21 април 2012 г.

Пиар с твърда ръка и малко закъснение

0 коментара
С пукването на пролетта родните ни министри се разбудиха от зимната си дрямка и с възродена енергия се заеха с велики дела, изразяващи се най-вече в провеждането на различни показни пиар акции за лъскане на имидж и спечелване на всенародната любов.

Така, след като в сряда вечерта вътрешният министър Цветанов самоотвержено „спаси“ блъсната в столичния квартал "Симеоново" американка, организирайки геройски   „транспортирането й във ВМА“, на сутринта в четвъртък чутовен подвиг извърши и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тя лично се разходи чак до другия край на родината ни, за да положи началото на събарянето на незаконния комплекс „Златна перла“ край Варвара. Героизъм, който никой друг преди нея не се е наемал да прояви, както многократно изтъкнаха преданите на властта медии.

Твърдата ръка на колоритната Павлова обаче някак си увисна безпомощно във въздуха, тъй като ден преди държавните багери да нагазят край морския бряг, за да бутат постройките извън закона, собственикът запретна ръкави и сам започна рушенето им. И докато се даде официален старт на организираната акция, от инвеститорската компания „Краш 2000“ вече бяха сколасали за изравнят със земята две от незаконните сгради.

За да не си провали медийния цирк и да се върне с празни ръце в София от рекламната си морска разходка, регионалният ни министър нахока строго дошлите на зрелищното събитие кметове на Созопол и Царево – Панайот Рейзи и Георги Лапчев, заради роптаенето им на  глас срещу промените в Закона за черноморското крайбрежие. И по-специално против тези,  които забраняват строежите в 100-метровата зона от брега.

С ядливата си забележка, че четат закона така, „както дяволът чете Евангелието“, знойната представителка на властта се опита да демонстрира мускули и за по-сигурно изрече тежка клетва пред насъбралата се публика от журналисти, специалисти и местни величия, че докато е министър  няма да допусне повече застрояване на този терен. С което авторитетно окончателно отряза мераците на морските градоначалници да опустошават плажовете.

И докато Лиляна Павлова се фръцкаше пред тях, стана ясно, че показната акция така и няма да протече „по вода“. Оказа се, че докараната за събарянето „държавна“ техника и механизация не е „екипирана“ както трябва и още първата сграда, която бе „захапана“, се превърна в препъни камък за наетите работници.  Наложи се спешно преоборудване на машините и едва след известно забавяне се стигна до така дългоочакваното къртене на незаконно излятия бетон. 
Всичко това обаче така и не помрачи ведрото лице на Павлова и тя доволно оповести: „Събарянето на Златна перла е постижение на гражданското общество“!

Дали поради не достатъчна грамотност, или пък за да не разваля хубавата работа с азбучни истини, тя премълча, че всъщност разрушаването на строежите „извън закона“ е регламентирана от нормативни актове и процедури дейност. Нещо, което оторизираните държавни институции би следвало да вършат без хвалби и фанфари в медиите.

0 коментара:

Публикуване на коментар