7 октомври 2010 г.

Разследван министър си купил 2 апартамента

1 коментара
Министри от предишните две правителства са си купили луксозни имоти след изтичането на съответния мандат.

Един от най-добре устроилите се е разследваният за заменки бивш министър на земеделието от квотата на ДПС в Тройната коалиция Валери Цветанов. Напоследък въпреки проверките, които текта срещу него, Цветанов е успял да стане собственик на две жилища в столицата, показва проверка в Имотния регистър.

На 17.02.2010 г. броени дни преди прокуратурата да внесе обвинителен акт срещу него, Цветанов заедно със семейството си е закупил апартамент от 102 кв м в непосредствена близост до земеделското министерство - на ул. „Дамян Груев“ в София. Парцелът върху който е построено жилището е в местността „Еврейски гробища“ и е с площ 420 кв м. Част от земята също е собственост на Цветанов и е закупена през август 2009 г. Цветанови са получили още един апартамент от 84 кв м на същата улица срещу замяна на жилище във Връбница. Освен това името на ексминистъра, който замени на поста Нихат Кабил, фигурира и в още няколко по - дребни сделки със земи в последната година от мандата на предишното правителство.

През 2006 г.с два апартамента на бул. „Симеоновско шосе“ се е сдобил и предшественикът му от кабинета „Сакскобургготски“ Мехмед Дикме. Още докато е заемал поста през 2007 г. апартамент от 138 кв м.в „Бъкстон“ е закупил заместникът на Цветанов Бюрхан Абазов. „В България нищо няма нормално вече 20 г. Причината е в приетата посткомунистическа конституция, която не дава много големи възможности да се търси сметка от виновните бивши държавници“, коментира председателят на „Ред, законност и справедливост“ Яне Янев. Убеден съм, че при тези правила, въпреки обещанията, Бойко Борисов няма да може да осъди нито един бивш министър, категоричен е Янев.

При това Валери Цветанов съвсем не е единственият бивш министър с нови имоти. Въпреки, че с годините новите държавници все по-често записват новите си придобивки на близки и роднини, все пак голяма част от тях не са се посвенили да запишат имената си в нотариалните актове. Ново жилище от 98 квадрата на улица „Костенски водопад“ е придобил през януари и бившият здавен министър Евгени Желев.

С апартамент от 156 квадрата с престижния комплекс „Резиденшъл парк“ в края на 2009 г.се е обзавела и социалната министърка от царското правителство Лидия Шулева, показват данните от Агенцията по вписванията. Прочулият се с магистралното строителство ексминистър Валентин Церовски е купил в края на 2008 г. апартамент от 118 квадрата. Луксозното жилище се намира на ул. „Партиарх Евтимий“ в центъра на София и негов предишен собственик е Министерството на държавната администрация.

Далеч по-скромен в това отношение е бившият вътрешен министър Георги Петканов. През юни тази година, той е закупил заедно със съпругата си апартамент от 66 квадрата в кв. „Лозенец“ в столицата. Преди това е дарил на сина си жилище от 109 квадрата в района на „Южния парк“. За ново жилище в бързоразвиващ се район на столицата в близост да бул. „Тодор Александров“е успяла да спести и бившата министърка без портфейл и евродепутатка Флизи Хюсменова.

Иван Бутовски, 168 часа

1 коментара:

  • 10/13/2010 11:58 сл.об.
    Анонимен :

    Че той и министър Цветнов си купил два апартамета за 255 000 лева само през 2008 г. с полицейската си заплата. Ама що ли не го споменават журналята?!?
    Информацията е публична, има я в сайта на Сметна палата:
    http://register.bulnao.government.bg/2009y/82D501D4-C121-458E-A382-304C019E88D325929.xml

Публикуване на коментар