21 декември 2012 г.

“Капитал” си плати дълговете към „Алфа банк“

0 коментара
Медийната група „Икономедиа“ погаси всичките си дългове към „Алфа банк“. Това се казва в съобщение на Съвета на акционерите на компанията. Парите са били преведени по сметките на трезора днес, пише mignews.info

„Причината за това решение, независимо от безспорния юридически факт, че задълженията не са предсрочно изискуеми, е че с некоректните си и незаконни опити да установи контрол над “Икономедиа”, банката започна да нанася сериозни вреди на бизнеса на компанията и да застрашава независимостта на медиите. В момента “Икономедиа” няма банкови, както и каквито е да е други финансови задължения, освен към своите акционери“, се казва още в съобщението на издателската група.  Акционерите Иво Прокопиев и Теодор Захов благодарят на всички читатели, колеги, партньори и приятели за подкрепата.

На 29 ноември тази година стана ясно, че „Алфа банк“ е поискала „Икономедиа“ заради просрочен кредит от 431 931 евро, които трябвало да бъдат погасени през септември 2012 г. Това не се случило и затова банката пристъпи към изпълнение на особения залог, учреден в нейна полза. Според документите в Търговския регистър компанията бе заложена заради кредит от 9, 35 млн. евро, като са ипотекирани материални активи и марката „Капитал“.  “Алфа банк“ дори предложи Пламен Божинов за управител на „Икономедиа“. Собствениците на медийната група Иво Прокопиев (51% дял) и Теодор Захов (49%) отговориха, че са върнали заемите си.  С определение от 3 декември състав на Софийския градски съд спря влизането на банката в издателската компания.

0 коментара:

Публикуване на коментар