6 октомври 2010 г.

Турция иска нов лидер на ДПС

3 коментара
Турция иска Ахмед Доган да се откаже от лидерския пост и мястото му да бъде заето от някой от заместниците му в ДПС. Тази теза разви журналистката Валерия Велева  в предаването „Свободна зона” по ТВ+ по повод отказа на турския премиер Реджеп Ердоган да се срещне със Сокола.  Министър-председателят на Турция бе на посещение у нас.

Според Велева фактът, че срещата между Доган и турския премиер не се е състояла, ще даде отражение върху по-нататъшното отношение към лидера на ДПС и партията му. Велева уточни, че посещението на Ердоган е в отговор на визитата на премиера Бойко Борисов в Анкара в началото на годината.Журналистката разви теза, подобна на тази, която представи Осман Октай, а именно, че „антидоганизмът, като явление, тревожи Анкара. Управляващите в Турция се тревожат, че то може да се превърне в масови антитурски настроения.  Напрежение, което може да повлияе на отношението на България към членството на Турция в ЕС. Може би искат  да сменят Доган с по-млади лидери, за да могат да  преобърнат антидоганизма”.  

Затова и Доган бил поканен в Истанбул за разговор точно по темата за лидерството в ДПС. Според Велева целта на поканата била разговор с Доган да се оттегли и да даде път на по-младите. Лидерът на ДПС отказал. Ето защо му била предложена нова среща, този път на българската територия, по време на посещението на Ердоган в страната ни. Доган, обаче, така и не бил открит. Затова от екипа на Ердоган се обърнали към Касим Дал, но не в качеството му на заместник-председател на ДПС, а като председател на групата за приятелство на България с Турция в парламента. По думите на Велева Дал бил помолен да вземе със себе си и Четин Казак. Казак, обаче, не присъствал на срещата.

„ДПС предпочита да мълчи”, каза Велева по повод липсата на обяснение защо срещата между Доган и Ердоган не се е състояла. Междувременно в медиите излезе информация, че среща между двамата изобщо не е била уговаряна. Това заяви заместник-председателят на ДПС Лютви Местан. Той обясни: „При подобен род срещи, включително и когато българският премиер е на посещение в други държави, той задължително се среща с председателя на групата за приятелство с България в съответното Народно събрание. Фактът, че председател е Касим Дал, е случайно стечение на обстоятелствата, което не е основание за некоректни интерпретации“.

„Натискът ще продължи.  Дал се смята за алтернатива на Доган в партията. Вероятно срещата на Дал с Ердоган ще му донесе неприятности”, коментира Валерия Велева. Към края на разговора си с Георги Коритаров тя сподели виждането си за поведението на лидера на ДПС след случая „Ахмед Емин”. „След случая с Ахмед Емин Доган е друг човек, друг политик, с различно мислене. Никога преди не го бях чувала да разделя себе си от българите”.   

3 коментара:

  • 10/06/2010 6:17 сл.об.
    Анонимен :

    В много случаи Доган се е показал като по българин от редица български политици,които плюят страната си под път и над път- къде на срещи с чужди представители ,къде в чужбина.А пък за желанието на Турция Доган да си подаде оставката направо нямам думи.Май на мнозина,не само в Турция,ами и в България им се иска начело на ДПС да има някой като Юзеирови.Разбра се ,че тия глупаци могат да привлекат вниманието на някой жълт вестник и толкова.От доста време се пробват на вкарат в политиката някой радикален мюсюлманин чрез опити за роене на ДПС,на ислямското духовенство.Дано не успеят,ама знае ли се.Измекяри в България много.

  • 10/06/2010 7:54 сл.об.
    Анонимен :

    Такава цензура отдавна не бях виждал.Браво преглеждачо.

  • 1/24/2011 9:02 сл.об.
    Анонимен :

    na turcia izob6to ne im puka za DPS, dogan e proekt, sluga na bulgarskite taini slujbi (DS)

Публикуване на коментар