15 август 2010 г.

Чакъров разрешил нелегална минерална вода

0 коментара
Бившият министър на околната среда и водите Джевдет Чакъров е разрешавал на коцесионерите на минералните извори в страната да надвишават определените им лимити за водоползване и не е осъществявал никакъв контрол над работата на бутилиращите компании. Съмненията за повсеместна корупция и странни бизнес отношения между Чакъров и бизнесмените се намекват в ревизионен доклад на ведомството за периода януари 2006-декември 2009 г.

Бутилирането на вода е един от най-доходоносните бизнеси. Вероятно поради тази причина, бившият министър, сега депутат от ДПС е бил в приятелски и бизнес отношения с концесионерите. Общата сума от държавните такси по комисионните договори за 4-те години от неговото управление са едва 2,3 млн. лв. Джевдет Чакъръв не е контролирал бутилиращите компании, в резултат на което те системно са надвишавали разрешените им лимити реализирали крупни печалби за сметка на държавата. Министърът все пак той е налагал минимални глоби, които обаче изглеждат смешни на фона на приходите от продажбите.

Анализът на размера на концесионните плащания показва, компаниите са заплащали минимално годишна такса. Данните за постъпленията от концесиите показват, че за периода 2006 г. – 2008 г. в хазната са внесени около 2 млн. лв. През 2009 г. таксите са 305 000 лв. „Девин” АД, БК „Горна баня” ООД, БК „Минерални води –Банкя” ЕООД и „Абена” АД внасят 55% от общите постъпления от концесии за минерални води. Цифрите в доклада показват непрекъснато нарастване на процента на неправомерното увеличаване на ползвания ресурс от концесионера БК „Минерални вода – Банкя”, като превишението от 78,01 % през 2006 г. достига 221,49 % през 2009 г. През 2009 г. „Девин“ АД надвишава с 25% от лимита, за което компанията е глобена с 46 000 лв. Концесионерът на извора в Долна баня е превишил нормата със 7% процента и е глобен едва 1000 лв. Дружеството „Аугуста“АД, ползващо извора в Хисар е надвишило лимита с 25%, за което Чакъров е наложил глоба от 6 000 лв.

0 коментара:

Публикуване на коментар