24 октомври 2010 г.

Пуснаха Местан на политическата пързалка

0 коментара
Лютви Местан ще наследи Доган на лидерския пост в ДПС. Този слух разпространяват двама зам.-председатели на движението след отказа на турския премиер Реджеп Ердоган да се срещне с лидера им по време на посещението си преди седмици в София. Вместо Доган, той покани на среща изпадналия в немилост бивш негов заместник Касим Дал, когото ГЕРБ харесва за нов лидер на ДПС. В медиите бе тиражирана версията, че Турция иска Доган да отстъпи поста си на Дал, за да се тушира разрастващият се "антидоганизъм" у нас, който се трансформира в негативно отношение на българите към турския етнос. 

За да опонират на тази версия, депесарите пуснаха в обръщение слуха, че Доган ще се оттегли от политиката, но за свой наследник ще посочи Лютви Местан. Касим Дал ще бъде изхвърлен от партията, твърди Рамадан Аталай пред столичен седмичник. Само че Доган въобще не мисли да се оттегля от политиката, а още повече да напусне лидерския пост на създадената от него партия. Нещо повече - през годините той систематично изхвърляше от ДПС реалните си и виртуални конкуренти. Няколко пъти Доган сам обявяваше, че обмисля да се оттегли от политиката, за да види кои от приближените му имат амбиции да го наследят. След това той се освобождаваше от тях с лекота, като оправдаваше действията си пред медиите и електората с "откраднати пари и злоупотреби ", "некадърност" , "некомпетентност" и пр.  Това се случи с Осман Октай, Гюнер Тахир, Мехмед Дикме, а тази година и с Касим Дал.

Обвиненията в корупция и далавери към някого от върхушката на партията никога не са били вземани под внимание. Напротив - Доган винаги се е отнасял с респект и е уважавал по особен начин сръчните в кражби и афери свои подчинени. Доказаните далавераджийски умения и криминални изпълнения с държавни средства винаги са гарантирали възход в партийната йерархия на ДПС.

В този смисъл пускането в обръщение на името на Местан като бъдещ лидер на движението трябва да се възприема като сигнал за начало на неговото дискредитаране пред Доган и опити да отстраняването му от ръководството на ДПС. Вероятно в сред заместниците в ДПС има заинтересовани от пускането на Лютви Местан на политическата пързалка. Кликата на наричаните в ДПС "дьонмета" около Христо Бисеров и Камен Костадинов има желание да обсеби цялата партийна власт. Въпреки че нямат никаква тежест сред електората, двамата искат да командват ДПС, но с Доган като лидер, който да легитирима властта им. А каква ще бъде политическата съдба на поредния "наследник" на Сокола е повече от ясна.

0 коментара:

Публикуване на коментар