18 август 2010 г.

Съветници на светло

0 коментара
471 помагат на депутатите, на 125 плаща хазната

От септември на сайта на Народното събрание срещу името на всеки депутат ще стоят трите имена на неговите сътрудници. Там ще пише и какво е образованието на съветниците и в каква сфера помагат на народните представители.

Допълнителните данни за съветниците ще бъдат написани и в картите им, с които влизат в Народното събрание. Това обеща преди депутатската ваканция председателят на парламента Цецка Цачева. "Изсветляването" обаче ще се отнася само за нещатните сътрудници, побърза да се застрахова Цачева.

Формален повод за осветляването на нещатните сътрудници на парламента стана арестът на Петър Стоянов-Сумиста при операция "Килърите". Сумиста се оказа нещатен сътрудник на парламентарната комисия по въпросите на образованието, младежта и спорта, препоръчан от социалистката Валя Богданова. Депутатите дълго се дърпаха от публичното обявяване на сътрудниците си, а след гафа със Сумиста и последвалото разпореждане на лидера на ГЕРБ, още преди ваканцията започна отлюспване на проблемни помагачи.

Щатните експерти обаче няма да бъдат публично обявени. До техните имена е трудно да се добереш, тъй като по традиция експертите на заплата крият съкровени партийни и роднинско-приятелски тайни. Затова и всяка нова власт сменя повечето от експертите на НС, които са на държавна хранилка. Герберите не направиха изключение и основно прочистиха парламентарния двор, за да го напълнят със свои хора. Малцина от предишните щатни служители успяха да запазят работата си. По-прозорливите си тръгнаха сами.

На заплата в парламентарния двор

В момента депутатите имат 471 помагачи. Нещатните са 346, а 233 от тях се водят сътрудници на депутати. За първи път в този парламент повече от 1/3 от избраниците (88) не са се възползвали от правото да дадат два пропуска за НС на свои близки, роднини или заслужили съпартийци. Не е запълнена и квотата на парламентарните групи за нещатни експерти към комисии. На доброволни начала там помагат 72 специалисти. Най-много експерти-доброволци има към икономическата и здравната комисия - по 9, а най-малко към образователната и към комисията по европейски въпроси - по двама.

Платените експерти и сътрудници към НС са 125-ма - 70 от тях са на трудов, а 55 - на граждански договор. Заплатите им са между 700 и 1200 лв. и зависят от позицията. Най-високи са заплатите на главните експертни сътрудници. В икономическата комисия от ГЕРБ твърдят, че основно е кадрувал Мартин Димитров . Затова не е изненадващо, че перспективния кадър на СДС Валентин Стоянов е назначен за главен експертен сътрудник. Такива са и юристът Димитър Бучков, както и шефът на НЕК при правителството на Иван Костов Иван Хиновски. Основният бизнес на Хиновски е консултантски. Той притежава дялове и участва в управлението на четири дружества, повечето от който работят в областта на възобновяемите енергийни източници. Хиновски не е изолиран случай на помощник на законодателната власт, който дава ценни съвети в областта, в която има бизнес интереси.

Във финансовата комисия са ГЕРБ и Синята коалиция са си поделили щатовете за платени експерти. Председателят Менда Стоянова е назначила юристката Милка Стоянова за главен експертен сътрудник. На същата длъжност е и човекът на Иван Костов Никола Бабанов, който е бивш зам.-министър на финансите. След скандал си тръгна третият главен експерт Диляна Петрова, която бе уредена на поста от баща си - депутата от ГЕРБ Пламен Тачев. Като утешителна премия Петрова бе назначена за парламентарен секретар на евродепутатите ни.

За съветник в отдел "Пленарни заседания" председателят на парламента Цецка Цачева пробута бившия юрист на община Плевен Стефан Катев, който предпочете да напусне мястото си на общински съветник от ГЕРБ в родния си град. Името му лъсна около скандала с наркопоправката.

Двама главни експертни сътрудници бяха отстранени от комисията по външна политика след изтичането на пробния им 6-месечен срок - Живко Темелков и Радослав Танев. Там остана обаче синът на Петър Берон – Владимир. От здравната комисия си тръгна митничарската съпруга, назначена с протекциите на Лъчезар Иванов за старши експерт Елеонора Бранкова. Бившите депутатки от Елиана Масева и Елеонора Николова са назначени за главни експерти към работят към комисията за борба с корупцията. В социалната комисия е бившият зам.министър на Емилия Масларова Лазар Лазаров.

Доброволци "на повикване"

Неуспели кандидати за депутати, брачни половинки и заслужили партийци съветват парламентарните комисии на добра воля и се отзовават на повикване. Шефът на икономическата комисия и лидер на СДС Мартин Димитров не се е задоволил с уреждането на заплата на неколцина свои, но отлично се е справил с попълването на квота от нещатни съветници. Още един плюс в CV лидерът на СДС е добавил на кандидата за евродепутат Валери Белчев и неуспелите да се класират за сини депутати НС Александър Маджиров, Георги Липчев и Иво Симеонов. Кандидатът за столичен кмет Георги Кадиев е експерт към бюджетната комисия заедно бившия зам.-директор на НАП Валентин Видолов и бившия за.-шеф на НАН София Димитър Балкански. Пред "БАНКЕРЪ" Кадиев каза, че до този момент са го търсили само веднъж, но обеща и без да го търпсят да вземе дейно участие в дебатите по новия закон за местните данъци и такси.

Бившият декан на юридическия факултет на Югозападния университет в Благоевград Александър Воденичаров, който е и в УС на ЦКБ съветва комисията по регионална политика и местно самоуправление.

Съветник в правната комисия е бившият депутат от ДПС Метин Сюлейманов. Колега му е първият шеф на комисията за защита на личните данни Красимир Димитров. Лидерът на ЕНП Мария Капон и Димитър Абаджиев се водят нещатни сътрудници към комисията по външна политика и отбрана. Нароченият за приближен до братя Галеви общински съветник от Дупница Вергил Кацов работи за същата комисия. Бившият депутат от РЗС Иван Стаматов също е получил пропуск за да помага в областта на отбраната. Изпълнителният директор на "УИЗ еър" Кристиан Кръстев дава експертни съвети на вътрешната комисия заедно с бившия шеф на Института по психология на МВР Бойко Ганчевски.

Изританата от Росен Плевнелиев бивша шефка на дирекция "Програмиране на регионалното развитие" Боянка Пайталова, заедно със съпругата на депутата от ДПС Митхат Метин - Мария помагат на депутатите в областта на околната среда. Двама от системата на МВР работят към вътрешната комисия. Златко Тодоров е поканен от новите управляващи, а Васко Динев си запазил мястото от предишните. За нещатните сътрудници всяка комисия имала бюджет. Плащала за съвети по казуси, докато има пари. След това срещу пропуска, който експертите ползват не само за вход в парламента законодателите ни очаквали полезни съвети.

В помощ на татко

Групата на ДПС води класацията по депутатски синчета взети за сътрудници. Рамадан Аталай вече трети парламент дава на сина си Ревин пропуск за НС. Вместо по телефона баща и син обсъждат бизнес проектите си в парламента. Ревин е съдружник в "Икони" и в "София бус", има строителна фирма, а последните му попълзновения са в консултанските услуги в земеделието. На обвинения за престъпления по служба бивш кмет на Дулово и настоящ депутат от БСП Метхин Табаков помага сина му Сали. Янко Янков също разчитап на сина си Александър.

В "Атака" също са заложили на способните си деца. Пропуски има издадени на наследниците на Огнян Пейчев и колегата му Валентин Николов. Антон съветва баща си Валентин Микев от ГЕРБ, а кметът на Ботевград Георги Георгиев дава експертно рамо на сина си - Даниел Георгиев от ГЕРБ. Бившият вицепремиер Меглена Плугчиева е заложила на съпруга си Пламен Александров, който е доцент в Лесотехническия университет. Експерт към другия бивш вицепремиер Емел Етем е поетесата Надежда Захариева. Съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев е издал пропуск на шефът на Столичния общински съвет и председател на столичните гербери Андрей Иванов. Ректорът на Великотърновския университет Пламен Лекгоступ сътрудничи на бившия областен председател на ГЕРБ-Плевен Ивелин Николов. Кметът на Габрово Николай Сираков помага на новия областен лидер Цветомир Михов.

Сергей Станишев е заложил на бившия член на кабинета си Веладин Битолски. Бившият МВР шеф Румен Петков е взел за съветник заместникът си от министерството Камен Пенков, Светла Бъчварова и Атанас Костадинов пък са сътрудници на Корнелия Нинова. Бившият евродепутат Атанас Папаризов помага на Георги Пирински.Президентският съветник и соцдепутат в предишното НС Петър Кънев е сътрудник на Любен Корнезов.

Лидерът на младежката организация на ДПС Джейхан Ибрямов полва съветническата квота на Ахмед Доган. Бившата шефка на фонд "Земеделие" Ализан Яхова помага на Юнал Тасим.

Бившият финансов министър Муравей Радев дава рамо на синия депутат Асен Агов, а пропуск на Евгени Чачев е издал синия Иван Иванов. Още една категория експерти са назначени към парламентарните групи в НС. Повечето от тях са кметове и партийни активисти, на които не се плаща нищо, а само им се осигурява безпрепятствен достъп до Народното събрание. Друга част от тези експерти - технически сътрудници и пиари получават възнаграждения, които идват от удържаните между 20 и 30% от допълнителните пари на депутатите. Народните представители получават всеки месец по още 2/3 от заплатата си като допълнително възнаграждение - в плик от деловодството на парламента. Върху тези пари те не плащат никакви данъци. Дават им се за да плащат на експерти, които да подпомагат законодателната им дейност. Депутатите обаче наричат тези пари представителни и предпочитат да ги харчат като такива.

Проверка на "БАНКЕРЪ" установи, че едва десетина сътрудници на депутати получават по 500-700 лв. на месец за да отговарят на писма и да им отговарят, да вдигат телефони в кабинетите им и за разни други технически услуги. Депутатите плащат на тези сътрудници "на ръка". Те не могат да сключат договори с тях, тъй като преди това трябва да се регистрират в НАП. Председателят на парламента Цецка Цачева отрече да има нарушаване на данъчното законодателство при допълнителните възнаграждения на депутатите, след като проблемът на няколко пъти бе поставят от журналисти и неправителствени организации. Практиката "депутати получават пари в плик" и ги харчат за всичко друго, само не и за това, за което са предназначени продължава. И няма защо да се чудим каква е причината за калпавите ни закони.


Павлина Живкова, В. „Банкер

0 коментара:

Публикуване на коментар