11 август 2010 г.

Кръгът "старо ирландско месо" управлява земеделието

0 коментара
Приятелският кръг „старо ирландско месо" управлява българското земеделие. Със свои бивши състуденти и приятели, замесени в скандала с вноса на заразеното месо преди 4 г., ръководи българското селско стопанство министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

В приятелския кръг влизат Найденов, шефът на НВМС Йордан Войнов, на РВМС-Благоевград Михаил Бащавелов, ръководителят на ветеринарите в Пловдив Светозар Василев, директорът на Централната лаборатория за тежки метали Кирил Киров и шефът на “Гранична ветеринарна инспекция” Дако Даков. Всички те са главните действащи лица в аферата с внесеното посиняло месо от Ирландия, част от което ние изядохме като създърма. В тъкностите в „правилното кадруване“ в министерство пък ги учи бившият земеделски министър от ДПС Мехмед Дикме, който е в близки приятелски отношения с Мирослав Найденов. Самият Дикме вече е уредил свои хора в Агенцията по горите и няколко шефски поста в областни земеделски служби.

С директора на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов, Мирослав Найденов е състудент и семеен приятел още от времето на търкането на студентските банки в Стара Загора. Войнов от своя страна е в бизнес отношения с благоевградския ветеринар №1 Бащавелов. Последният и настоящият министър заедно “горяха” в скандала с месото, което бе вкарано нелегално през ГКПП – Кулата. Тогава Бащавелов бе отстранен за 3 м., а Найденов, който по това време беше главен секретар на НВМС - уволнен. Назначената тогава проверка установи, че разрешителното за вноса е изпратено от факса на Найденов. При разследването изгоряха за скандала редовите инспектори Таня Джекова и Димитър Шаламанов, които са на пряко подчинение и контрол на Бащавелов. След скандала и уволнението, Мирослав Найденов отиде на работа при Бойко Борисов в столичната служба “Екоравновесие”. Съществена роля в аферата с месото има и сегашния директор на РВМС - Пловдив Светозар Василев. Тогава той също бе уволнен като началник на дирекция ДВСК към НВМС. Василев обжалва заповедта на Нихат Кабил в съда. Върна се на поста едва след като аверът му Мирослав Найденов стана министър.

0 коментара:

Публикуване на коментар