4 август 2011 г.

Райчев се намърда в бизнеса с кучетата

4 коментара
Стела Райчева стопанисва най-големия приют за псета в България

Фамилията на социолога - бизнесмен Андрей Райчев пое бизнеса със софийските бездомни кучета. Новото начинание на милионерската фамилия се ръководи от една от 4-те дъщери на социолога - Стела Райчева.

Младата дама е съосновател и шеф на фондация  "Помощ за животните - България" (Animal Rescue Sofia). Съвместно със Столична община и общинското предприятие "Екоравновесие", фондацията  стопанисва най-големия общински приют в страната, намиращ се в село Горни Богров. Там, в нова и модерна сграда, построена с парите на щедрите софиянци, се отглеждат 500 кучата. Дейността й изцяло се финансира с общински пари, въпреки че фондацията работи със сродни структури от чужбина. Така граждани на Холандия, Германия и Австрия успяват да си осиновят куче от България. Всеки, който желае да си осинови домашен любимец, може да посети от приюта.

Animal Rescue Sofia печели и европроекти. За кампанията "Осинови животно, бъди отговорен стопанин" структурата на Райчева получава 3 800 лв.

Стела Райчева чест гост на тематични предавния на телевизия btv, в която съсобственик е бизнес пратньорът на баща й - Красимир Гергов. В тях тя обикновено убеждава зрителите, че трябва да бъдат милосърдни с псетата, които се разхождат спокойни и необозпокоявани из центъра на София, като разнасят зараза и хапят безпомощните граждани.

Приютът в Горни Богров нашумя преди месец, когато кметицата на София Йорданка Фандъкова уволни шефа на общинското дружество "Екоравновесие" Петър Петров. Причина за това бяха откритите мащабни далавери с разходването на парите за обезпаразитяване и кастриране на уличните псета. Едно от най-сериозните нарушения в доклада на Инспектората към общината бе именно в приюта, стопанисван от дъщерята на Андрей Райчев. Оказа се, че за окосяването на 6.5 дка ливада са платени 740 лв. на декар. Тези цени превишават над 20 пъти средните за територията на София.
252,63 лв. плащала общината на грижата на едно куче през 2009 г. През 2010 г. сумата скача на 315,72 лв., а за заловените до края на април тази година 1187 псета "Екоравновесие" е изразходило по 283,40 лв. Въпреки огромните разходи в София все още се разхождат над 9000 бездомни четириноги.

При одита на "Екоравновесие" е установено, че са направени разходи от около 170 000 лв. за ремонт на приюта в Горни Богров. Въпреки че, Общината отпуска парите за ремонта на сградите, тя плаща и по 20 000 лв.наем месечно.

Според информацията в сайта на Animal Rescue, настоящата й дейност е съсредоточена върху подпомагането и задомяването на бездомни животни, вкл. чрез изпращането им в Холандия.

Стела Райчева е в управата на част от компаниите на баща си, занимаващи се с процудиране на предавания, интернет услуги и мултимедийни решения в световната мрежа. Младата дама е  била съдружничка в "СА Медиа" ООД. Ардесната й регистрация е на столичния булевард "Джеймс Баучер" 23. През януари 2009 г. тя продава своите дялове от фирмата на родения през 1980 г. Ангел Василев Зафиров.

Още по - интересни се оказват връзките й в друго нейно съдружие. Стела Райчева е в управителния съвет на компанията "Реформа адвъртйзинг" АД, заедно със сестра си Вера. В управителния съвет на компанията е третата й сестра Анна Илза Андреева Райчева, заедно с водещата на предаването "Отпечатъци" по btv Мирослава Баджева.

Името на Баджева е вписано цели два пъти в регистрите като управляващ на "Болкан медиа груп" – едно от големите издателства на списания в България. Тази фирма е декларирана пред Комисията за защита на конкуренцията като част от "Болкан нюз", въпреки, че никоя от фирмите на "Нюз корпорейшън" няма дори процент в нея. Мажоритарен неин собственик - с 51% е Румяна Цанчева.

4 коментара:

  • 11/14/2013 9:20 сл.об.

    "Оказа се, че за окосяването на 6.5 дка ливада са платени 740 лв. на декар. Тези цени превишават над 20 пъти средните за територията на София." търсеха доброволци за окосяването а и такова не бих казала, че има поне когато ги посетих. И навсякъде се твъжи ,че се издържат от дарения...

  • 11/14/2013 9:54 сл.об.

    без думи-НЕКА ГОВОРЯТ ФАКТИТЕ,ДА ДЕЙСТВА ПРАВОСЪДИЕТО И НИКОЙ ВЕЧЕ ДА НЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВА ОТ БЕЗПОМОЩНИ ХОРА ,ЖИВОТНИ ....

  • 11/14/2013 11:15 сл.об.
    Анонимен :

    Много гнусна статийка сте постнали. Дано хората имат малко акъл и не се вържат на тези глупости! И на доста ниско ниво е паднал авторът и .... и да тича срещу Стела не може да я стигне по никакви параграфи!

Публикуване на коментар