15 април 2012 г.

Станишев спира кранчето на отцепниците

0 коментара
Смятаният за слабохарактерен Сергей Станишев е на път да спечели една от най-важните битки в кариерата си – тази срещу бившия си ментор Георги Първанов. Двамата са се хванали гуша за гуша в спор за лидерството в БСП и по всичко изглежда, че ученикът е задминал учителя си. В момента из партийните структури в страната вървят събрания, които освен да избират общински ръководства, определят и делегатите на конгреса. Той ще се проведе през май и на него ще се реши лидерската битка. Навсякъде гласуваните делегати са в съотношение 2:1 в полза на Станишев.

Лагерът на отцепниците е ударен и финансово. Варненската общинска организация, която под егидата на “Медузата” Гуцанов зави към Първанов, ще ползва занапред съкратен бюджет. Официалният мотив на “Позитано” 20 е финансовата криза. Истинската причина обаче е гостоприемството, което Гуцанов оказа на бившия президент на 4 февруари. Тогава в морската столица се проведе форум на младежката организация и Първанов избълва ред хули към отсъстващия Станишев.  “До края на годината ни се полагаха около 50 000 лв. от държавната субсидия. Сумата е свита на половина, на хляб и вода ще я караме”, заяви недоволен варненски активист, близък до Гуцанов.

На другия полюс е областният съвет на БСП-Варна, в който конците дърпа Петър Димитров. Бившият министър на икономиката е в лагера на Станишев. За варненските му довереници парична криза няма, те дори започнаха да издават вестник.  В събота Димитров бе заклеймен с гневна декларация от БСП-Добрич.  Местната структура го обвини, че не си върши работата като депутат, избран от добруджанския регион. Но Димитров няма повод за безпокойство, тъй като добричките активисти са под давлението на Първанов.

Димитров си навлече гнева им в опит да саботира общинската им конференция – с това той натрупа точки пред любимия си Сергей.  Станишев сви сърмите и на младежката организация. В петък нациолният съвет на БСП закри отдела по младежка политика. Без работа остана Трендафил Величков, който на конгреса смята да конкурира казионния младежки лидер Явор Гечев. Чистката е удар по оста Кирил Добрев – Георги Първанов.

Драми се задават и в Русе. Очаква се местната организация да снеме доверието от Миглена Плугчиева. Наскоро правителството на ГЕРБ я избра за посланик в Швейцария, в замяна тя отказа да се подпише под поискания вот на недоверие за АЕЦ “Белене”. Плугчиева е човек на Първанов, а хората на Станишев й кроят шапка.

0 коментара:

Публикуване на коментар