21 април 2012 г.

"Дир. БГ" гушна 570 бона от държавата

5 коментара
570 000 лева безвъзмездна помощ от държавата получава най-големият български портал "Дир. БГ". Компанията е собственост на Владимир Жеглов, който е бивш икономически съветник на червения премиер Жан Виденов. Проектът на фирмата "Разширяване на дейността на Дир. БГ" АД чрез въвеждане на нови услуги" е одобрен за финансиране по Оперативна програма "Конкурентноспособност" на Министерство на икономиката. Парите са по откритата процедура "Модернизация малки и средни предприятия".

Финансовият отчет на "Дир БГ" за 2010 г. показва, че от продажби е получила 2 696 000 лв., а реализираната печалба е 578 000 лв. През септември 2011 г. акционерите взеха решение за увеличение на капитала, а в края на октомври, порталът пусна акции на фондовата борса. Въпреки кризата, онлайн компанията регистрира тази година увеличение на продажбите до около 3,1 млн. лв.

На русенската частна печатница "Дунав прес"АД пък е подарена фантастичната сума от 2 млн. лв. Парите са отпуснати по проект за въвеждане на високотехнологично оборудване. Повод за празник има и собственикът на родната козметична компания "Рубелла" Красимир Митев. Нейната дъщерна фирма "Рубелла - Бюти" получава безвъзмездна 2 млн. лв. за внедряване на нови технологични линии за производство на паста за зъби.

Габровската "СТС Холдинг груп" ООД на Деян Тодоров взема 1,5 млн. лв. за производство на козметични продукти. Фирмата за вафли на Соня Стоянова "Кармела 2000" ООД пък лапва 2 млн. лв. Троянската мебелна фирма ще се радва на европейско дарение в размер на 1 964 000 лв. Събоственикът на "Химмаш" Йордан Христов е одобрен да получи да получи 2,2 млн. лв. за закупуване на автоматична машина за оформяне на дъна на специализирани съдове.

Златният дъжд от европейски пари не е подминал и определени доставчики на интернет и кабелна телевизия. Така например софийската "Онлайн директ" получава подарък от 1 953 000 лв., "Ево линк" - 2 млн. лв., пернишкият "Зуум" - 300 000 лв., а монтанският "Нет сърф" 950 000 лв.

5 коментара:

  • 4/21/2012 5:47 сл.об.
    Анонимен :

    Какви са тези лапна, подарени... хората са кандидатствали и са получили. Вие кандидатствахте ли?

  • 5/21/2012 2:34 сл.об.
    Анонимен :

    На никой нищо не му се подарява. Всички гореспоменати фирми сами трябва да инвестират "спечелените" пари и след това да чакат евентуално да им ги възстановят - ако всичко при одита мине добре и някой от проверяващите не се заяде за някоя цифричка или буквичка. Да не говорим и че държавата понякога толкова бави парите, а натрупаните лихви от банковите кредити си остават изцяло за сметка на фирмата, осмелила се да изпълнява спечеления проект. Така че не е много ясно, дали печелиш или губиш с тези европроекти.

  • 10/02/2012 2:14 сл.об.
    Анонимен :

    Не се притеснявай "2 Анонимен", нещата така се правят, че колкото и да отрежат проверяващите, определени фирми пак да бъдат на печалба .... нямам предвид само инвестицията. Иначе никой нямаше да кандидатства, а сега и на опашка чакат ...
    Схемите са много: я ще си направят сайтче за 50 - 60 000, или ще си разработят наръчник за 10 - 12 000, или ще ги консултират "големи експерти" за куп пари, или ще си проведат медийна кампания като че си са стъпили на Луната, или ще си вземат рециклирана машина на цената на нова, че и отгоре... врътки колкото искаш.

  • 12/24/2012 8:21 сл.об.
    Анонимен :

    начини има,и не се изразявайте с жаргон лапна,гушна, тъпо е за нормален журналист.безплатни обяди няма!!!

  • 7/18/2013 1:38 сл.об.
    Анонимен :

    Частта за доставчиците няма _нищо_ общо с истината. Автора да си провери информацията следващия път. В последния параграф има толкова неточности, че не знам от къде да започна.

Публикуване на коментар