13 август 2010 г.

Семейната манифактура на Божидар Димитров

0 коментара
Семейна манифактура, финансирана с общински пари, е спретнал в Югоизточна България министърът без портфейл, пише в новия си брой седмичникът “168 часа”.

Още от първата си страница изданието съобщава, че през последните години повелителят на “шибания народ” и “зърната на циците” е написал юбилейни книги и пътеводители за почти всички бургаски общини. Книгите са издадени от фирмата “Акшаена 2007”, в която около 1/3 от собствеността е на дъщеря му Мария Божидарова Димитрова. Част от книгите са атакувани от историци, като една дори е преиздадена заради много правописни, фактически и стилистични грешки.

Въпреки това общините са се бръкнали за творчеството на министъра от ГЕРБ със суми между 15 хиляди и 59,8 хиляди лева. С най-много са се изръсили в Бургас, съобщава изданието. През пролетта на тази година пред общината на Бургас е била стоварена пратка с 1000 копия от книгата на Божидар Димитров “История на Бургас”, издадена от “Акшаена 2007”. Луксозното издание е от 206 страници, много хубави снимки, но с доста оскъден текст, пише още “168 часа” и уточнява, че това е струвало на общинския бюджет точно 59 800 лева. Седмичникът, който на първа страница е озаглавил разследването си “Шибидар Шибидръв” съобщава още, че подобни книги има за Созопол, за Несебър, за Поморие, за Златоград. Седмичникът припомня, че Божидар Димитров е старши научен сътрудник втора степен от 1985 година и не е редно да бъде наричан професор. “Той твърди, че никога не се е титулувал така, изглежда званието някакси само се е залепило пред името му”.





0 коментара:

Публикуване на коментар