16 август 2011 г.

Костов превзе btv

0 коментара
Бившият премиер Иван Костов превзе най - гледаната частна телевизия в България. Съпругът на дъщеря му Яна - Алесандро Мерлини е шеф в продуцентската компания MediaPro Entertainment в България. Фирмата осигурява продукцията за най-гледаните публицистични и развлекателни предавания на btv, което й предоставя възможности за влияние върху редакционната им политика.

Честото и натрапчиво гостуване на лидера на ДСБ Иван Костов в btv вече има обяснение, след като стана ясно, че мъжът на по-малката му дъщеря е финансов директор на MediaPro Entertainment. Публицистичните предавания и новинарските емисии на медията старателно отразяват дейността на партията на Командира, а самият той почти всяка седмица гостува в сутрешния блок на телевизията.  Отличните отношения между Костов и миноритарния собственик на медията Красимир Гергов датират от времето, когато btv получи национален ефирен лиценз от правителството на СДС. Сега връзките между експремиера и медийния магнат стават още по-силни, след като роднина на Командира е в ръководния екип на btv.

Зетят на Костов е назначен на ключовия пост на 15 юни тази година. В продуцентската компания, която е собственост на
Central European Media Enterprises, той контролира всички финансови операции, както и стратегическото й планиране и инвестиции.

Кариерата на Алесандро Мерлини започва от консултантска компания Merger & Acquisition, след което става финансов мениджър в IBM Италия. През 2000 г. заема поста финансов контролер в местния клон на MTV, където контролира разходите на всички продукционни дивизии и оценява инвестиционните проекти на компанията. Преди назначението си на поста, в продължение на 8 г., зетят на Командира заема ключови управленски позиции във Vodafone Италия като последно отговаря за стратегическото планиране и управление на отдел "Продажби".

Някои от най-известните проекти, които MediaPro Entertainment е реализирала, са: Survivor, Music Idol, Dancing Stars, „Размяна на съпруги”,  сериалът „Тя и той”.  В момента MediaPro Entertainment осигурява продукцията на един от най-нашумелите праймтаймови формати Lord of the Chefs, както и на други актуални предавания като „bTV Новините”, „Шоуто на Слави”, „Комиците”, „Нека говорят … с Росен Петров”, „Модерно”, „Код: Криминално”,  „Хрътките”.

От MediaPro се хвалят, че уникалното при тях е вътрешната агенция за менажиране на таланти и кастинг. Тя следва утвърдени международни модели за развитие на известни лица, както и за налагането на нови.

Яна Костова и Алесандро се запознават в Италия. Преди да се озове в там, тя е учила една година право в Югозападния университет "Неофит Рилски", а след това - една година “италиански език и култура”. След това 4 г. е следва в университета “Бокони” в Милано  “Финансови институции и пазари”. Работила е 4 години в банка “Уникредит” в отдела за макроикономически изследвания. После се премества във фирмата Value Partners.

С Алесандро Мерлини се запознава в библиотеката на университета. Пред столичен вестник Яна Костова обясни, че с настоящия си съпруг се е запознала на опашка пред библиотеката, докато чакала да вземе номерче за мястото си. Още при следването на Яна в “Бокони”, в чийто управителен съвет е Алесандро Профумо и главен изпълнителен директор на групата “Уникредит”, тръгва слух, баща й Иван Костов е улеснил купуването на Булбанк от “Уникредит”, в замяна на което дъщеря му учи в частния университет.

“Ако следваме хронологията - аз влязох в “Бокони" през 1995 г., а “Уникредит” влезе в България много по-късно, през 2000-а. Няма никаква логика в това твърдение. Освен това Профумо е в управителния съвет на мастер курса на “Бокони”. Но имаше и друга клюка - че мъжът ми е син на Алесандро Профумо и че също се казва Алесандро. Колкото е вярно, че мъжът ми е син на Алесандро Профумо, толкова е вярно и че моето отиване в “Бокони" е работа на Профумо", опровергава слуховете Яна. Миналата година в правителствена болница “Лозенец” се роди дъщеря им Емма.

Проверка в Търговския регистър показа, че Яна и Алесандро са съдружници в компанията "Астор БГ" ООД. Двамата са изкупили дяловете от фирмата от адвоката Борислав Илиев Щерев на 10 май тази година, сочат документите от съда. Компанията се занимава с консултантски услуги, изготвяне на анализи и прогнози и разработване на стратегии.

Солиден бизнес има и по-малката дъщеря на Иван Костов. От няколко години Мина е в Съвета на директорите на “Интрейдингс”. Компанията е собственик на луксозен билдинг на столичния булевард “Цар Борис ІІІ”. Офис сградата е от най-високия клас “А”. Издига се на 9 етажа и има подземни гаражи на две нива.

От момента, когато дъщерята на лидера на ДСБ е избрана за управляващ, фирмата се сдобива с нови собственици. С решение на Общото събрание, капиталът на “Интрейдингс” е вдигнат от 50 000 лв. на 1 013 700 лв. Основен акционер в компанията става фирма на бившия шеф на кабинета на Иван Костов - Николай Вълчев и брат му Христо. Преди години, фирма на Вълчев бе разследвана от ОЛАФ за злоупотреба с европейски средства за земеделие. Преди да поеме ръководството на бизнес центъра, Мина Костова имаше луксозен моден бутик в столичния квартал “Белите брези”.

Компанията на Яна и Берлини се помещава в сградата, управлявана от Мина. До момента Иван Костов не е коментирал официално произхода на парите за солидния бизнес на двете си дъщери и зет си Алесандро Мерлини.

0 коментара:

Публикуване на коментар