24 октомври 2010 г.

Какво се случи във втора серия на "Косопад"

0 коментара
Соченият за „Октопод” бивш агент на ДАНС Алексей Петров – Трактора продължи с изявите си в сериала „Косопад” по Канал 3. Във втората част на интервюто Трактора разкрива намеренията си да влезе в политиката, защитава Антон Петров – Хамстера и обяснява как фирми на „Лев корпорация” са спонсорирали ГЕРБ.

„Никакво желание нямам да вляза в политиката, но се наложи и се налага да вляза”, заяви Алексей Петров. „Нямам намерение да създавам партия”, допълни той. На въпрос готви ли се в такъв случай да стане шеф на РЗС вместо Яне Янев, той отговори, че това е несериозно. Не пожела да каже и кога точно ще влезе в политиката – реши ли да го направи, ще го обяви. Не му пречи нито делото, нито изходът от него.

„Никога не съм имал желание да влизам в политиката. Но някак си сега като че ли има нужда от експертност, при това такава на ниво идеи, свързани с това, което предлагат от РЗС и по-конкретно референдума за нова Конституция”, обясни Петров. Той доизясни какво е имал предвид, когато е казал, че след хаоса идва най-добрият ред. Този по-добър ред е свързан с въвеждане на екипната форма на управление. „Не се интересувам от позиция, а от роли. Аз ще се правя на част от екип, а основното правило при работа в екип е хората да имат роля, а не позиция”,обясни Петров.

„Ще приема на РЗС предложението, ако те приемат моето за въвеждане на екипна форма на работа”, потвърди и днес бившият агент на службите, след като бе за няколко часа на преглед в „Пирогов”.

В интервюто пред Канал 3 Трактора защити обвинения заедно с него Антон Петров – Хамстера. „Антон Петров търпи лишения и арести, защото се познава с мен”, смята бившият агент на ДАНС. По думите му той лично е гарантирал за Хамстера пред Бойко Борисов, уверил го е, че не се занимава с кражби на коли и не действа в канал за крадени автомобили. „Бойко Борисов познава добре Хамстера, той беше един от най-добрите каратисти, национален състезател. Борисов е бил негов треньор”, обясни Трактора. Той коментира, че не може да си обясни как по такъв агресивен начин Цветан Цветанов обявява цяла група фирми за „Октопод”. Трактора изтъкна, че както той, така също Хамстера, Душана Здравкова и Мария Капон са били първоначално сред хората, които одобрявали идеите на ГЕРБ.

„Група от фирми не е организирана престъпна група и това съм го казал пред съда”, обясни Петров. Той потвърди, че е осигурявал различни фирми да подпомагат ГЕРБ в началото. „Полагал съм усилия тези средства да бъдат от чисти фирми, каквито бяха и изискванията”, коментира бившият агент на службите. По думите му премиерът Борисов го е запознал с Цветанов и многократно е молен да помага на ГЕРБ и го е правил. Трактора е свързвал Цветанов с хора и фирми, които са давали разрешените от закона средства за издръжка на партията. Петров потвърди, че фирми на „Лев корпорация” са спонсорирали ГЕРБ. „Аз твърдя, че има такива фирми и ако е необходимо, мога да го докажа”, бе категоричен той.

За МВР и сбърканата приоритетност

„От престоя си в ареста си изясних важни неща. В затворите не са истинските престъпници.
Истинските престъпници са на свобода. Смятам, че има хора, които са несправедливо там. Смятам, че в последната година има хора, които по-скоро са арестувани, щото трябва да се вдига пушилка и в крайна сметка в голямата си част ще се окажат репресирани. Говоря за последната година. Повод ми дава това, което се случи с мен – начина на събиране на доказателства, упражняване на натиск върху свидетели, за да се постигат самоцелни резултати. Мишената е Алексей Петров и му се прави хайка. Случаят с мен граничи с полицейското извращение, за което смятам, че основна вина трябва да носи министърът на вътрешните работи, защото той мотивира такива нагласи. Той излъчва агресия, която се предава на ниските нива”, коментира Петров.

По думите му разбиранията на Цветан Цветанов за сигурност, я изхвърлят като приоритет. „В условията на криза частникът трябва да е в уют, за да почувства сигурност. Правилата трябва да са такива, че той да може да си плаща, другото е катастрофа”, бе мнението на сочения от МВР за „Октопод”. „В управлението тази приоритетност на МВР, за която аз съм пледирал преди, в момента е сбъркана, защото се правят опити с полицейски методи и функции да се управлява икономиката. Това може да се случи в други времена, когато собствеността е била държавна. Не можеш да кажеш на инициативата на частника – ще те санкционирам”, бе мнението на Трактора. По думите му това стартирало още в началото на управлението на ГЕРБ с неплащането на бизнеса.

„Няма излизане от това, ако не се преподредят приоритетите. С една тежест да остане МВР, икономиката да заеме своята позиция и да се види мястото на инфраструктурата. Има един или двама министри, които биха могли да правят нещата, ако им се даде свободата – Трайчо Трайков и Плевнелиев. Хубаво е да се види къде е мястото на тристранното сътрудничество. МВР да се очисти от тежестите на неговото идеологизиране и политизиране, в днешно време при Цветанов достигнало неподозирани граници. Това е опасно”, сподели Петров. „Не може МВР да работи демонстративно. Бойко Борисов казваше преди известно време за ДАНС – тихо. Прокуратурата трябва да работи аналитично, публично – съдът. А не да е обърнато. Аз бях осъден, беше ми издадена присъда от МВР в първите часове на ареста ми. Това какво е?”, попита Трактора.

Борисов има право на още кредит на доверие

„Няма да е етично да кажа на Бойко Борисов от ефира каквото и да било. Смятам, че той има право на още кредит на доверие, но той трябва да пренареди приоритетите”, бе категоричен Петров. „Тези, които го подкрепят, смятам, че трябва да чуят Мартин Димитров. Министърът се занимава със стратегии, министърът трябва да говори стратегически, експертното говорене го правят говорителите. Ако нямат такъв, да си назначат”, препоръча Трактора.

„Тактиката се осъществява от оперативното ниво. Тактиката срещу мен се ръководи от Цветан Цветанов. В това число той се изразява и като ръководител на прокуратурата. Всъщност е възможно зад тази тактика да строят стратези, които вероятно са стояли и зад покушението ми през 2002 г. Като мотивите са едни и същи – да бъда отстранен, само поводите са различни”, бе мнението на обвиняем N1. Toй обясни, че през следващата седмица ще отговори на въпроса дали през 2002 са го гласели за шеф на ГДБОП. Попитан има ли обяснения за страхотното забогатяване на Цветан Цветанов през 2008 г., Петров отговори: „Нямам обяснение за това. Аз мога да говоря за собствените си консултантски договори, които сега се обясняват с пране на пари”.

„Не съм криминализирал аз прехода, други са”, категоричен бе Трактора. „От сделките, за които съм разследван, човек трябва да се поучи от това как трябва да се направят”, допълни той. „Жалко е, че през това цялото време е впрегната цялата държавна машина, харчат се неоправдано държавни пари и накрая никой няма да носи отговорност”, каза в заключение Петров. Той обеща, когато обвинителният акт срещу него влезе в съда да говори повече. „Ще спазя съвета на адвокат Ина Лулчева – Трактора да не оре в нивата на делото”, бяха думите му.

0 коментара:

Публикуване на коментар