7 октомври 2010 г.

Заговор срещу Дянков

0 коментара
Министрите организираха бунт срещу Симеон Дянков и с дружни усилия му отнеха контрола над еврофондовете. Според депутати това е отмъщението за орязаните бюджети на ведомствата, както и за проблемите, които вицето създавал с усвояването на европарите. Министрите набрали смелост заради сигналите, които дава премиерът. Напоследък Бойко Борисов все по-често критикува Дянков.

Министрите отдавна роптаят срещу колегата си, но в неофициални разговори. Досега никой не си позволяваше да се конфронтира с влиятелния Дянков. За авторитета му допринесе премиерът, който на заседания на правителството почти винаги търси мнението му и отстоява идеите му. Дянков си позволяваше да спори и с всепризнатия любимец на Генерала - Цветан Цветанов. Напоследък това поведение се променило, което дало кураж на останалите министри да скочат срещу финансовия си колега. Поводът бил желанието на Дянков да поиска еврофондовете отново от Томислав Дончев. Точката кой да представлява страната пред ЕС по въпросите на кохезионната политика се гледа преди дни в МС. Това е поликата по доближаването до стандартите ни на ЕС по отношение на инфраструктура, околна среда и почти всички останали оперативни програми. Там са повечето програми и най-много средства от ЕС.

Досега Дянков ограничаваше усвояването на парите. Всеки проект от еврофондовете се нуждае от съфинансиране и ако нямаш пари в бюджета за него не усвояваш средствата. Така министрите хем трябва да усвояват парите, хем не могат, защото финансовият министър не им дава.

На министрите им писнало и решили дружно да поверят планирането на тези средства на Томислав Дончев. Той е министърът, който отговаря за управлението на европейските средства. В началото на мандата той бе в ресора на Дянков, но заради зациклянето с усвояването, те бяха прехвърлени на Дончев.

На заседанието на кабинета Дончев казва, че са постигнали съгласие с финансовия министър заедно да представляват страната. Това е голям напредък, защото през лятото той държеше сам да поеме еврофондовете пред ЕС. Заместничката на Дянков – Боряна Пенчева брани претенциите на шефа си. Министрите само и това чакат, за да си го върнат. Пръв се обади строителният министър Росен Плевнелиев. „Няма нищо по - опасно. Категорично моето лично мнение е, че управлението на кохезионната политика трябва да е в ръцете на министър Дончев“. Тезата на Плевнелиев е, че ведомството на Дянков е създавала достатъчно проблеми, като вкарва фискалния подход в ресори, които нямат нищо общо с това.

Той веднага е подкрепен от министъра на околната среда Нона Караджова. „Изцяло подкрепям становището на г-н Плевнелиев“, казва тя. Бойко Борисов за първи път не се допитва до мнението на Дянков и не се отлага точката, за да чуе мнението му. „С Дянков спорим всяка седмица. Това е колективна игра, аз съм екипен играч“, казва Томислав Дончев.

Депутатите от ГЕРБ на свой ред отдавна търсят лоби сред приближените на Борисов, за да го убедят да махне Дянков. Управляващите в парламента смятат, че ако той е министър, те ще загубят изборите догодина. Прогнозите на депутатите на Генерала са, че вече той си дава сметка за поразиите, които му нанася вицепремиерът. Народни представители твърдят, че той ще бъде махнат, веднага след като обере всички негативи покрай защитаването на бюджета в парламента. Обвинението на прокуратурата срещу Дянков само ще даде допълнителни аргументи на Борисов да го смени, разсъждават депутати. Неофициално в парламента се говори, че Борисов вече се оглеждал за ново юпи, което да поеме ресора.


Петя Минкова

0 коментара:

Публикуване на коментар