22 август 2010 г.

Защо уволниха Мирослав Найденов от НВМС?

6 коментара
Един от най-големите скандали в контрола по храните у нас гръмна през 2006 г. В България бяха внесени 75 тона 20-годишно канцерогенно ирландско месо, част от което бе преработено и продадено под формата на саздърма на вътрешния пазар. С поста си тогава тихомълком се раздели главният секретар на НВМС и изявен кадър на ДПС Мирослав Найденов. Днес той е министър на земеделието и храните от ГЕРБ.

Преди да бъде назначен за главен секретар, Мирослав Найденов е шеф на ветеринарната служба във Враца. В изключително близки бизнес отношения е с млекарския бос Димитър Зоров, който всъщност го препоръчва на висшата служба в столицата. Никога и по никакъв начин в многобройните си интервюта в медиите, министърът не обясни за аферата с месото и за причината за уволнението си от НВМС. Въпреки многобройните „разкрития“ за злоупотреби на предишното ръководство на министерството, Найденов никога не посочи името на бившия си началник Жеко Байчев. Твърде рядко се споменава и ексминистър Нихат Кабил, сега клиент на прокуратурата, по чието настояване бе уволнен преди години от секретарския пост. Мирослав Найденов се опасява докладът от разследването за далаверата с месото, с копия от който Кабил и Жеков разполагат, да не попадне в медиите, твърдят чиновници от земеделското министерство.

През януари 2006 г. на митница „Кулата“ е задържано 75 тона говеждо месо, внос от Ирландия. То е било предназначено за месопреработвателната фирма ”Булимпекс” ЕООД. Компанията е от Ямбол и се води собственост на Георги Георгиев. На стикерите на кашоните е обозначено, че месото в тях е от 1986 г., а в този период вносът от Ирландия е забранен заради опасност от болеста “луда крава”. Това поражда съмнение у инспекторите, че месото е заразено. Новината изважда от равновесие земеделския министър Нихат Кабил. Той обаче не е притеснен толкова от вноса на заразеното месо и пускането му в търговската мрежа, а от това, че е „прескочен“ от подчинените си в явната далавера. Кабил привиква шефа на НВМС Жеко Байчев и настоява за обяснения. Байчев няма представа кой стои зад нелегалния внос, но сам пожелава Инспекторът на министерството да започне проверка в службата му.

Докладът на инспекторите установява, че основно действащо лице в дававерата с канцерогенното месо е главният секретар Мирослав Найденов. От неговия факс е изпратено разрешителното за внос на говеждото до "Бул импекс" и митническите служби. То е дадено 4 дни след като пратката от 47,8 т е тръгнала към България. Вносителят бил сигурен, че месото ще влезе у нас с всички необходими документи. Достъп до кабинета си е имал само Найденов, тъй като при назначението си е поискал да бъде сменена бравата на вратата, установява още Инспекторатът.

В схемата са участвали са и 11 ветеринари, които са одобрили вноса на посинялото месо както и шкембе без редовни документи от Нова Зеландия. През април 2006 г. Жеко Байчев им връчва заповедите за уволнение. Отстранен е д-р Михаил Бащавелов, директор на РВМС на Кулата, откъдето са влезли говеждото и шкембето. Наказани са двамата ветеринарни инспектори от Перник, които пуснат шкембето на пазара, без да вземат от него проби за изследване. С поста си се разделя д-р Александър Тухчиев, главен ветеринар в Пловдив, "приел" ирланското годеждо, както и шефът на местната НВМС Светозар Василев. Органите на ДВСК в града също са си затворили очите пред посинялата мърша и са я обявили за годна за пазара. Шестима от ветеринарите веднага се „разболяват“ и си вземат отпуска. Шефът им в Благоевград Бащавелов ги пуска, без да погледне болничните им листове. Той обаче допуска, че до края на април „те нямало как да оздравеят“. По време на разследването Бащавелов продължава да твърди, че месото е ставало за консумация, въпреки че не му е правен микробиологичен анализ.

След скандала и уволнението, Мирослав Найденов започва работа при столичния кмет Бойко Борисов в служба “Екоравновесие”. Той оглавява общинската фирма в периода 2006-2009 г. Когато ГЕРБ спечели парламентарните избори, името на Найденов се споменаваше като бъдещ министър на земеделието. Премиерът Бойко Борисов има съмнения в лоялността му и затова първоначално се спира на Десислава Танева. Чрез влиянието си в медиите, групичката около Найднов обаче успява да организира PR кампания срещу нея. Лайтмотивът на писанията беше, че „кръгът „Капитал“ се кани да завладее българското земеделие“. В хора от празни приказки те несъзнателно са подпомогнати от медиите на ДПС, които са в открита вражда с Иво Прокопиев.


Веднага след е назначен за министър, Найденов се заема с възстановяването на работа на уволнените диспицплинарно свои авери покрай ирландското месо. В сегашния приятелския кръг на министъра влизат шефът на НВМС Йордан Войнов, на РВМС-Благоевград Михаил Бащавелов, ръководителят на ветеринарите в Пловдив Светозар Василев, директорът на Централната лаборатория за тежки метали Кирил Киров и шефът на “Гранична ветеринарна инспекция” Дако Даков. С директора на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов, Мирослав Найденов е състудент и семеен приятел още от времето на търкането на студентските банки в Стара Загора. Войнов от своя страна е в бизнес отношения с благоевградския ветеринар №1 Бащавелов.В групичката от "близки" приятели присъства неизменно и Димитър Зоров.

6 коментара:

  • 10/23/2010 3:35 сл.об.
    Анонимен :

    Защо изтихте коментарите!
    Ето слугинажа, как се слага на власта!!!!

  • 11/04/2010 3:06 пр.об.
    Анонимен :

    Уважаеми господа , след като разполагате с данни и доказателства дайте ги ,или изпратете ги до медиите , до Министър председателя .Стига са ни крали и грабили тези паразити.Крайно време е да разберат всички зем.производители че надеждите за субсидии и помощи от европейския съюз са напразни.Тези паразити със изградените по места структури на РВМС -тата от директори и началници на ДВСК-та, на ОЗЖ, продължават да ни рекетират.Едните нас зем.производители , другите месните производители.Изобретени са най различни форми за рекетиране на " бизнесмените" от консултански услуги до фирмени услуги по проекти , ДДД мероприятия и пр.Нас тук долу постоянно ни заплашват че ще ни скапят бизнеса, затова повече от колегите не смеят да се оплакват, още повече че и голяма част от зем.производители са полуграмотни.Е то защо Ви молим помогнете ни.Още повече че идва и нова структура "Агенция по храните" на която висш шеф ще бъде отново зем.министър ,палячото Мирослав Найденов. Всички негови мекерета си точат зъбите да бъдат прехвърлени на отговорни постове , естествено срещу яко плащане което след това трябва да се избие и то десеторно. Ето и в разплащателната Агенция ни правят въртели по проверки на проектите ни.Нарочно ни бавят за да изпуснем сроковете или да свършат парите. Надява ме се да се изобличат тези крадци , да започнат новите структури с нови ,честни хора за да можем и ний да се надяваме на някакво разпределение от евро фондовете, в противен случай ни остават само фекалий !!!

  • 11/04/2010 3:08 пр.об.
    Анонимен :

    Извинявам се че не се представям по именно , но от само себе си е ясно че г- н министъра е в силата си.Той е обвързан и с полицейски структури и съдебната влас по места ,под благословията на м-р Цветанов, респективно и с шефове на данъчни структури, а и е майстор в съчиненията на есета , та представете си само да ти скалъпят някой номер не можеш да се оправиш цял живот, или върви доказвай че нямаш сестра.Още е пресен случая със зам.генералния дир.на НВМС , за който министър Найденов обича да разказва с героизъм за наказани, отстранени и уволнени служители , даже и в шоуто на пожелахте да говори, като мерки за борба с корупцията.Отстраниха го по най брутален и долен начин , не без помощта на местен шеф на ДВСК.Отстраняването не е случайно , а напротив нарочено тъй като е пресичал паричните потоци към ген.директор Йор.Войнов и м-р Найденов.Кюляфа става точно на път за назначаването му за ген.директор от м-р Найденов , естествено имайки благословията на м-р председателя Б.Борисов.Така хем съхранява "добрия си приятел" д-р Войнов , хем разчиства пъта на корупционна схема за парични потоци към институциите от провинцията и изграждането на м-р Найденов като милионер. Като примери Вие сте ги посочили във вашата статия с малки пропуски като : ще ви цитирам директно статия от весник Струма
    Д-р Велков е такъв от Видин,Д-р Вълчанов шефа на ДВСК Хасково беше следствен и кандидат подсъдим за 800 000 ЕВРО за далавери със служебното си положение,но и него все още продължават да го държат на далавераджииското место/само с далавери се занимава/,абе така ли новия Премиер бате Бойко няма хора да четат тези форуми и най после да се намеси и махне тези безочливи крадци от държавните служби.пишете дитектно до него за да обърне внимание да не се оправдава ,че не е предупреден за всички тези крадци и нахалници.
    Същият не знам какво плаща нагоре но ни рекетира по най брутален начин , директно , чрез негови служители или фирми , парично или в натура. Искал си за пускане обект по 5000 лв.

  • 7/20/2012 11:45 пр.об.
    Анонимен :

    Как така се е докопал отново до властта след като е работил в ущърб на народа?Уволнен от НВМС,а днес Министър,та дори се заема с възстановяването на работа на уволнените диспицплинарно свои авери покрай ирландското месо.

  • 8/30/2012 11:55 пр.об.
    Анонимен :

    Що да не си развява байряка, щом на стадото не му пука кой е падаря. Време е не за фейсбук кампаниики, време е за брадвите.

  • 1/04/2013 12:18 пр.об.
    Анонимен :

    Nema li koj da klacne gracmolja na tova prase ?

Публикуване на коментар