17 август 2010 г.

Банкерка източи сметките на вложители

0 коментара
Служителка от “Банка ДСК” в Стражица е опразвала банкови сметки на клиенти и е злоупотребила с хиляди евро на вложители. За действията на 50-годишната Нина Николова потвърдиха от Регионалния център на банката във Велико Търново и от центъра в Горна Оряховица, към който се води стражишкият клон.

Служителката е дисциплинарно уволнена преди две седмици, заяви Стоян Костов, директор на “Банка ДСК” в Горна Оряховица. Банкерът не пожела да съобщи за колко изпразнени сметки става въпрос. Проблемът е, че опарените вложители получават отрицателен отговор от банката за възстановяването на изчезналите суми по сметките им. Това се случва, въпреки че по Закона за гарантиране на влоговете в банките, спестяванията ни до 100 000 лв. са безприкословно гарантирани. В момента срещу Николова върви прокурорска проверка и вътрешно разследване в банката за присвоени 4000 лв. Сигналът е подаден от ръководството на банката във Велико Търново. Проверката все още не е приключила, съобщи Добромир Добрев от Икономическа полиция в Стражица.

Друга потърпевша от злоупотребите на банкерката е Наталия Георгиева от стражишкото село Царски извор. От сметките й Николова е “дръпнала” 3708 евро. Разкрих си безсрочна валутна сметка в “Банка ДСК” Стражица на 17 септември 2009 г. при Нина Николова, разказа пред “Янтра ДНЕС” ужилената Наталия. Тя внасяла и теглила различни суми и към 28 декември 2009 г. салдото по сметката й е 5208 евро, личи от банковите документи, които Георгиева показа. В началото на юли т.г. Наталия Георгиева отишла със сина си в стражишкия клон на банката. Синът ми си дойде от Холандия и беше спестил малко пари. Решихме да си купим къща за 20 000 лева и не ни достигаше определена сума, затова отидохме в “Банка ДСК”, за да проучим как да вземем кредит, разказа Георгиева. Банковият инспектор вече бил сменен и когато вложителката се поинтересувала колко пари има по валутната й книжка, с ужас разбрала, че от сметката й са изчезнали близо 4000 евро. Недоумявам как е възможно да те крадат банкови служители, възмущава се Наталия Георгиева.

Банковият инспектор от Стражица, както и шефът на клона в Горна Оряховица й обяснили, че банката гарантира спестяванията й и те ще бъдат възстановени. От тогава вече мина повече от месец и никой не ми е възстановил парите. Не мога да спя. През ден ходя със сина ми до банката, писах възражения и обяснения, но парите ги няма, оплака се Георгиева. Тя твърди, че нейният случай не е прецедент. В Стражица и Царски извор се говори, че Нина Николова е злоупотребила с пари и на други вложители в банката.

Потърпевшата Наталия Георгиева твърди, че Стоян Костов, шефът на банковия клон в Горна Оряховица, при последната им среща на 10 август т.г. й заявил, че който е взел парите, той трябва да ги възстанови, а банката не е страна по случая. Вчера Стоян Костов обясни, че по случая с Наталия банката не е злоупотребила и потърпевшата по съдебен път трябва да си търси парите от вече уволнената банкова инспекторка. Разследване установи, че Нина Николова е дърпала пари от сметките на вложителите в “Банка ДСК”, за да помогне на закъсалия си син. 28-годишният Димитър Петрушев има на свое име две транспортни фирми, регистрирани на домашния му адрес в Стражица.

За невърнати кредити срещу него има наложени три запора. Банкерският син е теглил и забравил да върне кредит от близо 52 000 лв. от “Банка ДСК” по времето, когато майка му е работила там. Има дело, наложен е запор. От “Прокредит банк” непогасеният кредит е 25 хил. лв. Също е наложен запор. Русенец е осъдил сина на Нина Николова за 2150 лв. Съдия-изпълнител е наложил запор. Отделно са над 5000 лв. разходи, които Димитър Петрушев дължи на съдия-изпълнителите. Нина Николова вчера не отговаряше на мобилния си телефон. Никой от отделите “Правен” и “Вътрешен контрол” в централата на “Банка ДСК” в София също не беше открит за коментар.

0 коментара:

Публикуване на коментар