24 август 2010 г.

Империята ДПС

2 коментара
Мощна политико-икономическа корпорация, оплела с пипалата си всички сектори от бизнеса в страната, представяла днес опозиционната партия ДПС. Мащабите и мощта на империята надвишават всички познати до момента структури. Класическите за българския преход групировки ВИС, СИК, ТИМ, „Орион“ и „Олимп“ изглеждат смешни и незначителни на фона на влиянието на корпорацията ДПС. За 8 г. в изпълнителната власт шефът на движението Ахмед Доган и най-близката му клика успяха да се превърнат в най-богатите хора в държавата.

В структурата на корпорацията се включват най-различни компании от всички сектори на икономиката. Всички те на пръв поглед изглеждат самостоятелни стопански субекти, тъй като се водят собственост на напълно непознати за обществото хора. Общото между всички тях обаче е, че бизнесът им е създаден от движението по време на 8-годишния му престой във властта. Те съществуват, за да се„хранят“ от държавата, да обслужват Доган и най-близките му както и да издържат партията.

Корпорацията е пирамидална, като на върха й стои вождът на партията. Под него са заместниците му и народните представители. Средният ешелон се олицетворява от областните председатели, а най-долу са редови членове с бизнес. Всички те са за задължени да внасят в партийната каса процент от печалбата си.

Депутатите от ДПС се явяват лобисти пред изпълнителната власт за фирми от обръча. Чрез тях, близки до ДПС фирми печелят обществени поръчки или директно усвояват пари от правителствени фондове. Рамадан Аталай, Лютви Местан, Юнал Тасим, Гюнай Сефер имат и свой бизнес, който официално се прехвърлили на роднини и близки. Важна роля в бизнес схемите играят и т. нар. "дьонметата", чиито най-видни представители са депутатите Йордан Цонев, Христо Бисеров, Камен Костадинов, както и скандалният ексшеф на СДС - Варна Янко Станев и др. Всички те са компрометирани в обществото, но за ДПС - шефа те са "естествени лидери", заради сръчността им в упражняването на политическата и икономическа корупция. Задачата на "дьонметата" е да привличат български фирми към обръча на Доган, както и да привличат нови гласоподаватели. На практика Доган, съвместно с обръча си от депутати и свързаните с тях фирми, се явяват крупни олигарси. Те са на върха на властовата пирамида и в същото време дърпат конците на марионетните фирми по места.

Най-видимата част от бизнеса на движението са медиите. В момента ДПС контролира 22 национални и регионални медии, най-голямата печатница в страната – ИПК „Родина“, както и 5 разпространителски дружества. Парите за мащабните покупки са от Корпоративна търговска банка, която в банковите среди заедно с Dbank са считани за трезори на обръчите от фирми на Доган. Контролираните медии са вестниците „Монитор“, Телеграф“, „Политика“, „Засада“, „Меридиан мач“, „Уикенд“, „Шок“, „Минаха години“, търновският „Борба“, „Лудогорски вестник“, ловешкият „Народен глас“, бургаските „Фактор“ и „Черноморски фар“, пазарджишкият „Знаме“ и списанията „Мач магазин“ и „Кулинарен уикенд“. В групата влизат и новинарските онлайн издания „Всеки ден“, както и веригата сайтове bnews, blife и bsport. За телевизии на ДПС се считат ВВТ и ТВ 7. Хора на Доган притежават и 50 процента от НУРТС-компанията, която разпространява националните радио и тв мрежи. Към същата група спадат и фирмите за пласмент на печатни издания Национална агенция „Разпространение“ АД, Сдружение „Съюз“ на разпространителите на вестници и списания“, „Пресмаркет“ ЕООД, Национална агенция „Разпространение 1“ ЕООД с техните регионални подразделения.

Ахмед Доган разполага и с множество хотели, които в момента са обект на данъчни проверки. Мащабният проект със строителството на сараите в „Бояна“ започва през 2002 г. Комплексът разполага с 10 апартамента, ресторант, просторна зала за конференции. Доган обитава президентския апартамент и разполага със собствена сауна. Фирмата, извършила грандиозния строеж, е "Иса инженеринг" на Румен Асенов.

Другият хотел на ДПС-лидера е СПА комплексът "Орфей" в Девин. Официално инвеститор на обекта е бившият вицепрезидент на "Мултигруп" Николай Вълканов и неговата "Бългериън еко проджект". „Орфей“ е открит лично от Доган през 2005 г., Тогава той не пропуска да се похвали, че е собственик на имота.

За ДПС имот се счита и хотел - "Ди Марио" в Симитли. То се води собственост на туроператора "Дая-Турс". Фирмата е на съпруга на Димитрина Захаринова, бивша директорка на столичната НАП, известна като протеже на ДПС. 5-звездният СПА център в Девин и 4-звездният комплекс в Симитли са вкарани в програмата на НОИ за рехабилитация на хронично болни. "Каза Домини", или Домът на боговете в елитното селище Рибарица, пък е едно от най-скъпите начинания от веригата сараи. Нощувката там е около 2000 лв. Средната цена на леглата е между 4000 и 5000 евро. Официален притежател на хотела бижу се води 36-годишният Арбен Хавальов и фирмата му "Нобиле". Инвеститор на начинанието е "Роял билдинг" ООД, 80% от капитала на която държи сестрата на Хавальов чрез дружеството "Боила студиос".

Засега единствено за парк "Росенец", който също се свързва с "инвеститорски намерения" и името на Ахмед Доган, има най-малко данни. Купища пари бяха налети и в родното село на лидера Дръндар, Варненско. Дворецът за децата изникна върху 14 дка в малкото село. Дори не липсват златни петлета по куполите на сградата. И тук като инвеститор на замъка се афишира сам Доган.


Най - силни са интересите на депесарите в строителния бизнес. Като се започне от инфраструктурните обекти и се стигне до жилищното строителство. Трайните интереси на партията на Доган в този сектор свързани с малката инвестиции и големите печалби.
За това как действа този обръч доказателства могат да бъдат намерени при болшинството от ДПС депутатите. Схемата е елементарна - народните избраници осигуряват обществени поръчки на свързани с тях фирми, а те им се отблагодаряват с комисионни или безплатни жилища. Така например Лютви Местан и Ремзи Осман се сдобиха с нови апартаменти в Кърджали от две строителни фирми. Това са "Ардастрой" и "Саварона". Първата получи 455 000 лв. от наводненията за възстановяване на пътя до вилната зона на яз."Кърджали", а втората - "Саварона" "печели" всички търгове за ежегодни ремонти на училища в Кърджалийско помощта на Местан. "Родопастрой" - Момчилград също е протежирана от Местан. Чрез неговото протеже - ексшефа на агенция Хидромелиорации" Сабахтин Юсуф, фирмата строи микроязовир в кирковското село Тихомир.

Крумовградският изборник Юнал Тасим също участва в усвояването на пари за инфраструктурни обекти. Тасим държи 50 % от дяловете на фирма "Софт - Ю", която извършва ремонти на обекти в общината. Според него обаче в това няма нищо незаконно. Освен с транспорт и енергетика, Рамадан Аталай вече има сериозни интереси в строителния бизнес. Разградската фирма "Антора" на Иво Бориславов и депутатското синче Ревин, е взела над 1,6 милиона лева от хидромелиорационната агенция, за "възстановяване" на съоръжения в различни краища на България, но не е изпълнила почти нищо от ангажиментите си. Не е ясно кой и срещу какво е построил триетажната вила на депутата на Пампорово, но в депесарските среди подозират, че му е подарък.

Депутатът Емил Иванов държи икономическите ресурси на Своге. Той успя да наложи своя човек Емил Атанасов - Цеката за кмет на общината. Иванов държи сметопочистването, както и всички строителни поръчки. ДПС-депутатът се сближава с бившия вицепремиер Емел Етем, след като и продава 8 дка ливади в землището на Ябланица, където се намира бившата ловна резиденция на Тодор Живков.

2 коментара:

Публикуване на коментар