16 август 2010 г.

Назначиха уличена в корупция за зам. - министър на финансите

0 коментара
Правителствена чиновничка, която бе уличена в афера с европейски средства за 18 млн. лв. е новият зам.-министър на финансите. Боряна Пенчева е назначена днес на новия пост от премиера Бойко Борисов по предложение на финансовия министър Симеон Дянков.

До момента Пенчева бе шеф на дирекция "Управление на европейскте средства" към ведомството. Миналата година обаче избухна корупционен скандал, в който главното действащо лице бе новият зам.-министър. В публикация на в. "Стандарт"се твърдеше, че тя е одобрявала средства по проекти, усвоявани от нея и фирми на нейни роднини.

Чиновници похарчили 18 млн. за себе си

Служители работят предимно за премии и командировки


Чиновници от Министерството на финансите задминаха легендарния барон Мюнхаузен. Те сами са одобрявали европроекти и сами са усвоявали парите по тях. Това сочат документи, с които разполага вестник "Стандарт".

Става въпрос за дирекцията "Управление на средствата от Европейския съюз" (УСЕС), която се ръководи от Боряна Пенчева. Само през настоящата година дирекцията е бенефициент по десетина проекта на обща стойност около 18 млн. лв. Голяма част от тези пари отиват за премии, командировки и семинари. Съществуват и вече приключили проекти за още няколко милиона. Най-фрапиращото в схемата за източване на европари е фактът, че управляващ орган по оперативна програма "Техническа помощ" е едноименният отдел към Министерството на финансите, който е в структурата на УСЕС. Подчинените на Пенчева играят роля на управляващ орган и така отговарят за организиране и провеждане на процедурите по избор на проектите. И което е по-важно, предлагат ги за одобрение и извършват плащанията на бенефициентите, съгласно одобрените разходи. Така се стига до абсурда едни и същи чиновници да одобряват проекти, по които те самите усвояват парите. В Комитета за наблюдение на програмата пък са Боряна Пенчева и нейни доверени служители от УСЕС. Така освен двете заплати за това, че работят по усвояването на парите от ЕС, чиновниците са получавали допълнителни бонуси за услугите, които вършат за шефовете си.

Вън от съмнение е, че това "съвместяване" на отговорност ще предизвика интереса на еврослужбата за борба с измамите ОЛАФ. Защото случаят е класически пример за конфликт на интереси. Целият бюджет на ОП "Техническа помощ" (ОПТП) е близо 57 милиона евро, от които 48 млн. са от ЕС, а останалите 15% са национално съфинансиране. Заета да усвоява парите от ЕС за себе си, дирекцията УСЕС не е имала време да изпълнява основната си роля - да координира взаимоотношенията с останалите министерства по ефективното усвояване на еврофондовете. Анализ на работата на дирекцията сочи, че в България е наложително да се провеждат по-редовно кампании за информиране за възможностите за усвояване на парите от ЕС. Информацията за средствата от съюза е твърде оскъдна, а трябва да бъде по-достъпна и разбираема. Но вместо да помага на администрацията в останалите министерства в усвояването на парите от ЕС, шефката на дирекцията УСЕС Боряна Пенчева създава свой феодален вилает.

Например бюджетът по проекта "Повишаване на ефективността на работата на управляващия орган на ОПТП" е 763 400 лв. Още 342 100 лв. са предвидени за проекта "Повишаване на капацитета на бенефициентите по ОПТП". Двата проекта са без участието на чуждестранни експерти или консултанти. Оказва се, че самите чиновници са харчили пари за себе си. Хората на Боряна Пенчева взимат пари от Европа и за да оценят как работи програма ФАР. За това са похарчени 1,4 млн. лв., но въпреки това програмата е спряна от Брюксел.

В. "Стандарт", август 2009 г.

0 коментара:

Публикуване на коментар