11 май 2010 г.

Медиите на Доган купени за 63 млн. лв

0 коментара
63 млн.лв.е платила близката до ДПС Корпоративна търговска банка за покупката на вестници, телевизии, интернет-сайтове, разпространителски фирми и ИПК „Родина“. Парите са отпуснати като кредит на фирми от орбитата на „Нова българска медийна група“, управлявана от бишата шефка на държавното тото Ирена Кръстева и сина й - депутата от ДПС Делян Пеевски.

Преди няколко месеца стана ясно, че същата банка държи 48 процента или 408 млн. лв. от свободните пари държавните държавните предприятия. Средствата са разплащателни сметки с лихва около 1 процент годишно. На практика се оказва, че държавата подпомага изкупуването на национални и регионални медии от Кръстева и Пеевски чрез банката. Сред политици и бизнесмени трезорът е определян като „банката на Доган“.

Изграждането на медийната група започва преди 3 г., когато Петьо Блъсков продава пресгрупата си „Монитор“. Той е човекът, който вкарва ДПС в медийния сектор, като преди това води негативна компания срещу партията чрез ресорни журналисти, за да я склони да го купят. Договорът за покупката на вестниците му е сключен през юли 2007 г., показват официалните документи по сключения контракт. Стойността на сделката за дяловете от "Монитор" ООД, "Телеграф" ЕООД, "Политика днес" ООД, "Престрафик" ООД и "Пресмаркет" ООД е 10,7 млн. лв., от които Блъсков и съдружниците му получават едва 4,1 млн. лв. В цената се включва и най-голямата печатница на Балканите – ИПК „Родина“, тъй като дружествата притежават мажоритарния пакет от акции, сочат документи, публикувани от в. "Капитал". Към момента на продажбата Блъсков има „официални“ дългове от 2,9 млн. лв., като най-голямо е задълженето на "Пресмаркет" - 1.7 млн.лв. Окончателното приключване на сделката е година по-късно. Тогава Ирена Кръстева и Цветан Василев откриват скрити задължения за 3,7 млн. лв. Активира се клаузата в договора за прихващане на парите от ескроу сметката. Така Кръстева доплаща на Блъсков и останалите бивши съдружници само само 161 000 лв. лева. Корпоративна банка финансира сделката, а по-късно логично е избрана и за обслужваща институция на медийната група.

За 50% от великотърновския вестник "Борба" банката плаща фантастичните 1 млн. евро. Сделката е сключена със собственика Николай Томов. Парите са платени дни след покупката. Купувачът въобще не се впечатлява от финансовите отчети на дружеството, според които за 8-те месеца на 2008 г. печалбата му е едва 220 000 лв., а активите - 700 000 лв.

За „Новинар медия проджектс“, която е миноритарен акционер в ИПК „бизнесмените“на ДПС плащат 6 500 000 евро. Сделката е сключена на 14 ноември 2008 г. между „Новинар медия АД“ и една от фирмите на Цветан Василев-“Си Ди Девелопмънт“. Почти 16 млн. лева са платени за придобиването на спортния вестник „Меридиан мач“ и списанието „Мач Магазин“. Договорът за покупката е сключен през май 2008 г. между собственика на фирмата – издател „АОЛ груп“ ЕООД Айруц Латифян и „Ирена Кръстева като управител на „Нова българска медийна група“.

За телевизия ББТ щедрите бизнесмени броят 7 075 000 евро на собственика Петър Манджуков. Сделката е за 100 процента от капитала на фирмата собственик на телевизията „ПМ проджектс“ ЕООД. Сделката е сключена между управителите на „ПМ проджектс“ ЕООД и „Си Ди Девелопмънт“ Петко Нейков и Теодора Танева на 21 октомври 2008 г.

Чрез свързана с Цветан Василев офшорна фирма наскоро бяха купени 50 процента от НУРТС-дружеството, собственик на системата от телевизионни кули и предаватели, с които се излъчва сигналът на всички тв и радио канали в България. По неофициална информация сделката е за 50 млн. Евро.

0 коментара:

Публикуване на коментар