27 юли 2012 г.

Цветан Василев олекна с 300 милиона лева

1 коментара

300 милиона лева от парите на държавните предприятия са били изтеглени от Корпоративна търговска банка миналата седмица. Това казва в интервю за утрешния брой на в. „Капитал“ премиерът Бойко Борисов. Той обяснява още, че това е станало след консултации с министър на финансите Симеон Дянков.

Мажоритарен собственик на банката е Цветан Василев, който е известен в обществото като "банкера на ДПС". Премиерът за първи път признава, че партията на Ахмед Доган си има собствена медийна групировка. Нейното създаване започна през 2006 г., когато подставените лица на партията Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева купуват на безценица от Петьо Блъсков вестниците "Монитор", "Телеграф" и "Политика".  Именно Блъсков е човекът, който въвежда етническата партия в българския медиен бизнес.  Последствията от действията през 2006 г. на днешния издател на малотиражката "Република" и водещ на тв предаване в една от телевизиите на групата  се усещат днес от безброй рекетирани и тормозени от ДПС - медиите политици, бизнесмени и журналисти.


Публикуваме част от интервюто на министър – председателя пред седмичника:

„Аз съм 14 години вече в обществено-политическия живот и горе-долу съм наблюдавал медиите. Много странни метаморфози стават. За съжаление и в тази сфера ние сега берем плодовете на това, което е правено 20 години - трансформацията на медиите, смяната на собственост, създаването на медийни групи, които да защитават ДПС. Защото, когато Ахмед Доган го нападнаха всички вестници, тогава той отговори със създаването на медийна група. Аз се чудя защо никой сега не си спомня как в изданията на Ирена Кръстева пишеше над главата "Да изметем боклука на София", когато аз бях кмет. И тези демократи сега, като г-жа Кунева, тогава еврокомисар, Даниел Вълчев тогава беше вицепремиер... Как може наши медии, правителствени, на мандатоносителя Ахмед Доган така да бият по кмета на София. Интересно защо тогава това беше изгодно за всички тези хора? Аз стискам зъби и мълча. Между другото миналата седмица 300 милиона извадихме от Корпоративна банка. 300 милиона, защото банковата система не трябва да се клати. Така че ние с Дянков действаме методично и правилно. Ами забележете сега медиите на г-жа Кунева, включително и вашата, 24 часа и Труд"...

"Капитал" все пак не е на г-жа Кунева...- ...нито една дума критична, а от първа до последната страница срещу нас. Прави ли впечатление това, но едните ги наричате правителствени, тези, които работеха срещу мен, ги наричахте готини, а сега ги наричате правителствени. Тези, които работят за Кунева, не са...

Но очаквахме, когато ГЕРБ дойде на власт, да прекрати порочната схема държавни пари - медийна подкрепа.
- За мен медиите са като съдебната система. След като претендираш за абсолютна независимост.  Ние нямаме партиен вестник, нямаме телевизия. Всеки главен редактор си пише каквото намери за добро. Но аз винаги съм стискал зъби и съм си траел. За съжаление, като погледнеш прегледа на печата, и разбираш, че всеки бизнесмен на прилично ниво си е създал медии и ги ползва за натиск върху правителството или в негова защита. Включително и вашата, на Пеевски, включително и на Павлов, и на СКАТ... Това са истините. И единственият шанс са медийните хора, истинските демократи, тези, които искат да има истинска журналистика. Но няколко журналисти ви иззеха инициативата, представят се най-демократичните хора, а те са най-зависимите.

Трябва да има някаква хигиена...

- Тази хигиена в Унгария реши да я прави премиерът и направи страната си заложник и допусна груба грешка. Тука вие, медийните хора, трябва да се съберете и да кажете: господа, ние съсипваме професията, електронните сайтове и други форми ще се явят, печатните медии няма кой да ги чете. Жълтата преса вече ви би в пъти по показатели. Защо? Защото, като прочетеш вестник "Сега", знаеш, че той не може да напише добро за мен, защото искам да махна посредниците на газа, а посредник на газа е "Овергаз". Но това ли е честната журналистика?

Колко е сумата на държавата в КТБ?

- Това се знае министерство по министерство, но общата сума е по-малка, отколкото беше в последния ден на тройната коалиция.

А какво стана с насоките, които приехте за държавните дружества за избор на банки. Сега по тях ли са предпочели да вложат парите си в Корпоративна банка?

- Насоките са вече на две години. Трябваше около година и половина, тъй като някои договори бяха подписани за по година, по петнайсет месеца и т.н. Всички те изтекоха. Моето дълбоко убеждение е, че ако искаш да си бизнесмен, трябва да си бизнесмен. Ако искаш да си банкер,   да бъдеш банкер. Ако искаш да си вестникар, да си бъдеш вестникар, да си изкарваш парите от вестници. Не може вестникът ти да е губещ, а ти да го дотираш. Тогава каква е твоята обективност.

Защо свързахте медиите с мафията?

- Защото считам, че както мафията си наема килъри, така си наема и журналисти. Имам предвид конкретни журналисти и медии. Не мога да кажа медиите са мафия. Има журналисти, които стават наемници на мафията. Те хората ги знаят, те разбират. И трябва да кажа, че за мен е по-тежко да платиш на журналист, който да извърши мръсната поръчка, отколкото да дойдат с автомат да ме стрелят. Защото, докато хората разберат лъжата и конспирацията, минава време и след това си казват "абе, да, имаше нещо в тоя човек". И когато повториш едно нещо много пъти по една медия, поема го втора, трета и в един момент почва да пъпли тая мълва. Компроматът така се прави, че този, който го чете, да се отврати от себе си. Така пише в учебника на КГБ.

Какво е вашето определение за олигарх?

- Олигарх е човек, който има политическа власт, медия и да има бизнес. Собственикът на СКАТ е типичен олигарх. Има бизнес, телевизия и е общински съветник.

А не е ли човек, който е приятел на премиера например?

- Не, олигарх е богат човек, който не може да вечеря с премиера. Тези, които ги спрягат за олигарси, са натрупали богатството си много преди нас...


1 коментара:

  • 10/03/2012 12:23 сл.об.
    Анонимен :

    Е и? Къде отидоха сега тия 300 мил.? Да не се окаже ,че са се загубили някъде по трасето.Защото банката ,която ги съхранява и разполага с тях ,трябва да е с много стабилно ръководство,а не като Общинска ,например.Да не се окаже ,че банката с тия милиони е на път да фалира и „матрияла„ да плаща за това...а някой в същото време да си строи палати по френската ревиера?

Публикуване на коментар