29 август 2010 г.

Съдят Доган на 2 септември

0 коментара
Върховният административен съд ще гледа на 2 септември (четвъртък) делото за конфликт на интереси при лидера на ДПС Ахмед Доган за хонорара му от 1 млн. евро за 4 хидроенергийни проекта, сред които и язовир "Цанков камък". Процесът е образуван по доклад на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика към Народното събрание.

Според доклада на комисията Ахмед Доган е извършил тежка политическа корупция, конфликт на интереси и е в икономическа зависимост от частни структури. Делото ще бъде гледано в открито съдебно заседание пред тричленен състав. През февруари 2008 г. Доган е получил от “Минстрой холдинг” 1,5 млн. лева като “мениджър на проучванията” за 4 проекта - “Цанков камък”, “Доспат”, “Горна Арда” и язовир “Тунджа”.

Първият договор на Ахмед Доган с Института по строителство и минно дело е "Проект Тунджа - обобщаване на предварителните проучвания". По него е предвидено да се очертаят техническите параметри по вариантите до 2006 г., актуални данни от замервания на институции в Одрин, предложение на актуални вариантни проектни решения за типа на язовирната стена и ВЕЦ. Договореното възнаграждение е 250 000 евро. По втория договор - "Схеми за прехвърляне на свободните води от р. Места към каскада "Доспат-Въча", е договорен хонорар от 150 000 евро. По този проект Доган е трябвало да направи преценка за регулиращата способност на язовирите от каскадата и за новата работа на централите.

Третият договор за 250 000 евро е за "Проучване за трансфер на води от "Баташки водносилов път" към каскада "Доспат-Въча". Там той е трябвало да събере, систематизира и сравни проектни и действителни средногодишни експлоатационни данни от водния баланс на Горния пояс на Баташкия водносилов път за период от 40 г. Най-скъпият договор за 350 000 евро е за обобщителен доклад за Хидроенергийна каскада "Горна Арда". По него лидерът на ДПС е извършил колосален специализиран труд - направил е характеристика на региона - климат, инфраструктура, топографски, хидроложки, геоложки данни, управление на водите.

0 коментара:

Публикуване на коментар