които знаят, че и да бъдат уволнени тези топчиновници, съдът ще ги възстанови на работа.

И понеже в етническата партия са привикнали да получават факсове от централата и да им се подчиняват, сега са в очакване на поредния ултиматум, който ще „изтече” от машинката. Така безмълвно, само с безпрекословни разпореждания, изпадаха на няколко пъти депеши откъм София.

Същият този Риза накара целия местен парламент да лази по корем, но да се подчини на волята му, продиктувана от множество тайни разговори с определени хора. Общинарите в Кърджали си бяха избрали председател, но впоследствие се видяха принудени да заиграят по свирката на Риза, избраният шеф – да хвърли оставка по „лични причини” и отново да се състоят избори. Но да бъде избран Раиф Мустафа – бившият зам.-министър на МВР с висящо дело за корупция.

Проблемите не свършиха дотук. На 6 март Риза отново прати факс, за да разформирова тогавашното партийно ръководство и да назначи служебно оперативно бюро, както и да изключи четирима от най-опасните конкуренти за лидерския пост.
Не е случайно съвпадение фактът, че това се случи в навечерието на общинската отчетно-изборна конференция. Сега обаче депесарите се стягат за областния форум и с началото на политическия сезон междуособните войни неминуемо ще избухнат.

Службогонците, които непрекъснато се срещат с Риза,  разчистват лични сметки и проправят лични писти към позиции в местната власт, както и към листата за кандидат-депутатите, категорични са в едното крило на ДПС.
Те обаче редят мрачни прогнози­ за изхода от изборите догодина. „Ще се наложи да се борим с нокти и зъби за третия депутат от възможни 5. На парламентарния вот ДПС ще бъде сразено от държавната машина и ресурса й именно заради изкуствено предизвиканото разцепление в структурите”, обясняват разпалено хардлайнери.

Подобни ситуации като в Кърджали съществуват във Варна, Добрич, Доспат, Плевен и др. Публична тайна е, че няма партия, която да проявява интерес към общи действия с Доган. И макар той наивно да си въобразява, че без ДПС няма да мине каквото и да е следващо правителство, всички събития сочат обратното.  И не само заради вътрешните мръсни игрички и ножове в гърба, довели до тежкото разцепление, но и заради крещящата НЕ-нужда от етническа партия.


В. Десант

0 коментара:

Публикуване на коментар