30 август 2010 г.

"Киселото мляко" - собственост на Зоров

0 коментара
Държавна подкрепа за бизнеса на млекарския бос Димитър Зоров даде министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Въвеждането на стандарта „Стара планина“ за млечните продукти е в пълна услуга на Зоров, който от години се хвали, че произвежда сирене по едновремешния БДС - от 1986 г.

Земеделският министър и врачанският предприемач Димитър Зоров са в близки бизнес отношения още от времето, когато Найденов беше шеф на ветеринарната служба във Враца. При изненадващото въвеждане на стандарта за млечните продукти се оказа, че единствено фирмата на бизнесмена „Зоров 97“ е вписана в патентното ведомство като ползвател на наименованието за произход „българско кисело мляко“. Другият регистриран ползвател е държавната „Ел Би булгарикум“.

Макар и да се очаква първите сирена по новия стандарт да се появят след седмици, по хипермаркетите вече се продава сирене на Димитър Зоров със синьото правоъгълниче с трите бели букви БДС. Цената му е 12 лв. за килограм или с 3-4 лв. по-скъпо от досега. Случайно или не, знакът за БДС се появи точно в месеците, когато се подготвяха новите стандарти и по нищо не се разбира, че то е произведено по стария стандарт. От Българския институт по стандартизация твърдят, че Зоров изпозва абсолютно неправомерно логото „БДС“, тъй като не е възможно един току-що публикуван стандарт да има производство, и то още преди няколко месеца. Зоров обяви, че е сложил логото, защото произвежда сирене по БДС, а това, че е по-стария стандарт, се разбирало отзад на опаковката, където бил посочен номерът му. Врачанският бизнесмен продава продуктите с марка "Пършевица".

На снимката: Димитър Зоров

0 коментара:

Публикуване на коментар