9 април 2011 г.

Милиардите за АЕЦ “Белене” ще минават през Валентин Златев

2 коментара
В България има двама души, по които, като ветропоказател, човек може да се ориентира откъде и накъде текат огромните финансови потоци. Единият е Ахмед Доган, а другият – Валентин Златев. Но докато лидерът на ДПС е скромен и се задоволява с незначителни суми от порядъка на милион – милион и половина лева, Златев е там, където са милиардите. 
След като повече от десет години бе изключителният представител на “ЛУКойл” у нас, натоварен със задачата да мачка политици и медии, за да създава комфорт на руската петролна компания, сега момчето от Правец “забегна” при новия голям играч на пазара – “Атомстройекспорт”.  Дъщерната на “Росатом” фирма, която, по всичко личи, ще строи АЕЦ “Белене”, за което България ще има да плаща в следващите десетилетия повече от 8 милиарда лева. Не е маловажно през кого ще минат тези пари, затова Златев вече е заел стартова позиция.

През февруари той се появи на преговорите в Москва между министъра на икономиката Трайчо Трайков и представителите на “Росатом”, но дълго време у нас това бе добре прикривана тайна. Три седмици след въпросните преговори, информирани източници от Министерството на икономиката подшушнаха тук-там за новото занимание на Златев. Подир което министър Трайков с половин уста призна, че той действително е присъствал на преговорите, но нямал яснота в качеството му на какъв. Едва тази седмица се разбра, че Златев е бил нещо като двоен агент. Хем е стоял от страната на руснаците, явно участвайки в тяхната делегация, хем е имал специални пълномощия и от премиера Бойко Борисов. С което напълно е засенчил демонстрираните от Ахмед Доган способности на голям финансов и политически играч. Най-актуалният виц сред икономическия елит в София сега е: “Защо изобщо е имало през февруари в Москва българска делегация, която да пречи на Златев спокойно да си проведе разговорите с руснаците”.

Дали е взел пример от Доган не е ясно, но и г-н Златев се изявява като експерт – многомашинник. За познанията му в ядрената енергетика не се знае нищо, както и дали е извършвал някакви експертизи в областта на тази специфична наука. Но именно Доган прокара тезата, че не е нужно по образование да си специалист по всичко. Важното е да имаш нюх към големите пари.

Как от “ЛУКойл” Златев стигна до “Белене”?

Човек сменя местоработата си, когато са се появили проблеми или ако му предложат повече пари. В случая са налице и двете причини. Още преди пет години, паралелно с петролните си занимания, Златев се насочи и към туризма. С милиони, които далеч надхвърляха собствените му декларирани приходи, той започна да строи хотели в Слънчев бряг, Обзор, но най-вече в Правец. Макар и да ги вписа на името на баща си, това неминуемо събуди подозренията на господарите му в Русия, че или довереникът им си е намерил странични занимания, или чисто и просто ги мами. Съмненията се материализираха в доказателства, след като в “Нефтохим” бе засечен добре разработен канал за кражба на горива, прикриван от назначената от Златев охранителна фирма на комбината “ЛУКома”. 

Схемата бе следната: празна цистерна влиза в “Нефтохим”, но охранителите на входа пропускат да я регистрират. В пълначната станция я зареждат с дизел или бензин, без това да бъде заведено в документацията. На изхода цистерната излиза все така анонимно, както е влязла. Всяка седмица рафинерията е била посещавана от по пет - шест такива цистерни, горе – долу по една на вечер, съобщиха тогава от МВР, което руснаците бяха помолили да им помогне с разследването. Не е трудно да се пресметне каква е чистата печалба от реализираното по този начин нелегално гориво. Още щом засякоха схемата, руснаците уволниха с гръм и трясък собственика на “ЛУКома” Петър Василев, като преди това го накараха безплатно да им прехвърли акциите на фирмата – разпространен само в подземния свят начин за смяна на собствеността на едно дружество. Самият Василев, веднага след случката и все още афектиран от нея, призна, че го е направил доброволно, защото “срещу руснаци не се рита”. След това те отнеха почти всички правомощия и на Златев. Той вече нямаше право да ръководи търговския отдел на рафинерията, а фирма “ЛУКойл България”, на която е генерален директор, бе отстранена и изцяло от управлението на “Нефтохим”. Руснаците й отнеха всички акции на комбината и ги прехвърлиха на дружеството си в Холандия. Така “ЛУКойл България” остана куха фирма без почти никаква собственост, в чиито ръце към днешна дата са едва половината от едноименните бензиностанции у нас, понеже останалите са на франчайзинг. Това

лиши Златев от огромните финансови потоци, 
 
които минаваха през ръцете му до този момент, което си пролича почти веднага. В края на 2007 година всички реклами на “ЛУКойл” по вестници, списания и електронни медии, с които устите на средствата за информация у нас бяха системно запушвани за случващото се в петролния бизнес, изведнъж изчезнаха. Което не значи, че медиите вече станаха по-смели да пишат и говорят за Златев. Дългите години захранване с реклами ги бяха превърнали в послушни кученца, роля, която те изпълняват и до ден-днешен.
Златев се принуди да съкрати от поста й на вицепрезидент на “ЛУКойл България” дори вярната си служителка – някогашната синдикалистка Диана Дамянова, собственичка на агенцията за кризисен пиар “Ди енд Ди”, която също с агресивния си характер и арогантния си стил има своя немалък дял в сплашването на медии. Вече нямаше как да й плаща огромната заплата от по 18000 лева месечно плюс допълнителни бонуси. 

В този кризисен момент обаче се появи Бойко Борисов. Фирмата му “Ипон”, от която той иначе навсякъде твърди, че се е отрекъл, бе години наред на хранилка при Златев. Той й бе осигурил милиони левове чиста печалба, като й възложи охраната на 10-те петролни бази на “Нефтохим” в страната и тръбопроводите до тях. След като състави кабинет, Борисов най-напред подаде ръка на Дамянова, като първо я назначи за личен пиар на Вежди Рашидов по време на изборите в Кърджали, а сетне я сложи на заплата и в правителството. В момента Дамянова е консултант на вицепремиера Симеон Дянков. С държавна заплата се сдоби и почти целия персонал на закъсалата финансово фирма “Ди енд Ди” – нейните служители в момента са или шефове на кабинети на министри или работят в съответните пресотдели. Накрая Борисов се зае да благодари за получаваните от “Ипон” милиони и на Златев. Премиерата му в Москва през февруари, бе последвана и от официалното представяне на Златев като човек на “Атомстройекспорт” у нас в началото на тази седмица. Източник от министерството на икономиката разкри, че Борисов лично е ходатайствал пред руснаците да вземат Златев, което оставя основателни съмнения, че в замяна те са получили облаги и обещания.
Но да се върнем малко назад.

Нюхът на Златев към парите

междувременно накараха и Дамянова, и споменатия по – горе Петър Василев да продължат да кръжат край доскорошния си господар с надеждата, че ако не веднага, то в обозримо бъдеще пак ще настъпят златни времена за тях. И са имали право. Василев бе назначен за изпълнителен директор на фирма “Спектър 01”, на която Златев възложи охраната на туристическите си комплекси. Дамянова продължи да обслужва от дистанция “ЛУКойл”, макар и за много по-малко пари, но големият й удар настъпи сега – тя бе назначена за медиен експерт на “Росатом” и “Атомстройекспорт” за България. Пиар-специалисти разказаха как самата Дамянова се е похвалила в тесен кръг, че се е сдобила с поста след като Борисов е успял да внедри при руснаците Златев, а той ги е убедил, че именно Дамянова е най-добрият специалист по мачкане на медии у нас. 

От години “Атомстройекспорт” отчаяно се нуждаеха именно от послушни журналисти, които да спрат най-сетне да пишат за “Белене”, освен онова, което е угодно за руската страна. Неслучайно министър Трайков се оплака неотдавна, че само две фирми са си позволявали в прессъобщения и изявления арогантен тон спрямо български политик – “ЛУКойл” и “Росатом”. Няма как да е иначе, понеже прессъобщенията и на двете са подготвяни от Диана Дамянова. Дали обаче кака Диди, както тя много обича да я наричат, макар от десетилетия да е минала какината възраст, ще успее да опитоми българските медии по отношение и на бъдещата ядрена централа, както успя да го направи с “ЛУКойл” и дали Златев ще оправдае доверието на новите си господари да прокарва през българското правителство всички решения, които руснаците си поръчат?

Златев бе на крачка от това да бъде изцяло изхвърлен от “ЛУКойл”. Бойко Борисов успя да го спаси като направи няколко жеста на руснаците и даде да се разбере, че го върши само и единствено заради Златев. Цяла България видя наскоро как в сложна за “ЛУКойл” ситуация, когато цените на горивата стигнаха своя пик, Борисов открито зае страната на руснаците. Премиерът, например, популистки заяви, че бюджетът на България бил абсолютно зависим от "ЛУКойл", на което всеки финансист би се посмял. Ако “Нефтохим” спре, вероятно ще има лек проблем за приходната агенция в първата седмица, но веднага след това плащанията на данъци от петролния бизнес ще се възстановят от вноса на други фирми, защото никой няма да спре да купува бензин. Така че акциз и ДДС ще продължат да влизат в държавата. Когато министър Трайчо Трайков открито обори оправданията на “ЛУКойл”, че били на загуба от производството на горива, Златев и Борисов го нападнаха и звучаха като участници в един хор. Подобно публично размахване на пръст, при положение, че всички в страната виждат, че Трайков е прав, само за да застанеш на позицията на своя приятел Златев, е нещо, което

от началото на демокрацията България не беше виждала.

Още повече, че сцената се повтори и тази седмица, след скандала с подписаните от шефа на НЕК Красимир Първанов документи за АЕЦ “Белене”. Веднага след като Трайков обяви, че уволнява Първанов, Борисов го възстанови на поста и заплаши министъра си с отстраняване от кабинета. По-голяма демонстрация за пред руснаците от “Росатом”, че именно Златев е техният човек, а българският премиер му е кукла на конци, нямаше как да има. Разбра се и още нещо – че Борисов нацяло е отстранил Трайков от взимането на решения във връзка с “Белене” и е прехвърлил тези правомощия на вицепремиера си Дянков, който пък обяви, че подписаният от Първанов скандален документ “напълно защитава интересите на България”.

Финансовият министър е от сравнително скоро в заверата между Златев и Борисов. Той влезе в този близък приятелски кръг на 30 март, когато се проведе едно среднощно нелегално събиране в ловното стопанство “Паламара” край Шумен, което се концесионира от Златев. Присъствали на сбирката разказват, че там се появили Бойко Борисов, Симеон Дянков, Цветан Цветанов и Златев. Темата е била как да се усмири министър Трайков, след като досегашните обичайни начини за въздействие спрямо него, които Златев и вярната му Дамянова години наред са прилагали с успех спрямо други политици, не са сработили. В края на краищата е било взето решение Борисов да прехвърли на Дянков всички пълномощия на Трайков, които засягат интересите на Златев и представляваните от него фирми.


Едновременно с това е задействана и акцията за опитомяване на медиите. Както и при стъпването на “ЛУКойл” у нас през 1999 година, Дамянова най-напред е решила да им подаде морков. Тогава тя организира едно безплатно пътуване – екскурзия до Русия, където уж да им покаже колко мощна и величествена фирма е “ЛУКойл” и да им бъдат раздадени подаръци. От всяка медия тогава Дамянова си избра най-податливите журналисти и тези, които взимат решения - главни редактори или техни заместници. Сега кака Диди организира отново подобна екскурзия. По същия тертип в края на миналата седмица тя отправи покани към най- големите любители на подаръци сред столичните журналисти и към шефовете на основните медии. На 23 април дружната компания ще отлети за Астрахан, където ще се запознае с огромните възможности на енергийния сектор в Русия, ще изслуша разкази колко хубава и прекрасна е фирмата “Росатом”, но най-вече ще получи многобройни подаръци. Както и някога, така и сега Дамянова очаква разходените безплатно от нея журналисти да станат най-приятелски настроени към руските претенции за “Белене”. А за онези, които откажат да го направят, каката има богат арсенал за въздействие, на който тепърва ще ставаме свидетели. 

Пролетина Николова

2 коментара:

  • 9/21/2012 6:39 сл.об.
    Анонимен :

    М--м-м-ДА! Вероятно Златев в качеството на консултант препоръча на руднаците да си търсят 1 милиард1 А какви са му били преди това уговорките с Бойко - те си знаят!

  • 2/12/2014 10:36 пр.об.

    Не виждам защо е нужно да се прави още АЕЦ след като и това,което имаме като енергия ни е напълно достатъчно , пък и няма бъдещи купувачи заради които да си помислим, че може да спечелим ако има износ.Но както винаги и тук говорят най вероятно парите и няма как явно ще се случи щом за милиони и милиарди някой иска да си купи нов остров примерно.Има страшно много скрити сделки,които дори не искам и да разбирам, като знам колко много бедни семейства има и болни деца които чакат милостинята на добрите хора да им помогнат за да излекуват децата си което е жалко.Жалко че страната ни не мисли първо за тях и след това за всичко останало.Всички знаем за ядрената енергетика е в такава криза , че излишно да даваме толкова пари.

Публикуване на коментар