29 август 2010 г.

Властта бори корупцията само на приказки

0 коментара
Борбата с корупцията беше основният приоритет и най-същественото обещание в предизборната програма на ГЕРБ. Съдейки по дейността на комисията за борба с корупцията на НС обаче това обещание, се изпълнява, меко казано, без особен ентусиазъм.

Първото, което новата власт направи, е да закрие заседанията на комисията. Така тя се лиши от основното си оръжие в борбата срещу далаверите в държавата - публичността. Комисията за борба с корупцията няма реална власт и не може да уволнява прегрешили чиновници. Но изкарвайки на светло техните съмнителни действия тя може да оказва чрез медиите сериозен натиск върху отговорните фактори. Освен това според правилника на НС има само няколко комисии, чиито заседания за закрити и тази за борба с корупцията не е сред тях.

В този мандат комисията е съставена на паритетен принцип, като от всяка партия има само по един човек. Това дава възможност на бившите управляващи лесно да бламират нейните заседания като не идват на тях и съответно саботират кворума. За едногодишната си дейност комисията за борба с корупцията досега е разпространила два доклада. В единия от тях са описани десетина случаи на конфликт на интереси, сред които няколко участия на министри във фирми, но е установено, че няма нарушения на закона.

В другия доклад са посочени два установени случая на конфликт на интереси, но все за бивши управляващи. В първия случай става дума за бившия шеф на митниците Асен Асенов и неговия заместник Александър Радков, които веднага, след като са напуснали държавните постове, са регистрирали кантора за митнически консултации и са продължили да работят с фирмите, които преди това е следвало да контролират. А по закона за предотвратяване на конфликти на интереси двамата имат забрана 1 година след напускане на службата да се занимават с такава дейност. По закон обаче не се наказват бивши държавни служители, а само настоящи.

Вторият случай касае бившата зам. министърка на икономиката Нина Радева, чиито съпруг е вземал възнаграждения от търговско дружество, което би могло да се контролира по един или друг начин от зам. министърката. Съмнителната слава на Радева не е новина, но и в този случай възмездие няма. Вярно, по инициатива на Гяуров дъщерята на един депутат от ГЕРБ бе освободена като сътрудник на парламента. Дори и това обаче не може да изтрие впечатлението, че комисията не работи достатъчно ефективно и отстъпва по този показател дори на своите предшественици от предишния парламент.

Въпреки, че Тройната коалиция бе едно от най-корумпираните управления, комисията за борба с корупцията на НС все пак се стараеше да върши работа и дори успя да принуди правителството да уволни някои корумпирани чиновници. Така се случи например с шефа на изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Ерман Занков. За него комисията се произнесе, че съществуват данни за корупционно поведение в дейността му и поиска от земеделския министър Нихат Кабил да му потърси дисциплинарна отговорност.

Обвиненията към него бяха за неправомерно изразходване на 450 хил. лв. Комисията не се притесняваше да разглежда и случаи за източване на Параходство БМФ, въпреки че варненски депутати от НДСВ бранеха далаверите с почти същия ентусиазъм, с който защитаваха и царските имоти. В миналия мандат започна и разследването на имотите, които се свързват с името на Ахмед Доган и то постигна известни резултати. Докато днешната комисия си прави предимно пиар с милионния хонорар на лидера на ДПС от „Цанков камък”. Депутатите пратиха случая в съда, но аргументацията им не е солидна и нищо чудно Доган да бъде оневинен.

Найден Хадживасилев

На снимката: Нина Радева

0 коментара:

Публикуване на коментар