10 август 2010 г.

Генерала и неговите баници

0 коментара
„Бойко, вземи брадвата от клипчето на БСП и да ги кълцаш на парченца. Рязане и съкращаване иска българският народ от новия си министър-председател… За държавния тунеядец Бойковата секира ще бъде като брадвата на хан Крум за византиеца Никифор. Нека никой уял се чиновник с висок пост не спи спокоен сън, а да знае, че Бойковата секира виси над преклонената му вече главица”.
Този цитат, с характерната за “Работническо дело” патетика, но същевременно носещ и някои белези на сексуално садо-мазо, е част от една от последните статии на Николай Бареков в собствения му блог www.barekov.com .

Публикувана е на 12 юли. Ако добавим към него и следното изречение от същата статия: “Бойко Борисов трябва да е мъж с много здрави нерви, за да може да стисне зъби и за последните безобразия на управляващите”, можем логично да стигнем до извода, че по този по-нетрадиционен начин авторът е отправил предложение към споменатия в текста Бойко да му направи малко френска любов.

Преди две седмици пък Цветанка Ризова по Нова телевизия дори не се потруди да прикрие ей-така от кумова срама разнообразните оргазми, които получава, докато взима интервю от същия Бойко в “На четири очи”. Впрочем различното между двамата водещи е не че работят за две конкурентни телевизии, а това, че докато Цветанка се задоволява само с чисто женски помисли, Бареков не само има мераци, но много иска и да произведе от това новина. Неслучайно текстът му за секирата бе набързо препечатан в “Стандарт”.

От два месеца изданието на адвокат Тодор Батков, което цели четири години нескрито обгрижваше няколко министри от БСП и всички от ДПС, реши да обърне палачинката. И се започнаха едни оди за вожда на ГЕРБ, чийто апотеоз бе уводната статия в деня след изборите: „Голям Бой(ко)“. Заглавие, скрило в себе си толкова много съкровени мечти и мокри сънища на главната редакторка Славка Бозукова.

“Стандарт” има огромен опит в обгрижване на новопобедили политици. Още през 1996 изданието загърби любимата си БСП, под чието крило бе отгледан тогавашния му собственик Красимир Стойчев от групировката “Трон”, и започна да се умилква около Костов. По едно време, в разгара на управлението на Командира, “Стандарт” вече бе забравил как се пишат дописки, защото обикновено по страниците му имаше само цитати. Често срещаното заглавие бе от рода “Костов: Ние победихме мафията”. Текстът на материала започваше по следния начин: Премиерът Иван Костов вчера заяви, следват две точки, отварят се кавички и по-нататък продължават 30 реда с това, което Костов е казал. Накрая кавичките се затварят и статията приключва, без в нея да има и следа от каквато и да е журналистика. Към края на мандата на Костов, когато вече бе ясно, че царят ще спечели и с много, “Стандарт” загърби доскорошния си любим и се отдаде всецяло на Величеството. То не бяха гръмки заглавия как монархът ще ни оправи, не бяха едни коментари с апломб.

Между другото вестникът обгрижваше и бургаският кмет Йоан Костадинов, понеже Батков си бе харесал едно тарикатско теренче до Крайморие за застрояване с вили и хотелчета. Маститият адвокат дори се унижи да идва на крака в Бургас, за да дава рамо на Костадинов в последните му жалки напъни да запази властта по време на местните избори през 2007 година. Сега “Стандарт” отново си е намерил нов любимец, на когото се врича в любов, докато е на власт. Може би само Бойко не знае това, а, като всеки издигнал се големец, си въобразява, че това е истинска и непорочна любов.

Както се вижда от тези примери, списъкът на изгарящите от мераци към Бойко е доста именит. Постоянно се допълва с нови и нови знайни и незнайни журналисти. Ще е направо проява на неуважение обаче ако не споменем кое име го оглавява. Защото едно е да се вдъхновяваш публично от Бойко, а съвсем друго си е насаме, в топла уютна атмосфера.

В сутрешните часове на съботата, деня на евроизборите, когато дори уличните кучета не са се съвсем събудили още, пред дома на Борисов в Банкя паркира лимузина, от която плахо излиза Валерия Велева – едно от най-личните пера на “Дневен Труд”. Жената се оглежда наляво-надясно и решава, че никой не я е видял, та вече по-смело прекрачва покоите на бъдещия вожд на България. Тя не е с празни ръце. В онази събота бе Черешова задушница, та Велева по майчински е станала в ранни зори, замесила тесто, опънала кори, наредила баница, опекла я и я врекла да е на генерала. Накрая му я и занесла лично. Да не вземе да стане някаква грешка и Бойко да не разбере колко много женска обич е попила тази баница. В края на краищата Велева е открай време известна в колегията с баниците си, които сама прави. Тошо Тошев най-добре знае колко са вкусни, защото на него често му носи. Велева има и още една слабост – да прави пространни интервюта с големци на деня. Дали още някой от по-първите хора у нас, които обича да интервюира, е получавал от Велевите баници, не се знае.

Можеше даже и историята с Борисов да остане в тайна, но за зла участ пред дома му имало екип на конкуренцията от “24 часа”, та Велева и баницата й били набързо разконспирирани. Журналистите от часовете пък на свой ред били пратени в Банкя от главната им редакторка Венелина Гочева, която от години не пропуска повод да спомене колко близък на сърцето й е Бойко и вероятно живо се е интересувала кой друг си позволява да има също мераци към него. Половин час по-късно Велева още не си била отишла, но пък охраната на генерала слязла долу при репортерите на “24 часа” да им занесе малко от баницата. А следобеда на същия ден генералът попитал по телефона: “Гочева, твоите хора разказаха ли ти, че съм ги нахранил с баницата, която ми донесе Валерия?”. Ей-това се говори неофициално из кулоарите на “24 часа”.

Изпадналата в луда ревност Гочева, загърбвайки дори корпоративната дисциплина във ВАЦ, отделя в броя от следващия ден няколко злобнички реда на прословутата баница: “В знак на съчувствие към “24 часа” охраната на кмета нахрани екипа ни с вита баница. Оказа се, че тя е излязла изпод ръцете на прочута журналистка , която също като нас намина в Банкя, но не беше с празни ръце”. Името на журналистката е спестено, но тя си знае. Посланието е съвсем ясно: Велева да не се мотае много-много около Бойко, защото само Гочева трябва да е близо до сърцето му.

Най-неочаквано обаче в списъка на мераклиите може да се окаже скоро и една друга, доста по-окръглена от Гочева жена – Иренка Кръстева. Тя е близка на Доган и с неговите пари пазаруваше медии на килограм, но миналата седмица била спуснала в подопечните си издания и телевизии разпореждане,гласящо: “По-внимателно с Бойко. Отразявайте го обективно”. Което вече се спазва. От няколко дни в “Монитор”, “Телеграф” и “Експрес” няма критики срещу бъдещия премиер. По всичко личи, че се ражда една нова Иренкина любов. Остава само да видим дали ще бъде споделена. Историите дотук навеждат на няколко извода – че около Бойко се очертава голяма навалица от мераклии и опасността те да се сбият е огромна. И това при положение, че генералът все още не е взел властта както трябва…

Ето на кое се казва истински независими и демократични медии в правова и европейска държава.

0 коментара:

Публикуване на коментар