2 септември 2011 г.

Коалиция ДПС-НДСВ зад сделката с “Булгартабак”

0 коментара
Зад "руския" купувач на "Булгартабак" стои част от тройната коалиция и предишното правителство. Истинските собственици на цигарения холдинг ще са Корпоративна търговска банка, депутатът от ДПС Делян Пеевски и "Винпром Пещера". Консултанти по сделката са бившият финансов министър от НДСВ Милен Велчев и тогавашният му заместник Красимир Катев.

Това твърдят близки до сделката хора от тютюневия сектор и депутати, които се шегуват, че за приватизацията на "Булгартабак" има сформирана коалиция между ДПС и НДСВ.
Корпоративна банка се смята за близка до ДПС, а лидерът на движението Ахмед Доган държи на депозит там над 1,2 млн. лв., които получи като хонорар за консултации по проекта "Цанков камък".

Изпълнителният съвет на агенцията за приватизация избра за купувач "БТ инвест", зад която стои руската Външнотърговска банка. Дружеството е специално учредено за сделката през април. Това е практика, която се използва, когато истинският купувач не иска да се афишира. По този начин се заобикаля и забраната за препродажба на "Булгартабак", тъй като няма ограничение самата "БТ инвест" да смени собственика си. Това се очаква да се случи, след като фирмата бъде одобрена от надзора на агенцията и цитираната коалиция ДПС-НДСВ да го придобие, твърдят запознати.

"БТ инвест" спечели, след като в условията за сделката основната тежест от 65% бе дадена на тютюна, който ще се изкупува. Според анализатори точно това е отблъснало стратегическите кандидати. БАТ била единствената голяма компания, която купувала суровината директно от производителите. Тя обаче се отказа да подаде оферта.

Приватизацията с водещ критерий тютюна е била договорена по тази схема още при предишното правителство, твърдят запознати. Според тях в проекта за договор с купувача не е предвидена клауза, според която държавата да получи допълнителни пари, ако "Булгартабак" бъде препродаден на по-висока цена. Милен Велчев и Красимир Катев отказаха коментар.
"Винпром Пещера" никога не е проявявал интерес за участие в приватизацията на "Булгартабак". Не сме закупували тръжни документи и никога не сме участвали по какъвто и да било начин в приватизацията на цигарения холдинг.

Като лидер на пазара на алкохолни напитки и един от най-големите данъкоплатци компанията ни нееднократно е била обект на нелоялна конкуренция и слухове. Категорично заявяваме, че "Винпром Пещера" смята да се развива в бизнеса, в който е в момента, и нашите планове не предвиждат придобиването на дружества извън конкретната ни сфера на дейност, заявиха от компанията.

Цветан Василев, който е мажоритарен собственик на Корпоративна банка, не бе открит за коментар до редакционното приключване на броя. Преди време той заяви, че банката ще иска място в управата на холдинга като акционер в него, но не се интересува от покупката му.

0 коментара:

Публикуване на коментар