17 юли 2012 г.

Цв. Цв. създаде ГЕРБ. Той ще я унищожи!

0 коментара
По неповторимия си милиционерски начин за пореден път вътрешният министър Цветан Цветанов стана главен герой в политическа пиеса и влезе във фокуса на общественото внимание. За разлика от премиера Борисов МВР шефът няма никакъв талант за комуникация и затова мълчанието би било най-добрата тактика. Вътрешният министър обаче никога не си е падал по снишаването. Напротив, той обича да атакува враговете си с целия арсенал, с който разполага, често прекрачвайки отвъд границите на закона, без да се замисля за политическите, психологичните и моралните щети, които нанася. Прибързано обвинява в престъпления лекари, съдии, журналисти... Безпардонно громи политически опоненти, високомерно назидава съпартийци.

И с всяка своя дума срива доверието в МВР, в съдебната система, в политическата способност на ГЕРБ да управлява. Затова големият въпрос е не дали Цветанов трябва да остане на поста си след унищожителния доклад на ЕК, в който в прав текст се казва, че организираната престъпност продължава да се вихри под безпомощния поглед на МВР. Големият въпрос е защо Бойко Борисов продължава да го крепи и дори не смее да го скастри въпреки всички гафове и въпреки демонстративното пренебрежение към мнението му, което Цветанов вече показа. Скандалът около уволнението на шефа на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова само за пореден път доказва това. Борисов обявява, че действията на ВСС са провокация към правителството, че неслучайно назначените от тройната коалиция съдебни кадровици му спретват такъв скандал точно в навечерието на евродоклада. Цветанов горещо защитава същия ВСС и енергично продължава личната си война с Тодорова, нападайки всеки, дръзнал да я защити. Дори безобидният президент стана жертва на приятелски огън. Може би Цветанов наистина не си дава сметка, че всяка дума, независимо дали добра или лоша, казана от един шеф на МВР по адрес на съдебната система, представлява недопустима намеса в нейната работа и накърнява нейната независимост. Незнанието обаче не може да е оправдание. И ако вътрешният министър може с лека ръка да отхвърли подобни критики от опозицията, медиите, неправителствените организации, то докладът на ЕК, който също натъртва на това, не може да бъде пренебрегнат. Защото черното петно е върху цялата страна.

Всъщност едва ли има друга политическа фигура на ГЕРБ, която да предизвиква толкова критики от всички посоки Цветанов твърди, а може би си и вярва, че всички атаки срещу него се дължат на това, че откакто е шеф на МВР, ведомството за пръв път през последните години води истинска и активна борба срещу организираната престъпност. И сочи като аргумент факта, че основните му опоненти са все хора, свързани с предишни управления, които определено носят отговорност за срастването между мафията и държавата. От политическа гледна точка обаче шефът на МВР много отдавна трябваше да бъде сменен, тъй като около него се заформиха твърде много скандали. Първо - не успя да даде смислено обяснение за шеметното си имотно забогатяване през последните години. И така и не стана ясно къде се губят едни неколкостотин хиляди лева, които са разликата в приходите и разходите в семейния му бюджет. Второ, публично обвини в убийство лекари от Горна Оряховица, позовавайки се на данни от СРС, които изчете от трибуната на НС. Така той направо иззе функциите на съда и наруши сериозно принципи за работа с класифицирана информация. За капак на всичко след експертиза се оказа, че въпросните лекари са невинни. Цветанов имаше основна роля в скандала "Мишо Бирата", който тръгна от изтичането на разговори на премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов, записани със СРС. Той би трябвало да понесе отговорност и за множеството полицейски акции с гръмки имена, които се спихнаха в съда или изобщо не стигнаха до там. Както и за отдалечаването на влизането на България в Шенген.

Обясненията за странната мекушавост на Борисов могат да се търсят в различни посоки. Първо, Борисов е лицето на ГЕРБ, но именно Цветанов бе човекът, който обикаляше страната и създаваше партийни структури. Настоящите депутати, партийни активисти и голяма част от кадрите във властта дължат кариерите си именно на Цветанов. И не е ясно какво ще им се случи, ако той бъде свален от власт. Второ, Борисов и Цветанов имат дълга съвместна история. Дали пък шефът на МВР не държи интересни данни за миналото на премиера, за които сега само се досещаме и предполагаме, но когато изплуват, нещата съвсем ще загрубеят и е ясно кой ще е големият губещ.

Стара истина е, че добрата политика не се изразява в това да решаваш проблемите, а да ги предотвратяваш. Със запазването на Цветанов Борисов вероятно предотвратява едни проблеми. Но си гарантира създаването на други, които ще ударят по него като бумеранг. Цветанов бе човекът, който създаде ГЕРБ, и очевидно именно той ще я унищожи. Дори държавната социологическа агенция НЦИОМ отчете сериозен спад в доверието към партията през последните седмици. А до изборите остава цяла година, през която несъмнено вътрешният министър ще сътвори и други политически гафове. Ако му бъде позволено. 

Любен Обретенов

0 коментара:

Публикуване на коментар