27 август 2010 г.

ВАЦ - жертва или приятел на олигарсите?

0 коментара
След близо десетилетие медийната групировка ВАЦ прекратява ангажимента си в Сърбия. Изтеглянето на германския концерн от страната обаче е изпълнено с дисонантни акорди, четем в коментар на Франкфуртер Алгемайне Цайтунг.

Сръбският министър на икономиката Динкич нарече ВАЦ „лош инвеститор” и дори заяви, че на това предприятие трябвало да бъде забранена всякаква по-нататъшна бизнес-дейност в балканската държава. Бодо Хомбах, бивш министър от времето на канцлера Герхард Шрьодер, а от 2002 година управителен директор на ВАЦ, представя фирмата за жертва на коалиция между олигарси и политици, искащи да прогонят един инвеститор от страната и да го ограбят.

ВАЦ - напълно невинни?

„Надявам се, че с прозрачност и откритост поне ще можем да спасим правата и състоянието си. Не бихме искали да бъдем и окрадени при изтеглянето ни”, казва Хомбах.


След като се спира на перипетиите около провалилата се сделка за поемането на отчасти държавния белградски вестник „Вечернйе новине”, авторът на статията във ФАЦ пише: „Хомбах демонстрира увереност, че в Сърбия „има случаи, при които инвеститорите могат да изгубят цялото си състояние”. Той говори за една „форма на властта, при която не може да се направи разграничение между властта на олигарсите и бюрократичните процедури”.

Не всички наблюдатели обаче споделят гледната точка на ВАЦ, съгласно която германският концерн е станал невинна жертва на корумпирани структури.

Злонамерени тълкувания

Критиците твърдят, че концернът работи ръка за ръка с олигарси навсякъде из Югоизточна Европа, без да се оплаква. В Сърбия, където това сътрудничество обаче не се развива в полза на групировката, сега представителите й се оплаквали от властта на олигарсите, които оплаквания никога нямало да бъдат изказани гласно, ако всичко бе портекло според собствените планове. Хомбах отхвърля тези твърдения като „злонамерено грешно тълкуване на фактическите процеси”. Точно обратното: трудностите възникнали едва след като групировката се противопоставила на исканията на един от олигарсите. „Ако бяхме изпълнили условията му, щеше да е напълно възможно днес да не разговаряме по тази тема. За нас обаче този проблем възникна, защото не искахме да се съгласим на такова партньорство”.

"Дойче веле"

0 коментара:

Публикуване на коментар