8 септември 2011 г.

Препродават “Булгартабак” на части

0 коментара
Купувачът на "Булгарбатак"- "БТ инвест" ще го препродаде на части. Тази нова версия се появи в руските медии. От няколко седмици изданията пишат, че "БТ инвест", която през няколко дружества е собственост на държавната руска Външнотърговска банка (ВТБ), работи за свой клиент.

"За "Булгартабак" може да се окаже по-изгодно от очакваното да бъде купен от ВТБ. Банката ще продаде активите на стратегически инвеститори, но на части", коментира пред "РБК Дейли" експертът на специализираната агенция "Руски тютюн" Максим Каральов. Изданието коментира, че поставените в приватизацията условия са отблъснали потенциалните участници в конкурса, сред които и мултинационалните "Филип Морис", БАТ, корейската KT&G. "В тютюневия отрасъл не е прието да се гонят два заека – или преработваш тютюн, или произвеждаш цигари", посочва "РБК Дейли".

Според договора за холдинга той не може да бъде препродаван през следващите 10 г. Собствеността си обаче може да смени "БТ инвест". Шефът на агенцията за приватизация Емил Караниколов вчера не бе открит за коментар дали на купувача е забранено да продава и активи. В договора има изискване за запазване предмета на дейност, но не и за брой произведени късове цигари, нито за запазване на марките.

По стечение на обстоятелствата на 6 септември - четири дни след като договорът с "БТ инвест" бе одобрен от надзора на агенцията, "Булгартабак" е подал заявление в руското Патентно ведомство за регистрация на 23 марки.

Това е рутинна процедура, няма връзка с приватизацията, увери шефът на "Булгартабак" Иван Биларев. Подобна защита на марките си холдингът правел в над 70 страни и сега се задействала и в Русия. Завръщането на пазара там на наши марки като "Родопи", както пише вчера в. "Известия", не било толкова лесно. Причините са високите мита при внос, които вдигат цените. Вариантът да са на нивата на произвежданите в Русия цигари бил да има местен партньор с лиценз.

Според експерти, занимаващи се с интелектуална собственост, е странно, че "Булгартабак" прави нарочна регистрация за Русия, при положение че с Мадридската спогодба марките са защитени в над 70 държави едновременно, включително и в Руската федерация. Това можело да се прави именно с цел препродажбата на парче и марките там да отидат при нов собственик.

0 коментара:

Публикуване на коментар