1 октомври 2010 г.

ГЕРБ налива 5 млрд. лв. в изборите

1 коментара
5 милиарда лева за избори дава правителството на ГЕРБ. Наливането на парите в строителството ще започне през 2011 г., когато ще се проведат президентските и местни избори. Управляващите партии от години използват един изпитан способ за печелене на общински избори - авансово плащане на държавни поръчки в строителството. Правителството на Бойко Борисов е заложило на същата тактика в опита си да спечели двата вота. Целта на упражнението е „нашите пари“ да идат при „нашите кметове“.

5-те милиарда са заложени в проекта за държавен бюджет, който беше обсъден на последното заседание на министрите. Оказва се, че кабинетът има пари, но предпочита да ги използва за строителство, вместо да потуши бунтовете на лекарите и спаси болниците от фалит. Според плана, от март догодина държавата ще започне отпускането на пари за обществени поръчки централно и чрез бюджета на кметствата. Така министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев и лично Бойко Борисов ще наблюдават напълно разходването им. За „сериозния си контрол“ върху строителството премиерът се похвали в последното си интервю пред Канал 3. Ясно е, че кметовете от ГЕРБ ще получат повече пари и ще ги използват за преизбирането си. Чрез мащабното строителство, населението трябва да бъде убедено да гласува за кметовете и кандидатите за президент и вицепрезидент на партията на Бойко Борисов.

Според световни икономисти, от средата на 2011 г. българската икономика ще започне да излиза от кризата. Това неизменно се свързва с бум в строителния бранш, както беше през 2006 – 2007 г. Тогава същата врътка с държавните поръчки направи бившият строителен министър Асен Гагаузов, който наля 2,5 млд. лв. в общините, управлявани от БСП, НДСВ и ГЕРБ. Печелившата схема разигра през 2002 г. и Симеон Сакскобургготски .Тогава той намали до миминум парите за строителството в бюджета за изборната 2003 г. в резултат на което министърът от БСП Костодин Паскалев подаде оставка. Мястото му бе заето от Валентин Церовски и Царят развърза кесията. Парите за строителство потекоха през 2003 г. за сметка на бюджетните излишъци и бяха раздавани от НДСВ.

1 коментара:

Публикуване на коментар