30 октомври 2010 г.

Всяка седмица "продават" "Труд" и "24 часа"

2 коментара
Поредна дописка за поредната "продажба" на вестниците на ВАЦ в България обиколи жълтеникавите интернет агенции. Сайтът на пиарката Соня Колтуклиева Bulgaria news обнародва информация, според която вестниците "Труд" и "24 часа" вече са собственост на руския газов монополист "Газпром". Разбира се, както и в  предишните случаи, представителите на ВАЦ у нас вероятно са научили от тези агенции имената на поредните си, нови "собственици".

Повече от година, известни, малко известни и никому неизвестни сайтове се упражняват върху "продажбата" на изданията. Авторите на материалите обаче имат сериозни проблеми с достоверността на информацията. Буквално всяка седмица, няколко близки до властта интернет агенции обнародват подобни измислени слухове, цитирайки анонимни източници. Тези "източници" най-вероятно не съществуват, защото това е използвана техника от медиите за официализиране на слухове и простотии по посочени от някого "врагове". А такива са изданията на ВАЦ, които устояват на напъните на ГЕРБ за контрол над редакционната им политика и са относително влиятелни, въпреки спадналите им тиражи.  Упоритостта на разпространението на подобни "дописки" говори за целенасочена кампания, тъй като те  винаги са гарнирани с обилно количество измислени слухове, предричащи им скорошен финансов крах. Впоследствие авторите на пасквилите сами разбират, че изнесената от тях информация е пълна лъжа, но въпреки това продължават с нови конспиративни теории, нови преговори и нови собственици на вестниците.

От октомври миналата година досега, вестниците на немската групировка бяха "продадени" на близката до ДПС "Нова българска медийна група", на рекламния бос Красимир Гергов, банкерката Цветелина Бориславова,  медийния магнат Рупърт Мърдок, родния приватизатор и собственик на групата "Капитал" Иво Прокопиев, "Газпром" и т.н. Не си струва да бъдат обсъждани източниците на "информациите", за да не бъде спиран полетът на фантазиите на авторите.

Комичното в случая е, че същите агенции проспаха истинските продажби на вестници и размествания в медийния сектор, започнали преди 4 години. Тогава ДПС започна масово изкупуване на печатни издания и телевизии, подпомогнато от Петьо Блъсков. Покупката на вестниците "Монитор", "Телеграф", "Политика", а по-късно и "Експрес" и ТВ7, очаквано не намери място в дописките на същите тези жълтеникави медии. Защото новината за медийната търговия беше истинска и се знаеше от ограничен кръг хора, за разлика от сегашните слухове и сплетни около ВАЦ, които искрено забавляват информираната публика.

2 коментара:

  • 11/01/2010 12:00 пр.об.
    Анонимен :

    Намерих статията от въпросния сайт. С изненада установих, че според писанията онова вестниче 19 минути било много тиражно. Освен това първо писало по въпроса около продажбата на ВАЦ. Това са пълни глупости. Очевидно тази Колтуклиева през това издание прокарва пиара за клиентите си. Пълен смях

  • 11/01/2010 12:43 пр.об.
    Анонимен :

    Подозирам че на пияна глава Краси Стойчев, който си живурка във Виена, е говорил глупости на Сончето

Публикуване на коментар