10 февруари 2012 г.

Фалира строител на президентската къща

0 коментара
Фалира строителната фирма "Матеко" в Горна Оряховица, която построи къщата на президента Росен Плевнелиев в "Резиденшъл парк София". Повечето работници вече са напуснали заради неизплатени от месеци заплати. В списъка с кредиторите е и общината, на която "Матеко" дължи над 100 000 лв. Предстои на събрание на акционерите да се реши за откриване на процедура по несъстоятелност на фирмата.

В инспекцията по труда са разгледали над 20 жалби на строители срещу "Матеко" за забавени заплати. "Съставили сме актове по 1500 лв. за всеки един от случаите на неизпълнено предписание", обясни шефката Невена Стефанова. Заведени са десетки дела срещу неизрядния работодател. Според шефа Марин Гинчев "Матеко" е жертва на междуфирмената задлъжнялост. Той не уточни размера на вземанията, но обясни, че фирмата има достатъчно имущество, което да бъде продадено за покриване на задълженията.

Последният голям обект, който горнооряховският строител не завърши, бе стадионът на "Лудогорец" в Разград. Срещу дружеството има дела и от кредитори, а голяма част от имуществото е запорирано от банки.

"Матеко" е била подизпълнител на "Линднер България" за строителството на "Резиденшъл парк София" между 2006 и 2009 г. Фирмата е изградила къщичките на груб строеж, отговаряла е за зидарията, покривите и хидроизолацията в основите. От отчета на дружеството за 2010 г. се вижда, че е имало над 20 млн. лв. задължения към банки и лизингови дружества, 3,5 млн. лв. - към доставчици, и 1,6 млн. лв. други дългове. Данни за 2011 г. все още няма. От поканата за общото събрание, насрочено за 16 март, става ясно, че фирмата е завършила годината на загуба и предложението е част от нея да бъде покрита с неразпределената печалба от минали години и други резерви

0 коментара:

Публикуване на коментар