2 октомври 2010 г.

Македонист № 1 в България – агент на ДС

2 коментара
Най-известният македонист в България се оказа дългогодишен сътрудник на Държавна сигурност. Главният редактор на омовския вестник “Народна воля” Георги Христов е работил за службите на комунистическа България цели 30 г., става ясно от изнесените данни на Комисията по досиетата.

Редакторът на вестника на македонистите, издаван в Благоевград, 30 години той е водил за носа югославските, а после македонските тайни служби и официални власти. Осветяването на Христов като агент вероятно ще предизвика грандиозен скандал в Македония, която финансира вестника му. Както е известно, бившите сътрудници на ДС продължават по един или друг начин да работят за представители на тайните служби и да изпълняват задачите им в сферата на икономиката и политиката. Вестта за двойната игра на Христов едва ли ще зарадва благодетелите му в Скопие. 

Георги Христов е роден през 1931 година в село Яново, област Благоевград, пише в обнародваното му досие. Вербован е от служител на ДС, когато е бил 24-годишен и е работил с агентурните имена Руси и Слави. Секретната му дейност се е водила на отчет в Районното управление на МВР в Сандански, Областното управление на МВР във Варна и в структурите на Държавна сигурност в Благоевград. В качеството му на собственик на фирма “Херонея 338” Георги Христов е оглавил и години наред ръководи, редактира „Народна воля“. Той поддържа връзка с македонските структури не само в Скопие, но и по света. Агентът Христов пише във вестника под псевдонима Ян Пирински. Целта на изданието е да внушава македонистични идеи у привържениците на ОМО “Илинден”.

2 коментара:

Публикуване на коментар