15 септември 2012 г.

За "тъпотията" и "топонимията" на „Уикенд“

1 коментара
Пореден уникален гаф сътвори самообявилият се за най-тиражен български вестник „Уикенд“. Оказа се, че т. нар. „журналисти“ от изданието не познават дори визуално българските депутати.

Цяла страница в последния брой на жълтото издание, коментаторът Георги Атанасов отделя на народния избраник и зам. - шеф на парламента Павел Шопов, който искал да махне паметника на руския император Александър ІІ от площад „Народно събрание“ в центъра на София. Според коментатора, именно Шопов е човекът внесъл законопроект за издигането на подобен монумент на хан Аспарух на същото мято. Дизайнерите на „Уикенд“ дори са направили осмиващ колаж, което пък показва, че в цялата редакция на изданието цари тотална политическа неграмотност.

Трудно е да се повярва, че журналист – коментатор, който би трябвало да е в час с актуалните събития в страната и да познава (поне визуално) депутатите от 41-ия парламент не знае, че автор на проектозана не е Павел Шопов, а малко известният и фанатичен антикомунист Лъчезар Тошев от Синята коалиция. Близо 2 седмици името на бившия комсомолец от Свищов и поредната му истерична простотия обикалят родните медии. Странно е че коментаторът Атанасов си е позволил да отдели цяла страница за събития и хора, които той очевидно не познава. Текстът му е пълен с традиционните за „Уикенд“ безкрайни брътвежи за злоупотребите на Тройната коалиция и светлото настояще при Бойко Борисов.

И ако Георги Атанасов е неграмотен и пише каквото и колкото може (стига да не закача ББ, ГЕРБ и ДПС),  то къде в цялата тази смешка са началникът му и съсобственик на изданието Мартин Радославов и заместниците му? Известно е, че темите на всеки автор  се одобряват от тях и главният редактор е длъжен да прочете всяка страница, преди да бъде изпратена за печат. По – вероятно е обаче и политическата култура на Радославов и компания да е на нивото на въпросния коментатор, защото този гаф на „Уикенд“ не е единственият.

Жълтото издание не само че лъже читателите си, но дори и не умее да го прави добре. Наскоро то пусна на първа страница „сензационни снимки“ на изчезналия брат Галев от плаж в Южна Африка. Там по това време е зима и невъзможно Ангел Христов да се припича на плажа... Да си припомним и „сензациите“ с любовницата на Огнян Донев, което се оказа неговата съпруга..

Текстът "Тъпонимия" всъщност е илюстрация на случващото в родната журналистика, където трайно са се настанили тъпотията, неграмотността и войнстващата посредственост. Не е виновен Георги Атанасов-очевидно толкова знае и така разбира "политиката" в България. Виновни са хората, които му позволяват да показва некомпетентността си. 

1 коментара:

  • 9/21/2012 10:58 пр.об.
    Анонимен :

    Те може и да не са толкова тъпи, може и да са информирани, но читателите има са достатъчно тъпи за да вярват на всяка публикувана простотия, което е много важно. Преди време същият този вестник заля с помията (което беше добре платено от един престъпник) си един човек, който познавам лично. Само българската азбука беше вярното нещо от поредицата пасквили. Масовият читател обаче естествено се манипулира, та после няма смисъл да доказваш, че нямаш сестра - както е в популярния израз.

Публикуване на коментар