3 август 2012 г.

Вестник "Струма" продаден за 2,2 млн. лева

0 коментара
Най-четеният вестник в Югозападна България „Струма“ е купен за фантастичните 2,2 млн. лв. от подставени лица на близката до ДПС и ГЕРБ държавно – частна Корпоративна търговска банка. Новият „собственик“ е дружеството „ГМ прес“, което притежава 34 процента от акциите на „Стандарт“ и 50 процента от фирмата „Интермедия“, издаваща жълтите вестници „Шоу“, „Доктор“, „Над 55“ и информационния сайт „Блиц“. Изпълнителен директор на фирмата е Кирил Захариев.

Крупната сума е преведена по сметките на бившите вече съдружници Степан Еремян и Онниг Кючюкян, Даниел Новоселски и главния редактор Красимир Евлогиев. Заедно с вестник "Струма" от същите подставени лица е купен и пловдивският ежедневник "Марица". Негов собственик бе Степан Еремян. През последната година изданието бе потънало в дългове. Най-много от продажбата на "Струма" се е облажил Еремян, който е сложил в джоба си 1 000 000 лв. Останалите 3-ма съдружници, включително и главният редактор Красимир Евлогиев, са са получили по 400 000 лв. 
Вестник "Струма" засега остава без собствен сайт, тъй като досегашният и най-посещаван в Югозападна България www.struma.com остава на екссъдружника Даниел Новоселски, който е и реалният му собственик. Информирани източници твърдят, че в типичен стил Делян Пеевски и компания го заплашили да не преписва новини от книжното издание на "Струма". По тази причина на сайта му вече ще има всякаква информация от региона и страната от общодостъпни източници.

Красимир Евлогиев ще продължава да работи в "Струма", тъй като засега няма някой, който да го замести. Твърди се, че е поискал от новите собственици заплатата му да стане 4000 лева, вместо досегашните 2200 лв. Те обаче му отказали с мотива, че ще получи тази сума, когато изданието започне да печели. Местни журналисти  коментират, че когато се намери подходящият човек за поста му, най-вероятно Евлогиев ще бъде уволнен.

Депутатът на Ахмед Доган вече лично кадрувал в редакциите на двата вестника и обещал на по-високи заплати на служителите. До момента обаче това не се е случило и репортерите продължават да получават жалки хонорари и да не се осигуряват на истинските им заплати. 

Главните редактори на "Струма" и "Марица" са получили списъци с имена на бизнесмени, политически лица, фирми и държавни учреждения, за които вече не трябва да се пише, както и такива, които можело да бъдат "клеветени и тормозени" всекидневно. В последната група най - често влизат изпадналите в немилост пред премиера Бойко Борисов и ГЕРБ бизнесмени. 

От създаването си в края на 2006 г. досега медийната групировка около Корпоративна банка доказа своето "мъжество" към паднали от власт политици и хора, които нямат възможност да се защитят и в същото време да показва унизително подмазвачество към силните на деня. 

В момента тиражът на „Струма“ е 4000 – 5000 броя дневно.

0 коментара:

Публикуване на коментар