31 август 2010 г.

Обръчът от фондации на ДПС

0 коментара
Лидерът на ДПС Ахмед Доган и 13 негови депутати имат масирано участие във фондации, които усвояват пари по правителствени и европейски програми. Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) разследва висши ексчиновници и народни представители от движението, които са били в конфликт на интереси чрез европроекти. ОЛАФ е подала няколко сигнала до премиера Бойко Борисов за облагодетелстване по различни търгове на неправителствени организации от обритата на ДПС.

Справка във фирмените регистри показа, че Ахмед Доган е във фондациите "Институт за изследване на интеграцията" и "Хермес". Дауд Осман участва в Националната асоциация на млекопреработвателите и в 2 спортни сдружения - "Арсенал - село Топчии" и "Шампиони". В спортен клуб "Светкавица" е и Юксел Хатиб. Илкер Мустафов е в сдружението "Младежки център – Разград". Йордан Цонев е във фондациите "Егида" и "Бургаски футбол", Камен Костадинов участва в „Либерална интеграция“, а Касим Дал - във фондациите "Лудогорие", "Победа", "За подпомагане на малцинствата“. Според регистрите Митхат Метин участва в във фондация "Фонд за финансиране на социалните разходи от приватизацията на Булгартабак холдинг" АД, Рейхан Аблеким е в сдружение "21 век", Хасан Адемов – във фондация "Избор - 2001". Христо Бисеров е в "Екип за изследване на политиката", Четин Казак- в "Етническа интергация", "Младежко движение за култура и спорт" и в "Съюз на европейските федералисти - България". В сдружението "Арда 1924 - Кърджали" пък участва Юнал Тасим, а Янко Янкове в клуб "Сините скали" и в "Сливен и светът".

През 2006 г. Брюксел обвини Ахмед Доган, че негова фондация трябва да върне 82 400 евро на фондовете на Европейския съюз. Говорителят на комисията по образование и обучение Фредерик Венсан заяви, че не е реализиран проект на "Института за изследване на интеграцията". Парите били получени по подпрограма "Миневра" на европейската образователна програма "Сократ" от фондацията. Брюксел откри процедура по връщане на парите, но от ДПС се ослушваха близо 2 г. преди да ги възстановят. Фондацията на Доган е кандидатствала за 459 734 евро, но получава одобрение за 206 000 евро. Според "Дакси", фондацията "Институт за изследване на интеграцията" е регистрирана на името на Ахмед Доган през октомври 1998 г. Седалището на института е в централата на ДПС на ул. "Александър. Стамболийски" 45 А. Като лице за контакт в регистъра на одобрените проекти на образователната програма "Сократ" е посочена Кирилка Ангелова. Преди години името й беше забъркано в "зърнената афера" по източването на Държавния резерв от фирми на ДПС. Оказа се, че "Акома 97", "БГ Снакс" и ЕТ "Кирилка Ангелова" са участвали в корупционните схеми на представители на ДПС в земеделското министерство. Трите фирми били избрани за обмен на зърно през 2002 г., твърдяха в парламента депутати от БЗНС - Народен съюз. Ангелова е собственик или съдружник и в компаниите "Трейдком", "ИНС КОМ БГ" и "3D-Soft" .

Ангелова е председател и на Сдружението на турските общини "Толерантност" до феврвуари 2004 г. По - късно нейното място се заема от сегашната депутатка от ДПС Искра Михайлова. Тя е отговаряла за "Миневра" във фондацията на Доган по време на кандидатстването за злополучния проект. Съпругът на депутатката Станислав Копаров е бивш шеф на агенция „Държавен резерв“. Той бе осъден на 5 г. затвор за кражби в големи размери.

Втората фондация на Доган - „Хермес“ се води официален собственик на Двореца на децата в родното му село Дръндар. Тя е учредена през 2006 г. от Ахмед Доган и самоубилата се впоследствие негова последна мъжка секретарка Ахмед Емин. В управата й в момента е секретарката му Биршен Яхова, а адресът й по регистрация е "Александър Стамболийски" 45 А. Сред целите на фондацията е изграждане и възстановяване на детски градини и училища и издаване на книги.

През фондация "Либерална интеграция", оглавявана от Веселин Пенев минават всички средства за предизборните кампании на партията.

Сдружение "Толерантност", което обединява общините с ДПС-кметове в България е неправителствена организация, която е средство за достъп на патрията на Доган до европейски средства. Адресът и седалището на фондацията е в партийната централа.
По примера на Доган и неговите народни представители участват в неправителствени организации. Депутатът Юнал Тасим и имшият член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Исмет Саралийски са вписани в Сдружение "Арда 1924 - Кърджали". Създадено е през май 2003 г. и с цел "развитие на спорта" в Източните Родопи. Лютви Местан пък има дял в собствеността на "Сдружение "Българска федерация по петанка". Неправителствената организация е регистрирана в столичния квартал "Гео Милев" през април 2003 г.

Смолянският депутат от ДПС Агуш Ариф управлява ловно-рибарското дружество в града. И той като Рамадан Аталай беше член на ръководството на "Кремиковци" по време на изпълнителния директор Лилян Вачков. Ариф участва и управлението на други фирми в района на Родопите. Член е на Управителния съвет на "Промет стийл " АД и изпълнителен директор и на "Търговски дом ЛУКойл-Балкани" АД, сочи "Дакси".

През август 2004 г. бившия главен мюфтия Недим Генджев обяви, че висши функционери от ДПС са посетили свети за мюсюлманите джамии по покана на арабската фандация "Ал уакф ал Ислами". Фондацията е обвинявана, че е финансира терористични мюсюлмански огранизации, както и че чрез емисарите си в България проповядва радикалния ислям. Регистрацията на "Ал уакф ал Ислами" е заличена от българските властти през 1994 г.,, а по-късно в интерес на националната ни сигурност е изгонен и нейният председател Абдулрахим Таха. Клонът на фондацията за България бе регистриран по времето, когато Фикри Сали бе главен мюфтия за първи път - в периода 1993-94 година. В това време с дарения от богати араби, чрез фондацията, са построени няколко джамии в Северна България. Мюсюлманските храмове са в селата Бисерци и Тодорово. В делегацията до Саудитска Арабия са включени членове на Централния съвет на ДПС, сред които са бившият зам.-министър на отбраната Мехмед Джафер, членът на политическия кабинет на министъра на държавната администрация Димитър Калчев и бивш експерт в Дирекцията по вероизповеданията от квотата на ДПС Айруш Хаджъ, областният председател на ДПС в Благоевград Муса Палев, областният председател на ДПС в Разград Ибрахим Яков. Сред участниците са и зам.-шефът на ДПС в Кърджали Хакиф Емин и кметът на Мадан Вахтин Гаджев.


Фондация на ДПС бе част от акция „Медузите“ във Варна в началото на тази година. Неправителствената организация „Владиславово“ на общинския председател и съветник в местния парламент Янко Станев се занимава с интеграция на ромите. Съпругата му Радостина Петрова пък е директор на Центъра за социална рехабилитация и адаптация на деца от ромски произход. От няколко години центърът изпълнява една от т.нар. делегирани дейности сред малцинствата със средства от общинския бюджет. Обвиненията срещу Станев са за системно източване от общинския бюджет на средствата, предвидени за интеграцията на циганите.

0 коментара:

Публикуване на коментар