11 октомври 2010 г.

Министърът на веселбата - спонсор на ГЕРБ

1 коментара
Павлин Паришев помагаше на Бойко-Борисовата партия по време на местните и парламентарни избори Бутат или национализират палатите в митничарското село Ставри Димитрово

В България има едно министерство, за чието съществуване Кабинетът дори не подозира, и това е Министерството на веселбата, откриха топлата вода столични медии и данъчни, подхванали през миналата седмица темата за незаконното митничарско селце Ставри Димитрово на язовир “Ивайловград”. В това министерство, за разлика от други, няма кабинети, приемни и заседателни зали, а басейни, джакузита, собствен кей, лодки, джетове и всякакви подобни екстри. 

“Ведомството” очаквано си има министър и това е свиленградският бизнесмен Павлин Паришев. Крупният предприемач е бивш зам.-шеф на “Пътни такси и разрешителни”. В последните 10-ина години той се занимава с частен бизнес. Собственик е на луксозен хотелски комплекс, има интереси в петролната сфера и транспорта, разказаха местните. Тук обаче има и друг интересен момент. Министърът на веселбата, както е известен Паришев сред приятелите си, е един от спонсорите на ГЕРБ.В предишни години той бе помагал и на други партии. Близостта му с партията датира още от самото є учреждаване.

През 2006 г. Павлин Паришев посрещна бъдещия премиер в Хасково. Тогава компания му правеше брат му Николай и шефката на несъществуващата вече служба “Пътни такси и разрешителни” Славея Панайотова. На местните избори Паришев твърдо декларира подкрепата си за ГЕРБ. В резултат на това партията стана първа политическа сила в Свиленград. Историята се повтори и на парламентарния вот миналата година, когато отново той бе един от спонсорите и радетели на идеята ГЕРБ. Сега обаче, както се закани самият Бойко Борисов, “министерството” му ще бъде съборено или национализирано. 

През уикенда министър-председателят коментира в Бургас, че вече е възложил задача на юристите на МС и очаква в понеделник да чуе конкретните им предложения за предприемане на законови стъпки. “Възложил съм да ми дадат вариант от събаряне до конфискуване в полза на държавата. На държавна земя, толкова години, такива палати и никой да не им обърне внимание. Затова искам да ми намерят юридическа форма - или събаряне, или конфискуване в полза на държавата”, коментира премиерът в Бургас. Той беше категоричен, че предложението къщите около язовира да се узаконят би означавало влизане в порочен кръг, според който всеки ще може да избира място, където да си строи, и на по-късен етап, когато нарушението му бъде установено, да се прибегне към узаконяване.

Както е известно, около 40 богаташи от десетина години строят вилно селище в несъществуващо село. Ставри Димитрово е заличено от картата на България още през 1961 г. заради строителството на язовир “Ивайловград”. В края на 90-те години митничари, служители на “Пътни такси и разрешителни”, бизнесмени и местни величия си харесват района край водоема на НЕК за вилно селище и започват градеж на луксозни къщи, без никакви строителни книжа. Десетина от вилите са построени в чашата на язовира, но това не притеснява собствениците им, които се шегуват, че когато водата достигне до дуварите им, хвърлят въдица направо от прозорците на спалните си. Така например Павлин Паришев по няколко пъти в годината сменя обзавеждането на луксозната си вила, твърдят близки до бизнесмена. Изгребването на водата от наводнените помещения и ремонтите продължават най-много седмица-две. След това купоните отново не спират. Сигурно заради това бившият дългогодишен зам.-шеф на ”Пътни такси и разрешителни” на ГКПП Капитан Андреево е нарекъл жълтата си къща “Министерство на веселбата”. Това пише в обширен материал по случая столичен вестник и допълва, че пред “държавното” ведомство в Ставри Димитрово Паришев е издигнал параклис, чието име стъписва познавачите на канона и вярващите. Братята са кръстили храма на министерството си “Свети Павел и Свети Николай”.

Недалеч от тях се намира вилата на свиленградския бизнесмен Росен Киришев. Определян за един от големите хазартни босове в региона. Киришев има игрални зали в няколко града в областта, част от бизнеса му е в Слънчев бряг. Преди време той обяви амбициозни планове да направи петзвезден хотел край гръцката граница, дори закупи земята. Заради кризата обаче проектът временно е замразен.

В чашата на язовира е и вилата на дългогодишния шеф на “Пътни такси и разрешителни” на ГКПП Капитан Андреево Тенчо Василев. Той е уволнен през октомври 2001 г. и възстановен на същия пост през пролетта на 2005 г. Триметрови стени откъм улицата крият вилата на Василев. Друг атрактивен имот е този на боса на ФК “Любимец” Наско Сталев, който е закупил бившето училище през 90-те години. Сумата, срещу която Сталев се е сдобил с школото, е 25 хил. лв. Той обаче бързо прави серия от подобрения, в резултат на които разполага с една от най-киприте вили в митничарското селце. Според неофициална информация Сталев е налял няколко милиона лева в имението си. В двора му пък има частен зоопарк, с различни видове птици, елени лопатари, муфлони, сърни и други.

В незаконното селище вила има и шефът на свиленградската митница Стефан Марашев, който обаче според последно появилата се в публичното пространство информация е успял да узакони имота си. Бившият му колега Милко Айръков също имал вила в Ставри Димитрово. Митничарят, уволнен при масовата чистка през миналата година, вече е изтъргувал своя имот. Той е продаден на столичанина Георги Гоцов, който е съдружник в кабелната телевизия “Центрум груп”. От уволнените през 2001 г. служители на “Пътни такси и разрешителни” (БИАС) собственост в селото има и Трифон Петров. Сред собствениците е още Евтим Методиев от София. Вилата на столичанина е на самия бряг на язовира и е с подземен гараж за скутери. Къща за отдих в митичното селище има и бившият кмет на Свиленград Атанас Атанасов, пенсиониран от Вътрешни войски в Момчилград като полковник.

Миналата година Община Любимец е продала 2000 дка ниви около язовира. Кметът Янко Кючуков няма илюзии, че бизнесмените, купили земи от кметството, ще сеят картофи и тютюн. Те са броили по 100 лв. за декар, а мнозина вече са променили предназначението на терените. Кючуков смята, че е добре несъществуващото Ставри Димитрово да получи статут на вилно селище. От кметството обясняват, че новото строителство вече било законно. И дават за пример пловдивчанина Румен Анастасов, известен като Козела, строи на отсрещната страна на язовира, което според общинарите ще бъде хотел. Пред столични медии още преди думите на премиера Бойко Борисов, експерти от министерството на регионалното развитие коментираха, че не може да има законно строителство в Ставри Димитрово, тъй като мястото край язовир “Ивайловград” няма статут на селище. Според юристи част от имотите могат да се узаконят. В момента вилите там са със статут за търпимост. Положение, допустимо преди години с промени в Закона за устройство на територията.

"Хасковска Марица"

1 коментара:

  • 10/12/2010 12:08 сл.об.
    Анонимен :

    Статут за търпимост??? Според ПР на ЗУТ удостоверение за търпимост се издава за строежи, изградени до 07.04.1987 г.; започнати в периода 08.04.1987-30.06.1998 г. /ако са декларирани до 31.12.1998 г./, или започнати след 30.06.0998 г. /ако са декларирани в 6-месечен срок от влизането в сила на този закон, обнародван в ДВ, бр. 65/22.07.2003 г./, но за всички важи изискването да са били допустими по действащите ПУП-ове и да отговарят на правилата и нормативите, действащи в посочения период.

Публикуване на коментар