9 октомври 2010 г.

Кога една чиновничка е бременна?

1 коментара
Комедията „Бременна или тежко болна е Калина Илиева“ приключи в края на работната седмица с уволнението й от шефския пост на Държавен фонд „Земеделие“. Цели 9 (девет) месеца Илиева "скри“ факта, че ще става майка, а прекият й началник – ветеринарят Мирослав Найденов не успя да забележи бременността й. Повече от странно е, че ветеринарният доктор Найденов, който успешно разпознава бременните прасета, котки и кучета, не е успял да забележи външните промени в тялото на висшата чиновничка. Най - видимата от тях е силно издутият корем.....

За да предпазим и други министри от правителството на ГЕРБ от изненади с "неочаквано" бременни чиновнички, публикуваме най – характерните симптоми и външни промени у жената, на която предстои да стане майка. А нелепите обяснения от сорта на "Ама аз не знаех, че тя е бременна" и "Научих от радиото, че Илиева ще става майка", оставяме на съвестта на министъра, прочул се с далаверата с вноса на заразено месо от Ирландия преди няколко години.

Промени в корема 

Увеличението на корема става видимо след 5-ия месец на бременността. С напредването й и той нараства все повече и формата му се изменя. Тя зависи от състоянието на коремната стена, от поясната извивка на гръбначния стълб, от размерите и наклона на таза и т. н. Ето защо при право положение и при еднакъв срок на бременността тя личи повече у една бременна и изглежда по-малко напреднала у друга. У много раждащите жени с особено изразена слабост на коремната стена коремът не само е много издут, но и увиснал.

Промяна в стойката

Стойката на бременната жена се променя поради изместване центъра на тежестта напред. Бременната възстановява равновесието си, като премного се изправя. Раменете и горната част на гръдния кош се изнасят назад, поясната извивка хлътва повече. Ходилата леко се раздалечават. Походката става бавна, тежка, тромава, с леко поклащане встрани, което придава горделива осанка на бременната.

Промени в гърдите

В първите месеци на бременността гърдите натежават и са често леко болезнено напрегнати.

Сутрешно гадене

Гаденето по време на бременност не винаги е придружено от повръщане. Причината за този симптом е в бързото покачване на нивото на естроген, произвеждан от ембриона и плацентата. Друг причинител на гаденето са миризмите. По време на бременност обонянието на жените е силно изострено и всяка миризма може да причини гадене и повръщане. Храните, които предизвикват сутрешното гадене през ранната бременност са кафето, месото, млечните продукти и пикантните храни. Всичко може да провокира гадене или повръщане по време на бременността, дори работещата в близост до бременната жена микровълнова фурна.

Често ходене до тоалетната

По време на първите три месеца от бременността жената се чувства така, сякаш живеете в тоалетната. Увеличаващата се матка е причина за честото уриниране. Първото и третото тримесечие от бременността са време на интензивно уриниране.

Главоболие

Главоболието по време на бременност може да бъде интензивно и се дължи на повишените хормонални нива.

Промяна в настроението

Променливите настроения също се дължат на високите хормонални нива. Те са нормално за бременността емоционално състояние.

Чувство на слао
бст или замаяност

Дължи се на кръвообращението, тъй като при бременност кръвните тела се разширяват.

Повишена обща телесна температура

Това е температурата, която имате при измерване след ставане сутрин. С настъпване на бременността обаче високата температура се запазва дори след деня, на който по принцип трябва да започне менструацията. Телесната температура е добър индикатор за бременност при жената. 

Подпухнало лице и крайници

Бременната жена има подпухнало и често зачервено лице. Пръстите на ръцете стават по дебели. Това е причината тя да не носи пръстени.


По материали от здравни сайтове

1 коментара:

Публикуване на коментар