16 август 2010 г.

Милионерите бягат от България

1 коментара
Част от най - заможните българи изнасят бизнеса и капиталите си от страната.

Миналата седмица намерението си да си тръгне от Родината оповести основният акционер в „Икономедиа“ Иво Прокопиев. Бизнесменът е набелязал САЩ за свой нов дом. Според сигурни източници на вестника, примера на Прокопиев ще последват още няколко богаташи и във властта вече са наясно с това. Оттам са притеснени, че напускането на милионерите ще бъде много лош знак за чуждестранните инвеститори. „На запад вече правят аналог с началото на прехода, когато червената върхушка изнесе капиталите на страната извън граница. Със сигурност си мислят, че в момента схемата е същата“, твърди депутат от ГЕРБ пред вестника, коментирайки намеренията на Иво Прокопиев и останалите бизнесмени.

Засега Иво Прокопиев остава мажоритарен собственик на дружеството със своите 51 процента от капитала, но източници на „Република“ коментираха, че до края на годината той или ще продаде своя дял или ще се изнесе от България и ще управлява делата си от САЩ. Прокопиев вече потвърди намерението си да се оттегли от „Икономедиа“, а след като замине периодично щял да се завръща в София, за да наглежда останалите си фирми.

Другият богаташ, който се кани да стяга куфарите е собственикът на АКБ „Форес“ Николай Банев. Скандалният собственик на дружеството „Русалка“АД, което стопанисва едноименното селище на Черно море, си е набелязал Дубай. Вестникът научи, че съпругата му Евгения Банева, която върти част от семейния бизнес, вече е в арабското емирство и урежда бъдещия живот на фамилията там. Не е ясно обаче дали Баневи ще се разделят с богатството си у нас или ще го управляват от чужбина.

По стъпките на Иво Прокопиев и Николай Банев са тръгнали и собствениците на „Приста ойл“ - братята Атанас и Пламен Бобокови. Двамата също се оглеждат за подходящо място, където да се преселят. Освен с търговията с горива, Бобокови са известни и със страста си към колекционирането на антични предмети. Строителният предприемач също обмисля забягване зад граница, тъй като кризата се отразила много на бизнеса му.

Според информацията, основната причина за емиграцията на родните милионери са мерките, които предприема новата власт в данъчната политика и събираемостта на налозите, както и икономическата криза. В последните години България се славеше като една от държавите в света, която облага бизнеса с най-ниски данъци. Слуховете за покачването на ДДС и активизиралите се служители на НАП смущават едрия бизнес. Заради това част от неговите представители са решили да се изнесат, коментират запознати.

1 коментара:

Публикуване на коментар