20 август 2010 г.

Новите митнически касиери

0 коментара
Сериозно разместване на пластовете в митниците тече през последните месеци. Скокът на цигарите ескалира битката между враждуващите лобита на двамата вицепремиери в правителството на ГЕРБ Цветан Цветанов и Симеон Дянков. Публичният спор кой да контролира контрабандните канали върви под благовидния претекст за намаляване и дори изкореняване на митническите престъпления по границите ни. И Дянков и Цветанов изразяват загриженост за спадналите бюджетни приходи от мита и се нападат взаимно в медиите.

И двамата обаче са лица на политико-икономически лобита в ГЕРБ, които се карат за приходите от контрабандата, а не защото са особено загрижени за държавната хазна. Това обяснява и причините за резкия скок на акциза на цигарите и развихряне на контрабандата до 50 процента от общото потребление. Не са случайни обвиненията на опозицията, че търговията с безакцизни стоки е станала държавна политика.

В политическите среди Цветан Цветанов е известен с близките си отношения до представители на старата власт. Министърът поддържа топли отношения с предшественика си Румен Петков, началника на кабинета му Александър Петров, бившия премиер Иван Костов, ексминистъра на финансите Милен Велчев, бивши шефове на службите, митичния кръг „Монтерей“и др.

За разлика от Цветанов, Симеон Дянков се завърна от САЩ преди година и няма неговите контакти. Финансовият министър не само че не познава българската политическа действителност и статуквото в митниците, но и отказва да се съобразява с нея. Чрез Ваньо Танов, шеф на подчинената му Агенция „Митници“, той успя да предизвика размествания на касиерите по границите, което веднага предизвика негодуванието на покровителите им. Отговорът на вътрешния министър и групичката му в службите не закъсня. По заръка на Цветанов бе изготвен доклад за новите касиери в митническите пунктове. Всички те са били хора на Дянков и Танов. Според документа „касиер“ на русенската митница е бизнесмен, известен с прякора „Новия; Шушумигата контролирал пунктовете в Югозападна България, а Веско и Ел Би се работели в митническото разузнаване, се твърди още в доклада.

Началник на митническа смяна, известен като Серго пък е събирал комисиони от преминаването на камиони през ККПП „Кулата“. Серго стана причина за разпита на Танов в ГДБОП след проведената от МВР акция „Далаверата“. Сигналът е подаден от бившия служител на „Пътни такси и разрешителни“ Юли Пандов, задържан на 28 май в петричкото село Първомай. Той признал, че е бил принуден да събира пари от камионите на трасето от Серго. Според доклада „Кърпичката“ е новия куриер, който носел в София куфарчетата с пари, които да гарантират преминаването на контрабандните стоки през граничните пунктове. Парите осигурявали политическо покровителство.

Че докладът е част от войната за контрола на митниците между Цветанов и Танов става ясно още в началото на документа, където за касиер в Русе е обявен бизнесменът Райчо Райков. Последният е бивш шеф на държавната фирма „Свободна зона“ и активист на НДСВ. Райков е бил на 6-то място в кандидатската листа на царската партия за местните избори през 2003 г. и на 9-то място за парламентарните избори през 2005 г. Близък приятел е на Танов, който преди години беше шеф на РДВР в дунавския град. Според търговските регистри, русенският митнически касиер е съдружник на двама видни босове на групировката СИК Красимир Маринов и покойния Дмитрий Минев във фирма „Изи мъни“. Дружеството е с уставен капитал от 51 000 лв и е представлявано от Райков. Участва като собственик в фирмите „Готи“, „Проект „Русе“, Норд газ“, Райчо Райков-Дени. Любопитното е, че Райков е и в ръководството на сдружението „Българска боулинг федерация", чиито федеративен председател продължава да се води станалия жертва на покушение Манол Велев. В момента бизнесменът строи МОЛ чрез фирма, в която участва и дъщеря му Деница.

За топлите отношения между Танов и Райко Райков пръв заговори бившият депутат от ДСБ Атанас Атанасов по време на частичните местни избори в Русе през 2007 г., където за кметския пост се състезаваше и настоящият шеф на Агенция „Митници“. "Би следвало да се провери дали това не е свързано с доброто приятелство между шефа на Безмитна зона Райчо Райков и бившия директор на РДВР - Русе и сега директор на Службата за борба с организираната престъпност Ваньо Танов". Сред признаците за корупция е придобиването от страна на зоната на МПС с марка "Мерцедес" - R класа, управлявана от Райков. Според Атанасов стойността е близо 200 000 лева.

0 коментара:

Публикуване на коментар