13 август 2010 г.

Банкерът Цветан Василев стана гипсаджия

0 коментара
В гипсаджия се превърна шефът на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Ръководителят на трезора, определян в политическите и бизнес среди като „банката на ДПС“ се оказа съсобственик на завода на гипс във видинското село Кошава. Негов съдружник там е изпълнителният директор на "КАИ груп" Спас Шопов, сочи справка във фирмените регистри.

В петък беше направена първа копка на нов завод за печене на гипс. Инвестираните средства са 11,2 млн. лв, като в по-голямата си част парите са осигурени от европейската оперативна програма "Конкурентоспособност". Само новата инсталация за калциране на природен гипс с капацитет 14 тона на час е на стойност 4.330 млн. евро. Доставчик на оборудването е "Claudius Peters Projects", който е избран сред трима кандидати по утвърдени от държавата критерии. Добиваният в предприятието гипс е 100% природен продукт. Мината край с.Кошава е единственото в Югоизточна Европа подземно находище на гипс и чистотата му достига 95 %. Рудникът започва да работи през 1965 г., когато в началото се добива суров гипс, който се използва като суровина от циментовите заводи. През 1967 г. започва да работи и цехът за печен гипс.

Групата около Корпоративна банка и нейният собственик Цветан Василев изкупи редица вестници, телевизии, интернет-сайтове и държи сериозна част от разпространителския пазар на печатни произведения. В момента оперативното ръководство на медиите е поверено на депутата от ДПС Делян Пеевски.

0 коментара:

Публикуване на коментар