8 октомври 2010 г.

Калина Илиева с измислена биография

19 коментара
От Техническия ВУЗ в Берлин не отговарят на въпроса имат ли випускник с такова име;
В „Дойче банк рисърч“ не познават шефката на фонда, тя твърди, че е ръководила техен проект

Шефката на Държавен фонд „Земеделие“ Калина Илиева е публикувала данни в официалната си биография на сайта на фонда и министерството, някои от които се разминават с професионалната й кариера, преди да заеме поста. В официалната си биография Илиева твърди, че е завършила специалност „Икономически отношения и комуникации“ във Висшия институт за техника и икономика в Берлин. Самата тя публично размаха преди дни документ, за да обори твърденията на БСП, че няма необходимия ценз за поста си. Илиева твърди, че е магистър по специалността си. Проверка във Висшия институт за техника и икономика в Берлин показа, че служителите не могат да открият името на Илиева в регистъра на завършилите тази степен. Този факт, посочен в биографията на шефката на фонда, е под въпрос.

„До 2007 г. е участвала в множество проекти, включително и ръководител на проект „Световната икономическа интеграция и бедността“ към „Дойче банк рисърч“, се казва в сайта на ведомството. От изследователския сектор на банката отрекоха да знаят нещо за такъв проект и не можаха да намерят такова име в базата данни.

Мистерия обгръща и германската диплома за висше образование на шефката на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Калина Илиева. „Не мога да открия випускник с такова име в базата данни“, заяви на 1-ви октомври служителка от международната служба на ВУЗ-а и препрати към други отдели. „Проверете в отдел „Прием“, каза тя. Друга служителка, Михаела Франа, която отговаря за базата данни със завършилите първоначално също заяви, че не открива името на българката Калина Иванова Илиева в масива. На въпрос означава ли това, че Илиева не е завършила магистратура, госпожа Франа отговори: „Не може да се направи такъв извод“. Служителката обеща да даде ясен отговор, след като обмислят последствията за университета. Последва отговор: “Не можем да дадем никаква информация за нашите студенти и випускници заради Закона за защита на личните данни в Берлин“. Норийън Рейдъл, съветник по международните програми и чуждестранните кандидати допълни, че ВУЗ-ът може да разкрие степента на образованието на Илиева само по нейно искане.

Проверка в сайта на института показа, че сред бакалавърските и магистърски програми няма специалност с наименованието „Икономически отношения и комуникации“. Единствената близка програма е „Икономически комуникации“. Бакалавърските програми са по 6 семестъра, а магистърските - четири. Има още допълнително около 4 чесеца специализация. Това означава, че цялостното следване за придобиване на магистърската степен е над 5 години. Проучване показа, че Илиева е постъпва във Висшия институт за техника и икономика в Берлин през 2003 г. и го завършва през октомври 2007 г. , тоест по-малко от 5 г. Обикновено завършилите тези специалностти работят в сферата на връзките с обществеността или лобистки организации. 

 В. „ 168 часа“ се свърза с Изследователския отдел на „Дойче банк рисърч“ и поиска информация за проекта „Световната икономическа интеграция и бедността“, ръководен от Калина Илиева. Вероятно този факт е имал значение в конкурса за избор на шеф на фонда, който тя спечелва. „За съжаление не знам нито за такъв проект, нито познавам Калина Иванова Илиева. Тя не фигурира в нашия наръчник. Попитайте моите колеги, които биха могли да са работили по такъв проект. Никой от тях не можа да потвърди и даде такава информация“, заяви д-р Тобиас Джъст, шеф на Изследователския сектор в „Дойче банк рисърч“.

Според експерти, близки до ГЕРБ, ситуацията с дипломата на Калина Илиева е изключително комплицирана. „Тези неточностти трябва да се изчистят, защото в противен случай ще се окаже, че Илиева е подвела министър Найденов и премиера Бойко Борисов. Подобен скандал е голям минус за имиджа на страната ни в Европа“, единодушни са специалистите по темата. „Калина Илиева има магистърска степен по специалност „Икономически комуникации“, която е придобита на 4 октомври 2007 г. в Берлинското висше училище за техника и икономика. Всички документи относно дипломната й квалификация са легализирани в Министерството на образованието и науката през 2008 г. , съгласно националното законодателство“, твърдят от ДФЗ. От Министерство на образованието и науката твърдят, че е признато висше образование на Калина Илиева, за което е издадено удостоверение през септември 2008 г. за образователно – квалификационна степен „магистър“ по специалност „Бизнес комуникации“.

Калина Илиева заминава за Берлин през 2002 г., след като е изкарала една година в Художествената академия в София. Паметливи служители на българската дипломатическа мисия в Берлин от това време си спомнят едно писмо от майката на Калина до бившия посланик Николай Апостолов. С него майката Пенка Илиева моли посланика да настани дъщеря й да живее в посолския комплекс, защото семейството няма възможност да плаща свободен наем. Майката е шеф на дирекция „Данъчна политика“ в Министерство на финансите, а съпругът й - началник на Столичната пожарна. Загрижената майка казва, че дъщеря й се подготвя да се яви на изпит по DSH, което е нужно на всички чуждестранни студенти без диплома за владеене на немски език. Майката твърдяла, че дъщеря й била приета в специалността „Комуникационен дизайн“. Това е програма, свързана с графичен дизайн и илюстрации.

Бившият посланик Николай Апостолов разрешава Калина Илиева да се настани да живее в посолския комплекс. По това време наемите в него за студенти вървят по 200 - 250 евро, като в тях са включени всички консумативи, обясняват дипломати. Свободният наем в Берлин по това време е около 10 евро на квадратен метър без режийните. Според източници, близки до посолството ни в Берлин, в допълнително споразумение от декември 2006 г. към договора за наем на Калина Илиева пише, че тя е студентка в „Академията за изкуства“ в Берлин. Този договор е продължен с една година до януари 2008 г. Споразумението към него е подписано от посланик Меглена Плугчиева. „Не мога да кажа каква специалност е следвала Калина Илиева. Според мен, важният въпрос е дали тя има необходимата квалификация за шеф в сферата на отговорностите ва Държавен фонд „Земеделие“, коментира Меглена Плугчиева.

В края на декември 2007 г. Калина Илиева е назчанена като младши експерт в ДФЗ, когато негов шеф е Димитър Тадаръков. Според негови изявления, той не се интересувал от документите й за образование, защото това било работа на „Личен състав“. Източници от БСП разкриват, че дипломата на Илиева не е била в този момент в „Личен състав“ на земеделското министерство. „Илиева никога не се е занимавала със земеделие и дипломата й не отговаря на заеманата от нея длъжност“, заяви лидерът на Младежкото обединение на БСП Явор Гечев. Според него, Калина Илиева няма експертен капацитет да управлява близо 7,4 млрд. евро до 2013 г.

Ако случайно се окаже, че степента на образование на Калина Илиева не отговаря на заеманата длъжност, всички подписани от нея документи ще бъдат под съмнение за действителност, твърдят юристи. Това означава, че ЕС няма да ни признае плащания с нейния подпис. „Не смятам, че ще се наложи да връщаме милиони, но това би било поредното черно петно и излагане на България пред ЕС. Случаят с Илиева не ме учудва, защото голяма част от депутатите и министрите на ГЕРБ си приписват дипломи, които не притежават,“, заяви Яне Янев, лидер на „Ред, законност и справедливост“.

Даринка Николова, Даниела Теофанова

19 коментара:

Публикуване на коментар