29 октомври 2010 г.

Обръчите на Доган строили блока на Цветанов

0 коментара
Бизнесмен, свързан с обръчите на Доган, е участвал заедно с фирма "Ти Ви Би" в строителството на скандалния блок, където апартамент има вътрешният министър Цветан Цветанов.

Свързан с ДПС е и високопоставеният политик, продал срещу компенсаторки бившия държавен терен, под кооперацията в столичния квартал "Изток". Това сочат документите от Агенцията по вписванията. "Информацията за новия строител е изключително интересна и си струва да се провери. Иска ми се да се надявам, че това са единствените взаимоотношения между министър Цветанов и и фирмите на ДПС", коментира депутатът от "Атака" Кирил Гумнеров. Далеч по - краен в позицията си е колегата му от РЗС Емил Василев. "Накрая ще се окаже, че ДПС се явява спонсор на Цветанов, продавайки му тези два апартамента", категоричен е Василев.

Според наториалния акт фирма "Ти Ви Би" на Тодор Бояджиев не е единственият собственик на парцела под министерския блок. Преди още да е започнал строежът приятелят на Цветан Цветанов Тодор Бояджиев продава половината от парцела с площ от 2,7 дка за 39  хил. лв. Сделката е сключена на 16 април 2004 г. Купувач е фирма "Иса 2000" ООД, собственост на спрягания за част от обръчите на ДПС бизнесмен Юлиян Инджов. Изчисленията показват, че Инджов е платил за парцела едва по 14 евро за квадрат. По същото време цените на терените в елитния столичен квартал гонят няколко стотици евро за кв. м.

Какви са причините за тази шокиращо ниска цена, не може да стане ясно, тъй като Тодор Бояджиев и Инджов не пожелаха да коментират сделката. "Ще предам на господин Инджов да си ве обади", казаха от офиса на фирма "Иса 2000" До редакционното приключване на броя това не стана. Коментар отказа и собственикът на "Ти Ви Би". Паметливи припомнят, че това не е единствената изгодна сделка, сключена от фирмата на купувача Юлиян Инджов. По време на тройната коалиция "Иса 2000" се прочу със строителните си договори за десетки милиони левове. Повечето от тях са сключени с общини или министерства, управлявани от ДПС.

За част от обръчите е сочена и друга от фирмите на Юлиан Инджов - "ИСА"ООД. Там той е съдружник със строителя и съсобственик на боянския "Сарай на Доган" Румен Асенов. Връзката с ДПС излиза и при покупката на парцела от "Ти Ви Би" от държавата през 2003 г. Оказва се, че продавач от името на държавата е областният управител на София от ДПС Росен Владимиров. По документи за терена приятелят на Цветан Цветанов Тодор Бояджиев е броил 293 хиляди лева или около 50 евро за квадрат.  Реално обаче сумата, платена от фирмата на Тодор Бояджиев, е далеч по-малка. Причината е, че областният управител от ДПС се е съгласил 75 процента от цената или 219 750 лева, да бъде платена от "Ти Ви Би" с компенсаторни записи. По това време компенсаторките са търгуват на нива 15-20% от номинала си, което е не повече от 43 950 лв. Почти същата е сумата, която Бояджиев плаща в брой на държавата - 44 146 лв.

Строежът на министерския блок започва едва след препродажбата на половината парцел от "Ти Ви Би" на "Иса 2000". Това става ясно и от документите по първата продажба на апартамент от блока на Цветан Цветанов. Сделката е реализирана на 17 май 2007 т. , а като продавачи и съсобственици са посочени "Ти Ви Би" и "Иса 2000". Няколко дни след това общата собственост е разделена. "Ти Ви Би" и "Иса 2000" сключват договор за доброволна делба. Така всяка от тях става собственик на половината от апартаментите в лукзосната кооперация. За това на 28 ноември 2008 г., когато Цветанов купува апартаментите си, като продавач е посочена фирмата на приятеля му Тодор Бояджиев. 

Теодор Насков, "168 часа"

На снимката: Тодор Бояджиев

0 коментара:

Публикуване на коментар